Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4.september

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 4.septemberFylkespolitikerne i Vestfold og Telemark vil ha kortreist gatestein og vil i den anledning se på anbudsregler for offentlige innkjøp. På bildet fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp) (Foto: Tom Riis/Vestfold og Telemark fylkeskommune).

Skriv ut artikkelen

KS sender anskaffelses-forslag inn i de politiske partienes programarbeid som pågår i høst. NHOs anskaffelseskonferanse i oktober blir digital, anskaffelser.no er nå på plass i Direktoratet for forvaltning og IKT (DFØ) og IKT-Norge jobber for å få oppdeling av kontrakter med i de felles kjørereglene for offentlige anskaffelser. Sykehuset Østfold gjennomfører en høring av konkurransedokumentene i forbindelse med et planlagt innovasjonspartnerskap. Og Stockholm har vedtatt et fire-årig innkjøpsprogram. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

KS-innspill til partienes programarbeid

Samarbeide med kommunesektoren om offentlige anskaffelser som verktøy for å styrke arbeidet for et seriøst arbeidsliv som tar kampen mot svart arbeid og ivaretar miljøhensyn. Stimulere til økt bruk av innovative offentlige anskaffelser som verktøy og virkemiddel for både næringsutvikling og innovasjon, skriver KS til de politiske partiene.

NHO med digital anskaffelseskonferanse

Også NHOs anskaffelseskonferanse blir i år digital. Hvordan holde hjulene i gang gjennom bærekraftige offentlige anskaffelser, er tema for konferansen som gjennomføres 13.oktober.

Norske bidrag i «Public Procurement 2020»

Espen I. Bakken, Frida May Behrens and Line Hoven – alle Arntzen de Besche – har bidratt med det norske delen av Q&A-seksjonen i publikasjonen «Public Procurement 2020». Formålet med publikasjonen er å gi leserne en pragmatisk oversikt over lover og forskriftene for offentlig anskaffelser på tvers av en rekke jurisdiksjoner.

Nytt hjem for anskaffelser.no

Avdeling for offentlige anskaffelser og Anskaffelser.no er nå på plass i Direktoratet for forvaltning og IKT (DFØ)- etter en periode i Digitaliseringsdirektoratet (Digdir). Flyttedatoen var 1. september 2020.

Konkurransedokumenter på høring

Høsten 2020 skal Sykehuset Østfold kunngjøre en konkurranse om innovasjonspartnerskapet «sikker prøvetaking og analyse i hjemmet utført av pasient» i Sykehuset Østfold HF. Nå gjennomføres en høring av konkurransedokumentene i forkant av konkurransen.

IKT-Norge og felles kjøreregler

Arbeidet med å lage felles kjøreregler for offentlige anskaffelser er nå i sluttfasen og skal etter planen lanseres i høst. I dette arbeidet har det bl.a. vært viktig for IKT-Norge å jobbe for at oppdeling av kontrakter inkluderes i kjørereglene, for å presisere viktigheten av mangfold i tilbydere til offentlig anskaffelser.

Miljøgevinster med BVP på skoleanlegg

For første gang benyttes Best Value Procurement (BVP) på et skoleanlegg (Fjerdingby skole). Gjennom bruk av BVP får skolen miljøkvaliteter som ellers ville vært vanskelige å realisere i en ordinær anbudskonkurranse: 25% lavere klimagassutslipp, 70% mindre energibehov og 20% lavere livssykluskostnader sammenlignet med referansebygget

August-PMI fortsatt lav

DNB PMI (innkjøpssjefindeksen) for august justert for normale sesongsvingninger steg med 3,3 poeng til 46,1 og peker dermed mot en videre svekkelse av aktiviteten i industrien. Det var særlig delindeksene for nye ordre og produksjon som trakk opp, mens sysselsettingsindeksen fortsatte videre ned.

Veikontrakt til tre milliarder

Nye Veier kunngjør konkurransen om å bygge nye E39 fra øst til vest i Lyngdal kommune. Kontrakten ventes å gi store muligheter for lokale virksomheter og internasjonale entreprenører. Målet er å signere kontrakten i mai og starte anleggsarbeidet sommeren 2021.

Kommunalt fellesinnkjøp av smittevernutstyr

Et kommunalt eid selskap, Abakus AS, sørge nå for felles innkjøp av smittevernutstyr. Tidlig på sommeren kom det en oppfordring fra Innlandets kommuner om en mer koordinert ordning for slike innkjøp. Abakus skal gjennomføre anbudsrunde på grunnlag av behov som er meldt inn av kommunene i Innlandet, skriver Gjøviks blad.

Vil ha kortreist gatestein

Fylkespolitikerne i Vestfold og Telemark vil se på anbudsregler for offentlige innkjøp. Ifølge Norsk Bergindustri vil gatestein fra Larvik minske CO₂-utslipp pr. stein med 90 %, i forhold til stein fra Kina. Norsk stein dekker bare 10 % av markedet, ifølge nrk.no.

Flere muligheter for SMB

Mindre foretak skal få større muligheter til å konkurrere om omsorgsoppgaver, enten i vanlige anbudskonkurranser eller som del av valgfrihetssystemet. Den svenske regjeringen har signalisert at den vil se nærmere på hvilke muligheter anskaffelsesregelverket gir for dette, skriver upphandling.se.

Stockholm med fire-årig innkjøpsprogram

Mer dialog med aktuelle bransjer, flere innovasjonsanskaffelser og tydeligere samordning i kommunekonsernet. Det er innretningen i Stockholms nylig vedtatt fire-årig innkjøpsprogram. Stockholm – som Sveriges største kommune – har som ambisjon å være et tydeligere inkjøpsforbilde i kommunesektoren, ifølge inkopsradet.se.

Koordinerte tilbud i anbudskonkurranser

Den danske bransjeforeningen Økonomisk Forening for Persontransport (ØFP) er ilagt en bot på 400.000 kroner for å ha koordinert sien medlemmers tilbud i anbudskonkurranser om transportoppdrag. Overtredelsene fant sted i perioden fra oktober 2013 til november 2016.

Krav til grønne innkjøp

Grønne offentlige innkjøp er en viktig vei i retning av en klimariktig fremtid. Derfor foreslår Dansk Erhverv at det formuleres konkrete mål og krav til offentlige innkjøp, som understøtter den danske klimalovens målsetning. Selv bidrar Dansk Erhverv med forslag til fem krav.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4.september"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.