Sikrer kontrakter for milliardbeløp til norske leverandører

Anbud365: Sikrer kontrakter for milliardbeløp til norske leverandører- Vi skal være en krevende kunde og sørge for at industrien utvikler og produserer kosteffektive løsninger som tilfredsstiller sektorens behov, slår Forsvarsmateriell fast i sin årsrapport for 2019. På bildet Torbjørn Svensgård, adm. dir i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening - interesseorganisasjonen for leverandører på forsvars- og sikkerhetsmarkedet. De ca. 130 medlemsbedriftenes forsvarsrelaterte omsetning har de siste årene ligget på mellom 12 og 14 milliarder kroner pr år, der nær 60-70% har vært eksport.

Skriv ut artikkelen

Gjennom avtaler innenfor rammen av det såkalte industrisamarbeidet sikrer Forsvaret sysselsetting i bedrifter land og strand rundt. Til sammen var 36 slike avtaler gående i 2019 – til en samlet verdi av 15,5 milliarder. Verdien av aktiviteter i norsk industri som følge av industrisamarbeidsavtalene var i 2019 1,4 milliarder, ifølge årsrapporten fra Forsvarsmateriell. Industrisamarbeidsavtalene bidrar ikke minst til å sikre norsk forsvarsindustri adgang til markeder som ellers er utilgjengelige.

Det fremgår av Forsvarsmateriells årsrapport for 2019 at oppfølgingen av regjeringens nasjonale forsvarsindustrielle strategi har resultert i ti nye industrisamarbeidsavtaler med utenlandske leverandører i 2019. Den samlede verdien av avtalene er 7,5 milliarder kroner. Disse avtalene bidrar til videreutvikling av norsk forsvarsteknologi og kommer norsk forsvarsindustri og norske arbeidsplasser til gode.

Gjennom industrisamarbeidsavtaler med internasjonale leverandører bidrar Forsvarsmateriell til å hjelpe norsk industri med å få internasjonal markedsadgang.

I tillegg til de ti industrisamarbeidsavtalene i fjor ble det fremforhandlet fire strategiske industrisamarbeidsavtaler med utenlandske bedrifter knyttet til fremtidige prosjekter. Det betyr at bedriftene kan starte samarbeid med norsk industri for å forberede seg til mulige kontrakter med tilknyttet industrisamarbeidsforpliktelse.

Bedrifter over hele landet

Hele porteføljen på 36 løpende industrisamarbeidsavtaler hadde ved årsskiftet en total forpliktelse på 15,5 milliarder kroner, skriver Forsvarsmateriell i årsrapporten. Aktiviteter i norsk industri som følge av industrisamarbeidsavtalene ble i 2019 innrapportert til en verdi av 1,4 milliarder, hvorav 1,3 milliarder ble godkjent og godskrevet industrisamarbeidsavtalene. Avtalene berører mange norske bedrifter over hele landet, heter det.

Når det gjelder tiden fremover slår Forsvarsmateriell fast at de gjennom kompetanse, markedskunnskap og erfaring er en faglig rådgiver og bistår med operasjonalisering av nasjonal forsvarsindustriell strategi i forsvarssektoren. Et sentralt element her er å sikre god informasjonsutveksling mellom forsvarssektoren og norsk forsvarsindustri, og:

Krevende kunde

– Vi skal være en krevende kunde og sørge for at industrien utvikler og produserer kosteffektive løsninger som tilfredsstiller sektorens behov. Dette skal bidra til at løsningene har potensial til å lykkes på det internasjonale markedet.

Forsvarsmateriell vil bistå Forsvarsdepartementet med å ivareta norske sikkerhetsinteresser, blant annet gjennom industrisamarbeidsavtaler. Dette bidrar til å sikre norsk forsvarsindustri adgang til markeder som ellers er utilgjengelige, og opprettholder industriens rolle som en viktig bidragsyter til norsk sikkerhet og beredskap.

Bli den første til å kommentere på "Sikrer kontrakter for milliardbeløp til norske leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.