Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. novemberHittil har 750 meldt seg på til Difis anskaffelseskonferanse, og det er plass til flere. I år er det ti-årsjubileum for den årlige konferansen. Illustrasjonsfoto.

Skriv ut artikkelen

Rekordoppslutning på årets utgave av Difis anskaffelseskonferanse, Statsbygg avviser regjeringskvartal-klagen og kineserne får delta i konkurransen om å bygge trønderbru. Innovasjonspartnerskapet i Stavanger trigger leverandørene, i Sverige er det i gang en kampanje for mer bærekraftige anskaffelser, og Avfall Norge peker på offentlige anskaffelser når det gjelder å utløse sirkulærøkonomi. Dette og mer til kan du lese nedenfor.

Rekord for Anskaffelseskonferansen

750 deltakere har så langt meldt seg på anskaffelseskonferansen 23. november. Det er ny rekord. Hovedtema i år er bruk av handlingsrommet i regelverket, evne til omstilling og hvordan virksomhetene henter reelle gevinster ut av effektiviseringsarbeidet. Du kan fortsatt melde deg på.

Regjeringskvartal-klage avvist

Statsbygg har behandlet klagen fra Team G8+ på tildeling av kontrakt til Team Urbis i konkurransen om utforming av det nye regjeringskvartalet.  Konklusjonen er at klagen ikke tas til følge. Statsbygg vil nå forberede kontraktsignering med Team Urbis etter at den forlengede karensperioden utløper 7. november.

Kineserne får være med i brukonkurranse

Fylkesutvalget i Nord-Trøndelag fulgte fylkesrådmannens innstilling og dermed får kinesiske Sichuan Road and Bridge Group delta i konkurransen om å bygge bru over Breistadsundet.

Offentlige innkjøp og miljøteknologi

Det finnes et utstrakt samarbeid om miljøteknologi innen transport i Norden. – Offentlig innkjøp og felles forskning kan framskynde denne gode utviklingen, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen da han møtte sine kollegaer i Nordisk Ministerråd i Helsingfors nylig.

Innovasjonspartnerskap tenner leverandører

Stavanger kommune drømte om seks til åtte søknader om prekvalifisering til innovasjonspartnerskapet sitt, og mottok 22, skriver Nasjonalt program for leverandørutvikling.

Gjelder ikke private barnehager

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) henla en klage på at Staten etter det tidligere regelverket hadde reservert barneverns-anskaffelser for ideelle. Det var m.a.o. ok å reservere en slik kontrakt for ideelle. Men avgjørelsen har ingen direkte betydning for den private barnehagesektoren, svarte kunnskapsminister Henrik Asheim på spørsmål fra Stortinget.

Endringer i bruk av lærlingeklausul

Bergen kommune har justert sine retningslinjer for bruk av lærlingeklausul i kontraktene. Hovedinnholdet er som før. Blant de viktigste endringene er at plikten ikke inntrer på kontrakter av kortere varighet enn 3 måneder og ikke på kontrakter av verdi under 1,75 mill eks. mva.

Utløsende for sirkulærøkonomi

Det er flere forhold som vil være utløsende for å utvikle sirkulærøkonomien, mener Avfall Norge, blant disse: Gjennom offentlige anskaffelser stille krav om andel resirkulerte råvarer og produkter, såsom å etterspørre avfallsbasert biologisk drivstoff ved store flåteinnkjøp av kjøretøy.

Ros for veiledning om ideelle

Regjeringen skal ha ros for at de har varslet at det innen utgangen av 2017 kommer en ny veiledning som fullt ut bruker de juridiske handlingsrommet til å reservere konkurranser for ideell sektor. Men erfaringen viser at helseforetakene og andre ikke bruker handlingsrommet som finnes for å ivareta ideelle, ifølge Virke i Stortinget.

Etterlyser konkurranse på like vilkår

Det er fortsatt mange private som opplever at de ikke har like vilkår i konkurranse med offentlige tilbydere, sier direktør for Virke Trening, Anne Thidemann. Gjennom å slippe private leverandører til, kan det offentlige spare penger og levere mer helse og mer kvalitet per skattekrone som anvendes.

Kampanje for bærekraftige innkjøp

Miljömerking Sverige/Svanen har startet anskaffelseskampanjen #ModUpp2020 sammen med andre tredjepartssertifiserte miljø- og sosiale bærekraftsmerker. Oppfordringen til offentlig sektor lyder: 50% av det som kjøpes inn, skal være merket med tredjepartssertifisering innen år 2020.

Tredoblet økologisk matkjøp

Det blir stadig vanligere at landsting og kommuner i Sverige kjøper inn matvarer som er økologiske, viser en oversikt fra Sveriges Kommune och landsting. Andelen slike kjøp er tredoblet siden 2009.

Mer kritikk av konsulentkjøp

Tre undersøkte regioner i Danmark kjøpte ikke i tilstrekkelig grad konsulentytelser best og billigst, fremgår det av et notat fra Statsrevisorene. I 45% av de gjennomgåtte konsulentkjøpene overholdt de samme tre ikke regelverket for kjøp. I ca. halvparten av kjøpene er det ikke dokumentert hvilke vurderinger som ble gjort forut for kjøpet.

Bortkastede penger og korrupsjon

En fersk rapport fra the Independent Anti-Corruption Commission (IBAC) i den australske staten Victoria retter søkelyset mot en utrolig historie om bortkastede offentlige penger, dårlig praksis og rett og slett korrupsjon. Kjernen i historien er et nytt IT-system til bruk for online-læring i statens offentlige skoler.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.