Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7. juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7. juniVed bl.a. å ta i bruk konsesjonskontrakt muliggjør Oslo kommune utslippsfri byggeplasser. På bildet byrådsleder Raymond Johansen.

Skriv ut artikkelen

Apper som resultatet av en innovativ anskaffelse er kommet millioner av flyktningbarn til gode, Bærum har dialogkonferanse med leverandørmarkedet i hver fjerde konkurranse, og det er tilbudstørke også i Finland. Kontrakten om identitets- og tilgangsstyring for Helseplattformen er i boks, entreprenørene er positive til vegvesenets nye anleggskontrakter, og i Sverige er det i gang en historisk konkurranse: Riksbanken skal ha hjelp til e-krone. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Innovativ anskaffelse hjelper flyktningbarn

2,8 mill syriske barn mistet muligheten til skolegang på grunn av konflikt. Norge og Norad gjennomførte en innovativ anskaffelse kalt #EduApp4Syria. Resultatet ble to lærings-apper kalt «Antura and The Letters» og «Feed the monster». Appene er har blitt så populære at de skal oversettes slik at de kan hjelpe 65 mill flyktningbarn verden over.

Sikkerhetsavtale signert med IBM

3. juni ble kontrakten om identitets- og tilgangsstyring signert for Helseplattformen. Det setter et foreløpig punktum for ett års arbeid med denne anskaffelsen. Anskaffelsen ble kunngjort i juni 2018, seks leverandører ble prekvalifisert og tre av disse leverte tilbud.

PMI lite endret fra april til mai

DNB PMI for mai ble 54,4 poeng, opp 0,4 poeng fra april. Maiindeksen var 1,4 poeng lavere enn gjennomsnittet for de foregående tolv månedene. Den underliggende trenden i DNB PMI viser en svak nedgang så langt i år. Nivået i mai er likevel godt over 50 og indikerer en klar, positiv aktivitetsvekst i industrien.

Dialogkonferanser i hver fjerde anskaffelse

Innovative offentlige anskaffelser (IOA) har stort potensial som strategisk virkemiddel når kommunens mål og planer skal realiseres. Bærum kommune bruker metodikken for IOA i mange anskaffelser. Kunngjorte dialogkonferanser med leverandørmarkedet var 24% av alle kunngjorte anskaffelser i kommunen, mot under 2% på landsbasis.

Mistet anbud, dobbelttap i retten

Entreprenøren saksøkte kommunen da de ikke fikk anbudet på å bygge en barnehage. To rettsinstanser slår nå fast at kommunen hadde all rett til å avvise tilbudet

Anskaffelser og utslippsfrie byggeplasser

Ved bl.a. å ta i bruk konsesjonskontrakt muliggjør Oslo kommune utslippsfri byggeplasser. De ser på «anskaffelses-håndverket» deres som en anskaffelses-innovasjon i seg selv. Kommunen er fortsatt i anskaffelsesfasen, og det gjenstår å få på plass en entreprenør til byggingen, heter det på innovativeanskaffelser.no.

Om konfidensielle legemiddelpriser og tillit

Åpenhet rundt prioriteringer er avgjørende for tillit til de beslutningene som blir fattet. Skyhøy pris på mange nye legemidler sammen med konfidensielle legemiddelpriser gjør at tilliten svekkes, heter det i en artikkel i Tidsskriftet, Den norske Legeforening.

Favorisert utlendingene?

Kun én norsk tilbyder er prekvalifisert for E6 Ulsberg-Vindåsliene. Maskinentreprenørenes forbund (MEF) er kritiske til kravene Nye Veier satte til referanseprosjekt. De mener Nye Veier har favorisert utenlandske aktører fremfor de lokale, skriver bygg.no.

Positive til ny kontraktstandard for anlegg

Statens vegvesen er i gang med å utvikle en ny kontraktsmal for store totalentrepriser. De velger dermed bort Norsk Totalkontrakt. – Det er et positivt bidrag til å få ned konfliktnivået, sier Kari Sandberg, leder for Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA).

Bærekraftig medisinskteknisk utstyr

Et ledd i arbeidet med å redusere omsorgens driftskostnader og bidra til å nå klimamålene er å investere i bærekraftig og energieffektivt medisinskteknisk utstyr. Upphandlingsmyndigheten i Sverige har oppdatert bærekraftskriterier til bruk ved anskaffelser.

Historisk anskaffelse for e-krone

Riksbanken i Sverige skal utarbeide forslag til en såkalt e-krone for å øke bankens kunnskap om e-kronens tekniske muligheter og gi bankens direksjon kompletterende grunnlag i spørsmålet. Anskaffelsen går ut på å levere en teknisk løsning og et regelverk for en e-krone i et en-kronesystem. Tilbudsfrist er 4. juli.

Tilbudstørke også i Finland

Også i Finland er det en utfordring at det kommer inn altfor få tilbud i det offentliges anskaffelser. Over halvparten av anskaffelsene kan skilte med mellom 0 og to tilbud, skriver inkopsrådet.se. Dette fremgår tydelig av en fersk undersøkelse fra Statens ekonomiska forskningscentral, Vatt, og Aalto-universitetet.

Ingen grunn til uro over konkurranseutsettingen

Økonomi- og indenrigsministeren undrer seg over at kommunene ikke konkurranseutsetter flere offentlige oppgaver. Men der er ingen grunn til bekymring, mener Kommunernes Landsforening, som advarer mot å stirre seg blind på måltall. Regjeringen la sist vår opp til måltall for kommunenes konkurranseutsettelse.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7. juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.