Skepsis til å begrense e-faktura til anskaffelser over 100 000

Anbud365: Skepsis til å begrense e-faktura til anskaffelser over 100 000Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har ute på høring forslag til forskrift for bruk av elektronisk e-faktura. De første svarene er kommet inn, selv om høringsfristen først er 1. november.

Skriv ut artikkelen

De første uttalelsene til forslag til forskrift om e-faktura ved offentlige anskaffelser røper skepsis til å begrense kravet om e-faktura til anskaffelser over 100 000. Askim kommune påpeker at de største mengder fakturaer og den store gevinsten ligger på fakturaer under 100 000.-. Sett fra Vismas side burde alle virksomheter sende obligatorisk e-faktura, uavhengig av beløpsstørrelse, heter det.

Det er fortsatt en tid før høringsfristen 1. november, men i skrivende stund har Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) mottatt 15 svar. Innpå halvparten av disse ønsker ikke å kommentere eller har ingen kommentar. Noen av høringsuttalelsene tar for seg dette spørsmålet fra departementets side:

  • Skal alle offentlige oppdragsgivere pålegges å stille krav om elektronisk fakturering i alle kontrakter som inngås etter anskaffelsesloven, dvs alle anskaffelser over NOK 100.000?

En uttalelse er kommet fra Visma. Bedriften er en leverandør av programvare, outsourcingstjenester, innkjøpsløsninger, innfordringstjenester, butikkdataløsninger, samt IT-relatert utviklings- og konsulentvirksomhet.

Begrenser gevinster

– Vi ser ikke umiddelbart begrunnelsen for å knytte dette kravet kun til anskaffelsesloven og den der nevnte beløpsgrense, heter det i Vismas uttalelse. Ved å knytte forskriftsforslaget kun til loven om offentlige anskaffelser, mener vi at man i stor grad begrenser de positive samfunnsmessige gevinstene et generelt krav om e-faktura ville medført.

Visma mener obligatorisk elektronisk fakturering for offentlige anskaffelser over 100.000 kr er et skritt i riktig retning, men at mange av gevinstene som KMD selv nevner blir marginalisert av begrensningen denne knytningen til anskaffelsesloven medfører.

Obligatorisk e-faktura for alle

Sett fra Vismas side burde alle virksomheter sende obligatorisk e-faktura, uavhengig av beløpsstørrelse. I tillegg til årsakene knyttet til reduksjon av økonomisk kriminalitet, ville det medført ytterligere fordeler for virksomhetene, det offentlige og samfunnet. For ordens skyld, mener Visma at dette burde være et krav også mellom private virksomheter, og ikke bare et krav mot til offentlige oppdragsgivere.

Askim kommune svarer også nei på spørsmålet, og skriver bl.a.:

Merkelig beløpsgrense

– Markedskreftene, krav til effektivisering, digitaliseringen, miljøhensyn og reduserte offentlige budsjetter er alle drivere for at samfunnet tar i bruk efaktura på alle typer kjøp. Ikke bare på kontrakter over terskelverdien for anskaffelsesloven. Videre vil vi påpeke at kravet som foreslås bygger på en terskelverdi på NOK 100.000, hvilket fremstår som merkelig da de største mengder fakturaer og den store gevinsten ligger på fakturaer under 100 000.-. Askim kommune har mål om 100% bruk av efaktura og vi vil nå målet om kort tid.

2 kommentarer på "Skepsis til å begrense e-faktura til anskaffelser over 100 000"

  1. Det med efaktura er greit. Ellers er mye av anbuds-Norge i ferd med å bli en kartellvirksomhet ikke altfor langt fra mafiavirksomhet om 10 år: da er det bare milliardkonsern igjen i dette landet.

  2. Audun Bentsen | 26. oktober 2018 på 13:26 | Svar

    Departementene og statens forvaltningsorganer er allerede pålagt å kreve efaktura fra sine leverandører uavhengig av beløpsstørrelse. (Ref Digitaliseringsrundskrivet H-7/17 kapittel 1.10 – https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/digitaliseringsrundskrivet/id2569983/, og Difis Referansekatalog om Digitale anskaffelser – https://www.difi.no/referansekatalogen/digitale-anskaffelser)
    Dette burde vært et krav til alle offentlige virksomheter, uavhengig av beløpsstørrelse.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.