Rapport med skarpt lys på tvangsarbeid i IT-leveransekjeder i Kina

Anbud365: Rapport med skarpt lys på tvangsarbeid i IT-leveransekjeder i KinaPå bildet Eva-Lotta Löwstedt Lundell, adm. dir i Adda (innkjøpssentralen til Sveriges kommuner och regioner), som nettopp har lansert en rapport med resultater fra et fellesprosjekt, der tvangsarbeid i leveransekjedene i Kina er blitt undersøkt

Skriv ut artikkelen

IT-bransjen er i alminnelighet dårlig forberedt på å identifisere, forhindre, begrense og gjøre rede for hvordan man håndterer risiko for statssanksjonert tvangsarbeid i Kina. Det er flere grupper enn uigurene og andre etniske minoritetsgrupper som er i risikosonen, fremgår det av en fersk svensk undersøkelses-rapport. Det er grunn til å anbefale gjennomføring av jevnlig overvåking av elektroniske leveransekjeder, heter det.

Rapporten som nylig er publisert, er utarbeidet av Regionernas kansli för hållbar upphandling, Svensk kyrkan og Adda (innkjøpssentralen til Sveriges kommuner och regioner). I rapporten «State Imposed Forced Labor in China – Swedish Buyers’ Monitoring of Electronics Supply Chains» sammenstilles resultatene fra en ettårig oppfølging av risikoen for tvangsarbeid i deres leveransekjeder i Kina.

Samtidig ville man forsikre seg om at deres IT-leverandører og varemerkeeiere viste tilbørlig aktsomhet når det gjelder menneskerettigheter i tråd med kontraktvilkårene. Man ville også få kunnskap om troverdige metoder for å oppdage statlig tvangsarbeid ble benyttet.

Kan ikke utelukke tvangsarbeid-risiko

Noen sluttmonteringsproduksjon i den aktuelle provinsen, Xinjiang, lyktes man ikke å avsløre. Imidlertid kan man ikke utelukke risiko for statssanksjonert tvangsarbeid i fabrikker i leveransekjeden annetsteds i Kina. Det er flere grunner til det, fremgår det av rapporten.

IT-bransjen er, heter det, i alminnelighet dårlig forberedt på å identifisere, forhindre, begrense og gjøre rede for hvordan man håndterer risiko for statssanksjonert tvangsarbeid i Kina. I tillegg fant man at det også er flere grupper enn uigurene og andre etniske minoritetsgrupper som er i risikosonen i forbindelse med programmet for fattigdomsbekjempelse i landet.

Ikke egnede metoder

Revisjonsmetodene som blir brukt av næringslivet er i mange tilfeller ikke egnet til å avsløre risikoen for slikt tvangsarbeidet. Og med få unntak er bransjene ikke så transparente som de bør være når det gjelder å oppfylle plikten til å gjennomgå grundig forholdene, enn si til å sette kjøpere i stand til å foreta sine egne gjennomganger. Det fremgår av resultatene i rapporten at risikoen for statssanksjonert tvangsarbeid fremdeles er utbredt og av den grunn bør være tema for jevnlige overvåkingsaktiviteter knyttet til elektroniske leveransekjeder både når det gjelder varemerker, leverandører og kjøpere.

Bli den første til å kommentere på "Rapport med skarpt lys på tvangsarbeid i IT-leveransekjeder i Kina"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.