Sikkerhetsmyndigheten: Krav til sikkerhet i anskaffelser er ikke tilstrekkelig

Anbud365: Sikkerhetsmyndigheten Krav til sikkerhet i anskaffelser er ikke tilstrekkeligTempoet, styringen og beslutningskraften i avgjørende sikkerhetsspørsmål må opp, skriver direktør Sofie Nystrøm i NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) i deres sikkerhetsfaglige råd. Også på anskaffelsesområdet bør noe gjøres.

Skriv ut artikkelen

Krav til sikkerhet i anskaffelser og konsesjoner er ikke tilstrekkelig. Mangelfull oversikt over leverandørkjeder og fravær av sikkerhetskrav til leverandører i anskaffelser kan ramme virksomheten, slår Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fast. Sikkerhetsarbeidet må følges tettere opp i alle sektorer, heter det, bl.a. gjennom innføring av sikkerhetskrav i statens standardavtaler for offentlige anskaffelser og anskaffelsesregelverk for forsvarssektoren.

NSM la i dag frem «Sikkerhetsfaglig råd – Et motstandsdyktig Norge». Det tar for seg de viktigste sikkerhetsutfordringene frem mot 2030 og hvordan Norge kan stå best mulig rustet til å møte dem. Rådet setter strategiske sikkerhetsmål for perioden og blir NSMs viktigste innspill i langtidsplanene til Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet for 2025–2028.

I sikkerhetsfaglig råd er vårt utgangspunkt, skriver direktør Sofie Nystrøm i NSM i innledningskapitlet, at fremmede staters og trusselaktørers bruk av teknologi kan komme til å utvikle seg raskere enn åpne demokratiers evne til å beskytte seg, og:

Tempoet må opp

– Norge har et godt utgangspunkt. Vi er en ressurssterk nasjon med grunnleggende demokratiske verdier. Vi har sterke allianser i NATO, hvor vi selv leverer vesentlige bidrag. Men tempoet, styringen og beslutningskraften i avgjørende sikkerhetsspørsmål må opp. Beredskap må bygges i fredstid, og nå må vi prioritere tiltak som sikrer et motstandsdyktig Norge.

Enkelte stater bruker økonomiske virkemidler aktivt for å nå strategiske mål, heter det. Økonomiske virkemidler omfatter blant annet sanksjoner, investeringer, handel, lån, bistand og valutahandel. Trusselaktører kan oppnå tilgang til verdier av betydning for nasjonal sikkerhet gjennom investeringer i eller oppkjøp av norske virksomheter og anbud i anskaffelsesprosesser.

Ikke tilstrekkelig sikkerhet

I det sikkerhetsfaglige rådet skriver NSM at krav til sikkerhet i anskaffelser og konsesjoner ikke er tilstrekkelig. Mangelfull oversikt over leverandørkjeder og fravær av sikkerhetskrav til leverandører i anskaffelser og prosjekter åpner muligheten for at trusselaktører bruker anskaffelsesprosesser som virkemiddel for å få tilgang til verdier. Trusselaktører kan dermed ramme virksomheten gjennom leverandører og underleverandører.

Mangelfull risikovurdering ved tildeling av konsesjoner og i store prosjekter kan føre til at leverandører får urettmessig tilgang til informasjon og verdier med betydning for nasjonal sikkerhet, heter det.

Sikkerhetskrav i standardavtaler

Blant anbefalingene NSM gir, er at sikkerhetsarbeid må følges tettere opp i alle sektorer. Dette bør gjøres gjennom innføring av sikkerhetskrav i statens standardavtaler for offentlige anskaffelser og anskaffelsesregelverk for forsvarssektoren. Kravene må fremkomme tydelig ved tildeling av offentlige prosjekter og konsesjoner, fremhever Nasjonal sikkerhetsmyndighet i sitt sikkerhetsfaglige råd.

Bli den første til å kommentere på "Sikkerhetsmyndigheten: Krav til sikkerhet i anskaffelser er ikke tilstrekkelig"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.