Offentlige anskaffelser: Stort og smått 31. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 31. januarI departementet til næringsminister Iselin Nybø forberedes det nå en anskaffelse av hvem som skal få oppdraget med å utrede en samordning mellom kommunale og fylkeskommunale innkjøp. Her sammen med sin forgjenger, Torbjørn Røe Isaksen, som sto bak stortingsmeldingen der dette tiltaket ble varslet.

Skriv ut artikkelen

Fagplanen for Sertifiseringsordningen for offentlige anskaffelser blir utvidet, det er tegnet milliardavtale som skal bedre legemiddel-beredskapen, og Statens vegvesen tester ut ulike tiltak i sine kontrakter for redusert klimautslipp. Storbritannias sentralmyndigheter har økt kjøp fra SMB med 24 milliarder, og Helse Nord varsler flere avtaler med private fra januar neste år. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Samordning kommunale og fylkeskommunale innkjøp

Nærings- og fiskeridepartementet er i gang med å forberede oppdragsbeskrivelsen til utredningen om samordning av kommunale og fylkeskommunale innkjøp. Siktemålet er å gjennomføre en anskaffelse i februar. Utredningen skal etter planen være ferdig ila 2020.

Sertifiseringsordningen utvides

Den nye fagplanen for samfunnsansvar i Sertifiseringsordning for offentlige anskaffelser (SOA) skal være klar til bruk i løpet av 2021, melder anskaffelser.no.

Ti norske BVP-eksperter har tatt eksamen

Ti norske kandidater har fått A-sertifisering for Best Value Procurement (prestasjonsinnkjøp). Dette vil styrke kommende prosjekter som gjennomføres med BVP, heter det på anskaffelser.no.

Milliardavtale for bedre legemiddel-beredskap

Dei fire regionale helseforetakene i Norge og Forsvaret har inngått ny grossistavtale for legemidler. Kontrakten er tildelt Alliance Healthcare Norge AS. Den nye grossistavtalen gir bedre beredskap ved mangel på legemidler, og trer i kraft 1. februar 2021. Anskaffelsen er antatt å ha et økonomisk omfang på 1,5 – 1,9 mrd kroner årlig.

Tester ut klimakrav i kontrakter

Statens vegvesen skal teste ut klimakrav i sine kontrakter. Her skal entreprenøren skal velge trasé, maskiner, utstyr, materialer, metoder og løsninger som bidrar til reduksjon i klimagassutslipp fra bygging og drift av strekningen. Dessuten er det spesifikke bestemmelser om bonus eller trekk knyttet til leveranser av betong og asfalt.

Miljøvekting av resirkulert materialbruk

32 forslag, hvorav fem om offentlige anskaffelser, er med i et SV-utspill i Stortinget som gjelder hvordan man skal nå utslippsmålene. Bl.a. foreslås at regjeringen kommer med krav til/eller miljøvekting av resirkulert og fossilfri (plast- og) materialbruk for alle offentlige anskaffelser der det er mulig.

Løfter klimaambisjonene i innkjøp

– Skal kommunen nå de klimamålene Norge har satt seg, må også innkjøp i offentlig sektor bli mer klimavennlige, sier Anja Kjellesvik-Kristians. Hun ble nylig ansatt som prosjektleder for “anskaffelser med klimaambisjoner” i Karmøy kommune. Sammen med Haugesund og Tysvær skal Karmøy bygge opp kompetanse innen klimakrav i innkjøp.

Flere avtaler med private

Helse Nord RHF gjør oppmerksom på at det er publisert en veiledende kunngjøring av kommende konkurranse for kjøp av spesialiserte rehabiliteringstjenester.  Formålet med den kommende konkurransen er å etablere avtaler med flere private institusjoner fra januar 2021.

Kontrakt for avislevering

Samferdselsdepartementet har kunngjort vinnere av konkurransen om å levere abonnementsaviser i områder uten egne kommersielle avisbudnett. Selskapet Aktiv Norgesdistribusjon AS er valgt til å omdele aviser på lørdager, mens Posten Norge AS er valgt til å levere abonnementaviser på de ukedagene som ikke posten blir levert.

Entreprenør-kritikk

I Stryn har kommunen stilt garanti for utbygging av ny idrettshall. EBA Vestenfjelske har reagert på at kommunen ikke har kunngjort bygging. Blir garantien utløst, heter det, betyr det at hallen er finansiert av kommunen. Slike vederlag ved bygg/anlegg innebærer normalt sett at valget av entreprenør er underlagt anskaffelsesregelverket.

Høyere sikkerhetskrav ved 5G-investering

Sikkerhetskravene skjerpes for offentlige anskaffelser som er koplet til utbygging av 5G-nettet. Det er klart etter at EU-kommisjonen har besluttet en lang rekke tiltak for å redusere sikkerhetsrisikoen, skriver upphandling24.se.

Prioritert kamp mot korrupsjon

Civilminister Lena Micko i Sverige sier til inkopsradet.se at arbeidet med å redusere korrupsjon, ikke minst ved offentlige anskaffelser, er et spørsmål hun prioriterer. Blant annet forventes en handlingsplan mot korrupsjon klar i løpet av året.

For risikabelt med tilbud?

Kommunernes Landsforening og Finans Danmark har strammet inn reglene for kjøp av banktjenester. Nå sier en talsmann for Finans Danmark at bankenes risiko ved å levere banktjenester til kommunene kan bli langt større enn den mulige inntjening. Det kan bli for risikabelt for bankene å komme med tilbud, skriver udbudsmedia.dk.

Kjøpte for 170 mrd av SMB

De britiske sentralmyndighetene kjøpte for nær 170 mrd (norske kroner) av små og mellomstore bedrifter i 2018/2019 – opp 24 mrd fra året før. Det er det høyeste beløpet siden registreringen tok til i 2013. Samtidig betales nå 99% av fakturaene innen 30 dager og 91% innen fem dager, melder den britiske regjeringen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 31. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.