Skjulte og fordekte anskaffelsesforsøk fra fremmed makter vil øke i år

Anbud365: Skjulte og fordekte anskaffelsesforsøk fra fremmed makter vil øke i år- Norske virksomheter er utsatt for forsøk på ulovlige anskaffelser av varer og teknologi. Anskaffelsesforsøkene omfatter en rekke teknologiområder, inkludert sensor- og deteksjonsteknologi, maritim teknologi, halvlederteknologi, rom- og satellitteknologi samt drone- og kommunikasjonsteknologi, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST). På bildet PST-sjef Beate Gangås (foto: PST).

Skriv ut artikkelen

Vær på vakt! Norske virksomheter vil i 2023 bli utsatt for økning i antall skjulte og fordekte forsøk på anskaffelse av varer og teknologi samt forsøk på ulovlig kunnskapsoverføring. Og russiske aktører vil fortsette å utnytte Norge som transittland for anskaffelser fra andre vestlige land.  Rådet fra norske sikkerhetsmyndigheter er tydelige: Gjennomfør risikovurderinger ved anskaffelser, og unngå en konsentrasjon av leveranser fra samme leverandør og samme land – særlig hvis det er et land Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med.

Årets trussel- og risikovurderinger ble nylig offentliggjort. Da la Etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet frem sine åpne trussel- og risikovurderinger.

PST skriver i sin vurdering at fremmede staters etterretningstjenester benytter et bredt spekter av metoder og virkemidler i Norge, bl.a. fordekt anskaffelsesvirksomhet, og:

– Norske virksomheter vil i 2023 bli utsatt for skjulte og fordekte forsøk på anskaffelse av varer og teknologi samt forsøk på ulovlig kunnskapsoverføring. Hensikten vil være å omgå sanksjonsregimer og eksportkontrollregelverket. Stater som Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med, utgjør den største trusselen. Russland, Kina, Iran og Pakistan forventes å være de største aktørene innen ulovlig anskaffelsesvirksomhet til nasjonale programmer for masseødeleggelsesvåpen og annen militær utvikling. Vi forventer i tillegg at Syria og Nord-Korea vil forsøke å skaffe sensitiv teknologi til sine militære våpenprogrammer.

Ulovlige anskaffelser

Norske virksomheter utvikler, produserer og selger varer og teknologi som kan ha både sivile og militære bruksområder, det vil si at de har et flerbrukspotensial. Slik sivil teknologi er ettertraktet for fremmede stater for å utvikle masseødeleggelsesvåpen, leveringsmidler og andre militære systemer. – Norske virksomheter, skriver PST, er dermed utsatt for forsøk på ulovlige anskaffelser av ovennevnte varer og teknologi. Anskaffelsesforsøkene omfatter en rekke teknologiområder, inkludert sensor- og deteksjonsteknologi, maritim teknologi, halvlederteknologi, rom- og satellitteknologi samt drone- og kommunikasjonsteknologi.

En stor andel av anskaffelsene og anskaffelsesforsøkene i Norge går via mellomledd i ulike transittland og skallselskaper. Også Norge kan benyttes som transittland for leveranser. Aktører som driver skjult og fordekt anskaffelsesvirksomhet av vestlig teknologi og utstyr til det russiske militærkomplekset, vil i større grad enn tidligere bruke nabolandene med grense til Russland, eller landene som ikke har sluttet seg til sanksjonsregimet, i sin anskaffelsesvirksomhet, heter det i PSTs trusselvurdering. Kina er et av landene som ikke har sluttet opp om sanksjonene, og som i 2023 vil benyttes som transittland.

PST fremholder at vestlig teknologi er det foretrukne alternativet for den russiske sivile og militære industrien. Det utvidede sanksjonsregimet og de skjerpede eksportrestriksjonene vil imidlertid medføre endringer i russisk fordekt anskaffelsesaktivitet i 2023. Restriksjoner mot russiske fiskefartøy i norske havner begrenser muligheten for fordekte anskaffelser og brudd på sanksjonsregimet via sjøveien.

Risikovurderinger

I sin trusselvurdering gir Nasjonal sikkerhetsmyndighet anbefalinger om tiltak for å beskytte virksomhetens verdi. Ett av disse er å gjennomfør risikovurderinger ved anskaffelser av varer og tjenester. Unngå en konsentrasjon av leveranser fra samme leverandør og samme land, særlig hvis det er et land Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med, heter det.

For fremtidige anskaffelser vil det være viktig å sikre at man har dekket behovet for kvanteresistente algoritmer. En kvantedatamaskin er en maskin som utfører logiske operasjoner basert på kvantemekaniske prosesser. Ved å benytte seg av kvantebits istedenfor bits, vil bestemte typer problemer (slik som faktorisering av store tall) kunne løses mye raskere enn med vanlige datamaskiner.

Norge som transittland

Antall skjulte og fordekte anskaffelsesforsøk fra Russland ventes å øke i 2023, og russiske aktører vil fortsette å utnytte Norge som transittland for anskaffelser fra andre vestlige land, heter det i trusselvurderingen fra Etterretningstjenesten. Her understrekes det for øvrig at Kina koordinerer sin aktivitet med næringslivsaktører, som ofte får statlig støtte for å vinne anbudskonkurranser i Vesten.

Bli den første til å kommentere på "Skjulte og fordekte anskaffelsesforsøk fra fremmed makter vil øke i år
"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.