Skal etablere nettportal breddfull av statistikk og data om grønne, innovative anskaffelser

Anbud365: Skal etablere nettportal breddfull av statistikk og data om grønne, innovative anskaffelserStatistikkutvikling knyttet til klima- og miljøvennlige og innovative offentlige anskaffelser vil DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) gjøre i samarbeid med andre offentlige aktører som Statistisk Sentralbyrå (SSB), her ved adm.dir. Geir Axelsen (foto: Karina Rønning).

Skriv ut artikkelen

En nettportal med data, statistikk og analyser planlegges i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Her skal du få tilgang til statistikk og data om klima- og miljøvennlige og innovative offentlige anskaffelser, fremgår det av den nylig lanserte handlingsplan for økt andel klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon. For prioriterte kategorier skal spesifikke indikatorer og verktøy utvikles.

Handlingsplanen, utarbeidet av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i samarbeid med Miljødirektoratet, gjelder for årene 2021-2030, med skal gjennom en revisjon både i 2024 og i 2027.

DFØ tar mål av seg til å videreutvikle sin rolle som kunnskapsinnhenter og formidler av nøkkeltall for å kunne måle og analysere utviklingen innen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon, inkludert å rapportere på bærekraftsmål til FN.

Statistikkutvikling

Av denne planen fremgår det at DFØ skal fortsette å forbedre tilgang til statistikk og data om klima- og miljøvennlige og innovative offentlige anskaffelser.  Det skal skje gjennom økt digitalisering av anskaffelser. Statistikkutvikling vil DFØ gjøre i samarbeid med andre offentlige aktører som SSB, Miljødirektoratet og Statens Vegvesen. Det skal gi grunnlag for bedre statistikk særlig innen anskaffelser og sirkulær økonomi.

DFØ foreslår opprettet en nettportal med data, statistikk og analyser på området. Der det er mulig, heter det, skal data også bli gjøres tilgjengelig via den nasjonale datakatalogen Data.norge.no.

Indikatorer og verktøy

Utviklingen av indikatorer og verktøy foreslås i første omgang innenfor de prioriterte kategoriene bygg, transport og mat, men utvalget av innkjøpskategoriene vil videreutvikles i tråd med ny kunnskap, teknologiutvikling, politiske signaler, mv.

DFØ vil utvikle og formidle verktøy for å identifisere kostnader og effekter av klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon – livsløpsberegninger og pilotering av klimagassregnskap eller miljøspend.

Det arbeides med å øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon internasjonalt, både i enkeltland og internasjonale institusjoner. En rekke land har kommet langt både i forhold til regelverk, implementering og måling av grønne og innovative offentlige anskaffelser. EU satte tidlig et frivillig mål for en andel på minimum 50% offentlige anskaffelser med miljøkrav eller kriterier. Flere av EU-landene har satt egne nasjonale mål, herunder Polen på 25%, Danmark, Litauen og Kroatia på 50% og Nederland på 100% grønne anskaffelser for statlig/føderalt nivå.

Ikke bare frivillige grønne anskaffelser

De fleste EU-land har lagt opp til frivillig implementering av grønne offentlige anskaffelser mens noen land som Østerrike, Storbritannia, Nederland og Frankrike har innført obligatoriske grønne offentlige anskaffelser for sentrale myndigheter. I Frankrike gjelder dette bare utvalgte produktgrupper. Danmark vurderer også å innføre obligatoriske krav eller kvalitetskriterier for utvalgte produktgrupper. I EU diskuteres å innføre obligatoriske minimumskriterier for grønne offentlige anskaffelser innen noen produktgrupper.

Bli den første til å kommentere på "Skal etablere nettportal breddfull av statistikk og data om grønne, innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.