Rapport om sirkularitet: Anbefaler økt bruk av offentlige anskaffelser

Anbud365: Rapport om sirkularitet Anbefaler økt bruk av offentlige anskaffelserSirkularitet bør ligge på topp av regjeringens prioriteringsliste for klima- og miljøpolitikken, sier Ellen Einebrant, virksomhetsleder for Circular Sweden som drives av Återvinningsindustrierna på nettsiden til Sveriges Offentliga Inköpare.

Skriv ut artikkelen

Økt bruk av offentlige anskaffelser en av sju anbefalte tiltak i en fersk rapport om økt sirkularitet av knyttet til fire nøkkelprodukter med stor klimapåvirkning. Bruk av produktkrav om en minimumandel gjenvunnet materiale foreslås, likeledes og premiering fra det offentliges side av bruk av resirkulert materiale. Rapporten er utarbeidet av en gruppe bestående av bedrifter og forskere.

Bakgrunnen for rapporten «Policyåtgärder för ökad cirkularitet av produkter och material» er at medlemsbedriftene i Circular Sweden ønsket seg et grunnlag som dekker deres behov og utfordringer. Circular Sweden samler foretak som er pådrivere for sirkulære produkt- og materialstrømmer. Intervjuer med medlemsforetakene i kombinasjon med eksperter fra IVL Svenska Miljöinstitutet er bakgrunnen for tiltakene som foreslås i rapporten. IVL Svenska Miljöinstitutet er et frittstående og uavhengig forskningsinstitutt innenfor miljø og bærekraft.

De prioriterte materialstrømmene i rapporten er plast, tekstil, bygg og elektronikk – alle med betydelig klimapåvirkning. Blant de sju policy-tiltakene som foreslås, er også økte krav i offentlige anskaffelser. Forslagene har da også offentlige innkjøpere blant målgruppene.

Offentlige anskaffelser sentralt

Et sentralt verktøy for å oppnå økt sirkularitet anses være gjennom det offentliges anskaffelser, slås det fast i rapporten. Hva som sto sentralt i diskusjonene bak rapporten, var spesielt bruk av produktkrav om en minimumandel gjenvunnet materiale.

Også anskaffelser av resirkulert materiale bør høre med som et premiert alternativ fra det offentliges side, heter det. Dette bør kunne bidra til økte etterspørsel og stabilitet i markedet for både gjenvunnet og resirkulert materiale – i tillegg til å bidra til retningslinjer for disse områdene i nye produkter.

I tillegg ble potensialet i tjenesteanskaffelser løftet frem, ifølge rapporten. Da dreier det seg om at oppdragsgiver ikke trenger å eie det aktuelle produktet.

Videre dialog

Det understrekes i rapporten at tiltakene som foreslås inngår som en del av en videre dialog mellom industrien og beslutningsfattere om viktige spørsmål når det kommer til økt bruk av gjenvunnet materiale og økt mengde resirkulert materiale. Disse tiltakene, heter det, bør – sammen med andre initiativ fra bedriftene – tas videre i det svenske miljøarbeidet med sikte på økt sirkularitet av produkter og materialer.

Bli den første til å kommentere på "Rapport om sirkularitet: Anbefaler økt bruk av offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.