Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. januarStatsråd Monica Mælands medarbeidere gjør en imponerende jobb med å få på plass veiledninger for praktisering av det nye anskaffelsesregelverket.

Skriv ut artikkelen

Tilbudet på veiledning for praktisering av de nye anskaffelses–reglene øker så å si for hver dag som går. Kofas gebyrmulighet er nå på plass igjen, og NHO ber om flere innovative anskaffelser. I Sverige kan det bli dramatiske for private velferdsforetak som tar oppdrag for det offentlige. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Stadig nye veiledninger på plass

Nå finner du 16 veiledninger til ulike områder i det nye regelverket for offentlige anskaffelser på nettstedet som Nærings– og fiskeridepartementet har etablert til formålet. Flere er på vei, og etter hvert skal veiledningene samles i ett dokument. Glem heller ikke Difis oppdaterte veiledninger, maler og annet informasjonsmateriale.

Kofas gebyrmyndighet er tilbake

Kofa har fra 1. januar 2017 fått tilbake gebyrmyndigheten for ulovlige direkte anskaffelser. Dette innebærer at Kofa igjen har myndighet til å ilegge offentlige oppdragsgivere et gebyr opp til 15 prosent av kontraktens verdi dersom Kofa finner at vilkårene for å ilegge gebyr er tilstede.

Fem statlige fellesavtaler i Q1

Statens innkjøpssenter planlegger å gå ut med fem konkurranser i løpet av første kvartal 2017, ifølge anskaffelser.no. Fellesavtalene blir obligatoriske å bruke for statlige virksomheter.

NHO ber om flere innovative anskaffelser

Offentlig sektor kjøper hvert år varer og tjenester for nærmere 500 milliarder kroner. – Disse anskaffelsene må i større grad brukes som drivkraft for å stimulere innovasjon og grønn utvikling, blant annet ved å stille klimakrav, sa NHOs adm. dir., Kristin Skogen Lund på organisasjonens årskonferanse i går.

Flere Kofa–tilbud for studenter

Kofa tilbyr studenter fire ukers trainee–opphold i ukene 33 – 36. De som ønsker å skrive masteroppgave om offentlige anskaffelser kan søke stipend på kr. 10 000 fra Kofa. I tillegg til økonomisk støtte kan tilbys kontorplass, bibliotektilgang og rådgiving.

Ber om innsyn i omstridt anbudskonkurranse

Entreprenørforeningen Bygg- og anlegg (EBA) anmoder Arendal Eiendom KF om innsyn i byggesaken hvor det kommunale foretaket forkastet alle tilbud, skriver bygg.no.

Ny standard for antikorrupsjon lansert

På den den internasjonale antikorrupsjonsdagen i desember 2016 ble en ny internasjonale standarden NS-ISO 37001 Ledelsessystem for antikorrupsjon, lansert. Verdensbanken anslår f.eks. at det blir betalt over tusen milliarder dollar i bestikkelser hvert år.

Inn i en eksklusiv terskelverdi–gruppe

Norge tok fra årsskifte steget inn i en eksklusiv gruppe nasjoner som ikke har en nasjonal terskelverdi som avviker fra EUs generelle terskelverdi. Østerrike, Tyskland og Nederland var de øvrige pr. oktober 2016, ifølge en svensk forskningsstudie. Den norske grensen er her regnet som 1,1 mill. for varer og tjenester.

Klare for konkurranse om milliardkontrakt

To svenske og et norsk flyselskap har fått klarsignal til å delta i konkurransen om den nye milliardkontrakten i helseforetakenes ambulanseflytjeneste. Jobben med å fly og drifte Norges ni ambulansefly fra 2019 til 2026 er utlyst som en konkurranse med forhandlinger på pris og kvalitet.

Prekvalifisering til kjempejobb er utlyst

Nye Veier har utlyst prekvalifisering for en ny kjempejobb. Denne gangen gjelder det prosjektering og utbygging av 23 km av E6 i Hedmark. Nye Veier vil prekvalifisere 3-5 entreprenører. I tillegg til prosjektering og utbyggingen av vegen omfatter oppdraget opsjon på drift og vedlikehold i inntil 20 år, skriver nettavisen Våre Veger.

Satellittkommunikasjon til alle

Forsvarsmateriell har inngått to nye rammeavtaler på satellitt-tjenester. En av avtalene er tilgjengelig for hele den offentlige sektor, den andre for hele forsvarssektoren.

Finske terskelverdier heves

Finland fikk nye regler for offentlige anskaffelser fra årsskiftet 2016/2017. Terskelverdiene for varer, tjenester og sosial– og helsetjenester er forhøyet, mens grensen for bygg og anlegg forblir som før. Anskaffelser under terskelverdiene omfattes ikke av det nye, finske regelverket.

Dramatisk for private velferdsforetak

I Sverige foreligger den første gjennomgripende konsekvensanalysen av forslaget fra Välfärdsutredningen om gevinstregulering. Analysen fra PwC viser at dersom forslaget gjennomføres, blir det «kroken på døren» for de fleste private foretak som gjør tjenester på kontrakt for det offentlige sektor på sosial–, skole– og omsorgsområdet.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.