Spionasje–fare i offentlige anskaffelser

Anbud365: Spionasje-fare i offentlige anskaffelserBenedicte Bjørnland er sjef for Politiets sikkerhetstjeneste PST).

Skriv ut artikkelen

Både i en anskaffelsesprosess og ved gjennomføring av en kontrakt kan det være fare for spionasje. I Sverige har sikkerhetspolitiet nå gått ut med en advarsel i den anledning. Her hjemme er PST (Politiets sikkerhetstjeneste) klar over utfordringene, men har foreløpig ikke vært så eksplisitte som sine svenske kollegaer.

I 2015–utgaven av årboken til svenske Säkerhetspolisen(Säpo) heter det bl.a. at fremmede stater forsøker å påvirke Sveriges politiske beslutninger gjennom f.eks. å vinne anbudskonkurranser hos bl.a. svenske myndigheter. På flere måter arbeider Säpo med å forhindre illegale anskaffelser. De har dialog med instanser som har aktuelle produkter og med dem som har kunnskap om disse produktene. Det er en viktig metode for å stoppe illegale anskaffelser fra Sverige.

Dobbelt bruksområde

I mange tilfeller er det snakk om produkter med dobbelt bruksområde. Dvs. har både en sivil og militær bruk. I mange tilfeller er foretakene ikke alltid klar over at de produserer noe som kan benyttes i utviklingen av masseødeleggelsesvåpen, skriver Säpo. Et eksempel er produkter som kan måle absolutte trykk. Slike produkter er benyttet til olje– og gassindustrien, men trykkmåleren er også kritisk og nødvendig produkt når man skal anrike uran for kjernevåpen.

Dessuten advarer Säpo mot at outsourcing av IT ofte innebærer at leverandøren plasserer ulike kunders system og informasjon i samme fysiske datasystem.

I Norge?

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i Norge er klar over utfordringene, men har ikke gått ut eksplisitt med tilsvarende advarsler og dialog som i Sverige. Det opplyser seniorrådgiver Martin Berntsen i PST. Enkelte land driver med aktiv kartlegging av slik virksomhet. På generelt grunnlag sier han at det er et spørsmål om å bevisstgjøre.  Gjennom inngåtte kontrakter med utenlandske selskaper kan en leverandør eller oppdragsgiver komme i et slikt samarbeidsforhold at man må vurdere hva som skal og hva som ikke skal gis ut. Det samme gjelder selskaper som er interessert i å kapre en norsk kontrakt, og i den forbindelse utviser stor interesse på forhånd med å skaffe seg informasjon. Også underveis i en anskaffelsesprosess er det muligheter for informasjonsutveksling. Det gjeler å være våken og bevisst.

Bli den første til å kommentere på "Spionasje–fare i offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.