Oppkjøp skaper usikkerhet, direkteanskaffelse neste?

Anbud365: Oppkjøp skaper usikkerhet, direkteanskaffelse neste?Professor Tiril Willumsen er dekan ved det odontologiske instituttet ved Universitet i Oslo. Instituttets leverandør av pasientjournalsystem er kjøpt opp, og en usikker fremtid venter. En norsk leverandør med tilnærmet monopol er klar til å overta.

Skriv ut artikkelen

Et oppkjøp har skapt usikkerhet om fremtiden for pasientjournalsystem til det odontologiske fakultetet ved Universitet i Oslo (UiO) – om de må ut i markedet for å skaffe et nytt eller om det fortsatt vil bli levert. En markedsundersøkelse skal i tilfelle gjennomføres, men i øyeblikket er det en norsk leverandør som peker seg ut. Denne har et tilnærmet monopol i dette markedet, og mener det blir stadig vanskeligere å komme på banen både for mindre norske aktører og for store utenlandske aktører.

Det var Uniforum – nettavis for UiO, som skrev om denne saken først.

Det odontologiske fakultetet ved UiO betjener seg i dag av pasientjournalsystemet Salud, som er omstridt. Det leveres av det irske selskapet Two Ten Health som nå er kjøpt opp av et new-zealandsk selskap, Titanium Solutions.

Fakultetet vet p.t. ikke om Salud vil overleve som en selvstendig løsning. Two Teeth health har siden Salud ble implementert i 2002 ikke klart å levere det de har bedt om, heter det.

Markedsundersøkelse

På kort sikt betyr ikke oppkjøpet av Two Ten Health så mye for fakultetet. Titanium Solution leverer et system hovedsakelig til markeder i Australia og på New-Zealand. Oppkjøpet av Two Ten Health kan tyde på at Titanium Solution ønsker å nå nye markeder, men det er ikke åpenbart at selskapet vil gå videre med Salud.

De vil nå gjøre en undersøkelse i markedet for å avklare hvor mange leverandører som finnes. Alternativet er direkte anskaffelse dersom det bare finnes en tilbyder.

Norsk konkurrent

Pasientjournalsystemet Opus dental leveres av det norske selskapet Opus Systemer AS.

Dette systemet brukes i dag av over 90% av norske tannleger. I den offentlige tannhelsetjenesten brukes systemet av samtlige fylkeskommuner med unntak av det tidligere Akershus fylke. Opus dental er også systemet som brukes ved tannlegeutdanningene i Tromsø og Bergen.

Dersom markedsundersøkelsen viser at det er flere aktuelle leverandører, vil en anskaffelsesprosess avklare hvilke leverandør som kan oppfylle de krav og behov fakultetet har.

Kravspek rett rundt hjørnet

Arbeidet med å lage en kravspesifikasjon skal ifølge planen avsluttes i disse dager. Man tar sikte på å avgjøre hvilket datasystem fakultetet skal bruke, i løpet av våren.

Til Uniforum forteller adm. dir i Opus Systemer, Lasse Moe, at han ikke blir overrasket om Opus dental seiler opp som det eneste alternativet til Salud. Alt Salud kan tilby, kan vi tilby til en langt lavere pris, hevder han og viser til at Salud koster fakultetet ca. én million kroner i året i tillegg til utviklingskostnader.ꟷ Vi kan tilby en bedre løsning til halvparten av denne prisen, og i vår løsning er utvikling og oppdatering inkludert, sier han.

Tilnærmet monopol

Men Opus Systemer har tilnærmet monopol på området – noe som kan oppfattes uheldig. Om dette sier adm. dir Moe til Uniforum: – At vi har en såpass stor dominans, skyldes at vi har lang erfaring i dette markedet, men også at norske myndigheter stiller komplekse krav til systemene som benyttes i tannhelsetjenesten. Her er det skjedd en stor utvikling som gjør det vanskeligere å komme på banen både for mindre norske aktører og for store utenlandske aktører.

Bli den første til å kommentere på "Oppkjøp skaper usikkerhet, direkteanskaffelse neste?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.