Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. novemberNHO-sjef Ole Erik Almlid mener det er helt avgjørende at staten, kommunene og fylkeskommunene nå bruker den innkjøpsmuskelen de har (Foto: Per-Otto Oppi Christiansen/NHO)

Skriv ut artikkelen

I høyskole- og universitetssektoren kommer kritikk av sentraliserte innkjøp, ny veiledning om deling av taushetsbelagte data foreligger, og bl.a. det behov for omforente og standardiserte avtalevilkår ved anskaffelser innenfor medisinsk-teknisk. Det er hard kamp om oppdragene – det er rapportert om opptil 11-12 tilbud i en bygg-konkurranse, og i Sverige er det komet såkalte ambassadører for sysselsettingskrav i anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Må bruke innkjøpsmuskelen nå

– Det er helt avgjørende at staten, kommunene og fylkeskommunene bruker den innkjøpsmuskelen de har. Derfor må det komme nok kraft inn i kommunene nå som statsbudsjettet skal landes. Mange kommuner har hatt ekstraordinære utgifter til smittetesting, og neste år skal det vaksineres, ifølge NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Sentraliserte kjøp – nok kompetanse?

Universitetet i Sørøst-Norge har stilt spørsmål ved om Unit – direktoratet for IKT og fellestjenester i forskning og høyere utdanning – har kompetanse nok til å kjøpe inn de systemene de gjør for universiteter og høgskoler, melder khrono.no. Gjennom Unit, som har rundt 200 ansatte, er mange anskaffelser for hundrevis av millioner sentralisert.

Deling av opplysninger – ny veiledning

Deling av data er nyttig, men kan også oppleves vanskelig. Den nye veiledningen fra Digitaliseringsdirektoratets ressurssenter for deling av data være til hjelp ved deling av taushetsbelagte opplysninger innad i offentlig sektor eller mellom offentlige og private virksomheter.

Gjenvinning av plast via offentlige innkjøp

For å nå EUs krav om 50 % materialgjenvinning innen 2025, må andelen plast som kan gjenvinnes til ny plast øke og markedet for resirkulert plast styrkes. Grønt Punkt Norge vil at miljømyndighetene skal se på hvordan man kan styrke insentivene og rammevilkårene for bruk av mer resirkulert materiale, f.eks. ved offentlige innkjøp.

Standard avtalevilkår for medisinsk-teknisk?

– Vi har utført en markedsundersøkelse blant innkjøpere og leverandører av laboratorie- og medisinske varer og tjenester til det offentlige helsevesen. Tilbakemeldingene viser et behov for omforente og standardiserte avtalevilkår ved anskaffelser, skriver standard.no.

Kjøp norsk design til offentlige signalbygg

Det nye regjeringskvartalet bør bli et utstillingsvindu for norsk designindustri, som vil være viktig for å skape flere arbeidsplasser, økt eksport og norsk verdiskaping. Alle offentlige signalbygg bør legge vekt på å kjøpe inn norske designprodukter, heter det fra Industri Energi og Norsk Industri.

Nettverk skal definere klimakrav

Skien kommune har signert forpliktende klimaavtale med Klima- og energinettverket i Vestfold og Telemark. Klima- og energinettverket skal blant annet utarbeide klimarapporter, identifisere utslippsreduserende tiltak, definere klimakrav i anskaffelser, og arbeide for bærekraftige bygg og sirkulærøkonomi.

11-12 tilbud i samme konkurranse

90% av jobbene er kommunale og fylkeskommunale, men dette året er det bare blitt lagt ut et kommunalt anbud: – Det er veldig konkurranse om å få jobber for tiden. Nå opplever vi at 11-12 firmaer legger inn anbud på samme jobb. Det er hvert fall dobbelt så mange som tidligere, sier Per Ivar Nygård i Fossum Anlegg AS til Smaalenenes Avis.

Legge til rette for lokale leverandører

Direktør/rådmann Karin Finnerud i Skien kommune peker på at det kan legges til rette for lokale leverandører ved eksempelvis «å dele opp konkurransene til at man kan levere kun til Skien kommune dersom leverandørene ønsker det». Slik skal være gjort innenfor håndverkstjenester, skriver Telemarksavisa.

Prosjektene må havne hos lokale

Kommunene bør igangsette offentlige byggeprosjekter. De må forenkle anbudsprosessen, skjerpe kravene og tildelingskriteriene, slik at oppdragene havner hos de lokale kompetansebedriftene og den lokale næringskjeden knyttet til byggenæringen, heter det i bladet Raumnes fra Byggmesterforbundet Oslo & Akershus.

Samarbeider for å kapre byggekontrakter

I forbindelse med utbyggingen av nye Hammerfest sykehus ser vi eksempler på at bedrifter i Alta lager samarbeidskonstellasjoner med blant annet bedrifter i Hammerfest for å konkurrere om anbud, skriver leder i Alta næringsforening, Kjetil Kristensen, i Altaposten (betalingsmur).

Ambassadører for sysselsettingskrav

Upphandlingsmyndigheten har utnevnt et visst antall såkalte ambassadører for sysselsettingskrav i offentlige anskaffelser. Offentlige organisasjoner fra hele hela landet inngår i ambassadørnettverket med mål om å utvikle og spre kunnskap om offentlige anskaffelser som arbeidsmarkedsverktøy.

Svensk om spendanalyse

For å lage funksjonelle innkjøpsstrategier og skape en verdiskapende innkjøpsfunksjon er det nødvendig først å analysere organisasjonens innkjøp, skriver Upphandlingsmyndigheten. De har laget et støtteverktøy som gir innblikk i spendanalyser – hvordan det fungerer, hvorfor det er viktig, samt en rekke praktiske råd.

Bedre innkjøpspraksis med spillteori

Det danske samfunn får ikke nok for pengene i forbindelse med offentlige innkjøp. Bruken av spillteori, dvs. forståelsen av de insitamenter som leverandører sitter med, kan forbedre innkjøpspraksis og resultater for den offentlige sektor, skriver Neil Gallagher, seniorøkonom i Copenhagen Economics.

Lønnskrav i offentlige anskaffelser

EU-kommisjonens er ute med et lovforslag om europeisk minstelønn. Her pålegges landene å iverksette tiltak som sikrer at økonomiske aktører i offentlige anskaffelser overholder lønningene som er fastsatt i relevante tariffavtaler eller lovbestemt minstelønn der de eksisterer. Det gis unntak for land som ikke har lovfestet minstelønn.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.