Skattedirektøren vil ha anskaffelser som nær nabo til toppledelsen

Anbud365: Skattedirektøren vil ha anskaffelser som nær nabo til toppledelsenSkattedirektør Hans Christian Holte ser frem til en realiserbar økonomisk gevinst - så langt - på 25 mill i år, som følge av etatens innsats på anskaffelsesområdet.

Skriv ut artikkelen

I forbindelse med omorganiseringen av Skatteetaten skal anskaffelsesfunksjonen løftes opp og plasseres tett inntil skattedirektøren selv. Det fortalte skattedirektør Hans Christian Holte på fjorårets utgave av Anskaffelseskonferansen til Difi. Tre sentrale stikkord i arbeidet med anskaffelser i etaten: Strategi, kategoristyring og marked.

Skattedirektøren la vekt på etatens viktige samfunnsoppdrag, nemlig å sikre inntekter til velferdsstaten. Å bidra til seriøsitet i arbeidslivet er en annen sentral oppgave – de som vinner kontrakter med det offentlige må ha de rette forutsetninger.

Om lag 60 % av etatens årlige budsjetter dreier seg om egne anskaffelser, og er et bidrag til å utnytte de offentlige ressursene på en best mulig måte. En utfordring er da, sa Holte, er å klare akkurat den jobben godt.

Tydelig satsing

Skatteetaten har en tydelig satsing på anskaffelser, det er jobbet med strategi, kapasitet og kompetanse. Og i forbindelse med den pågående omorganiseringen av etaten lovet Holte å løfte anskaffelsesområdet i organisasjonen – tett inntil ham selv som toppleder.

Kategoristyring står sentralt i Skatteetatens arbeid med anskaffelser. Sentrale områder skal defineres, og det skal bygges opp markedsinnsikt og – dialog. Gjennom kategoristyring kan man få bygget slik innsikt, sa skattedirektør Holte.

Jakter på effekter

Blant effektene de jakter på er en strategisk tilnærming, langsiktighet, innovasjon og bedre styring og kontroll. Med sine ca. 6500 ansatte er det mange som driver med en eller annen form for innkjøp.

Han understreket nytten av en god dialog med markedet og oppfølging av leverandørene. Etaten er gått fra en noe forsiktig tilnærming til markedet til å forsøke å forstå markedet, til å få hjelp av markedet. Vi har behovene, sa han, markedet løsningene. Gjennom en strategisk tilnærming til markedet er det også nødvendig for oss å få oversikt over hva som kommer av produkter, tjenester og løsninger, poengterte Holte.

Realiserbar gevinst

Markedsdialogen og oppfølgingen av leverandørene gir oss så langt en økonomisk gevinst som kan realiseres, i 2017 på 25 mill.

Fremover blir budsjettene strammere og digitaliseringen større, og Skatteetatens svar på disse utfordringene er deres leverandørmodell. Det er å etablere alternative måter å levere tjenestene på, som kombinerer bruk av markedet med bruk av færre ressurser. For tiden ser de på 15 ulike områder innenfor IT som er kandidater på disse områdene. Eksempelvis brukerstøtte og informasjonssikkerhet.

Vi gjennomgår område for område systematisk for å få skikk på våre leverandørmodeller, og hvordan vi skal forholde oss til markedet på de respektive områdene, sa skattedirektør Hans Christian Holte på årets Anskaffelseskonferanse i regi av Difi.

Bli den første til å kommentere på "Skattedirektøren vil ha anskaffelser som nær nabo til toppledelsen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.