Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. maiTom-Christer Nilsen (H) – nøkkelperson i Stortinget for fremtidens offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Stortinget er i gang med sin behandling av meldingen om offentlige anskaffelser, ny evalueringsmodell for miljø og buss er testet ut, og Akademikerne ber om at fagpersonell knyttes tettere til anskaffelser. NHO mener innkjøpsmakten må brukes strategisk for å utvikle helsenæringen, og både på vei og bane er det nettopp inngått mangemilliarder-kontrakter. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor – og: Du har vel husket å melde deg på til Anbud365-dagen 6. juni?

Stortinget i gang med anskaffelsesmeldingen

Tom-Christer Nilsen (H) er valgt til saksordfører for meldingen om offentlige anskaffelser når den er til behandling i Stortinget, først i næringskomiteen. Innstilling er planlagt til 4. juni. 

Har du husket …? 

Nå kan du melde seg på Anbud365-dagen – kanskje tidenes største mulighet til kompetanseløft.

– Fagpersoner inn i anskaffelsesprosesser

– Samfunnet har mye å vinne både på kvalitet og økonomi på bedre innkjøp. Meldingen inneholder mye bra, men inneholder få konkrete tiltak, sier Kari Sollien, leder i Akademikerne. Hun trekker spesielt frem viktigheten av at fagpersoner involveres i anskaffelsesprosesser.

Miljø ved busskjøp – ny evalueringsmodell

Ruter har i en konkurransebenyttet en ny modell utviklet av Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT), TØI og Miljødirektoratet for evaluering av miljøegenskaper til bussmateriell og drivstoff. Den årlige verdien på de tre kontraktene til sammen er anslått å være rundt 600 millioner kroner.

PMI ned, men likevel positiv industrivekst

PMI-indeksen for april var 2,2 poeng lavere enn gjennomsnittet for de foregående tolv månedene, men nivået tyder likevel på en positiv aktivitetsvekst i industrien. Påskens plassering kan ha påvirket tallene.  F.eks. oppgir noen at de har økt lagrene av innkjøpte varer på grunn av mange fridager, og lagerindeksen økte markert, skriver NIMA.

Leder-orientering med innkjøp

Et enstemmig kontrollutvalg ber bystyret i Ålesund sørge for at lederne i kommunale foretak, i sine årlige orienteringer, også tar opp innkjøp og offentlige anskaffelser, melder Sunnmørsposten.

Helsenæring og innkjøpsmakt

Det er for lite samarbeid mellom offentlig sektor og helsenæringen, mener NHO. Her må offentlige innkjøpsmakten brukes strategisk for å utvikle helsenæringen. Før påske la regjeringen frem sin stortingsmelding om helsenæringen.

Digitaliseringskonferanse med anskaffelser

Mye om anskaffelser på årets Digitaliseringskonferanse 12. juni i regi av Difi, f.eks: Oppstartsbedrifters erfaringer om hva som skal til for at de inkluderes i offentlige anskaffelser og offentlig- privat samarbeid. Ruter og Gjesdal kommune om hvordan de driver teknologiutvikling for autonome busser gjennom offentlige anskaffelser.

Innlandets største veikontrakt ut på anbud

Nye Veier har kunngjort konkurranse om utbyggingen av 23 kilometer firefelts motorvei fra Roterud til Storhove. Oppdraget har en anslått verdi på 3,7 milliarder kroner (ekskl. mva.), og blir dermed Innlandets klart største veikontrakt noensinne. Det blir anleggsstart i 2021.

Milliardkontrakt for å kutte reisetid

En kontrakt med en verdi på 2,2 milliarder kroner undertegnet mellom Bane NOR og arbeidsfellesskapet Hæhre og PNC ANS for InterCity-strekningen fra Eidsvoll nord til Langset. Storkontrakt vil kutte reisetiden mellom Oslo og Hamar.

Annullerer konkurranse om digitale læremidler

Et omstridt pilotforsøk i ni danske kommuner om ubegrenset adgang til et bredt tilbud av digitale læremidler er stanset på grunn av manglende leverandører. Kommunernes Landsforening (KL) har ifølge Folkeskolen annullert en konkurranse om dette forsøket.

Innkjøp for sirkulær omstilling

Ny fellesnordisk veiledning til sirkulær økonomi i kommunene skal kickstarte inspirasjon og samarbeid mellom de nordiske kommunene. Kommunernes Landsforening (KL) og PlanMiljø har sammen utarbeidet veiledningen, som viser hvordan kommunene ved bl.a. innkjøp kan få fart på den sirkulære omstillingen.

Stor kommunal variasjon i miljøkrav

Spennvidden er stor blant svenske kommuner når det gjelder miljøkrav i offentlige anskaffelser. Det framgår av en undersøkelse i regi av Aktuell hållbarhet. Nær 200 kommuner har svart at slike krav stilles ved høyst 25% av anskaffelsene, mens en gruppe på 24 kommuner sier at skjer ved minst 75% av alle anskaffelsene.

Råd om mer klimasmarte innkjøp

Kommuner anskaffer varer og tjenester for mange milliarder og innkjøpene har stor påvirkning på klimaet. Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har utarbeidet nye råd og eksempler om hvorledes innkjøpene kan bli mer klimasmarte.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.