Standardavtalene: Feil å si at Difi ikke er lojal mot regelkravene

Anbud365: Standardavtalene Feil å si at Difi ikke er lojal mot regelkravene- Vi mener prosessene vi har i utviklingen av standardavtalene, både ivaretar behovet for å involvere og forankre avtalene hos leverandører og oppdragsgivere, samtidig som vi raskere kan oppdatere avtalene til nye forretningsmodeller og utviklingen i markedet, understreker avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi.

Skriv ut artikkelen

Det er feil å si at Difi ikke er lojale mot kravene i regelverket, konstaterer avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi og tilbakeviser kritikk fra NHO-foreningen Abelia tidligere i uken på Anbud365. Stridens kjerne er en oppdatering av Statens Standardavtaler (SSA). Strømsnes mener at den prosessen Difi har lagt til grunn i forbindelse med utvikling av avtalene, dekker leverandør-behovet.

Det var advokat Tore Frellumstad i NHO-foreningen Abelia som kritiserte Difi på Anbud365 og sa bl.a.: Til tross for at det uttrykkelig fremgår av regelverket for offentlige anskaffelser at der det finnes fremforhandlede og balanserte avtalestandarder, skal disse benyttes, velger staten å undergrave dette med å lage egne regler og avstå fra å samarbeide med næringslivet.

Avdelingsdirektør Strømsnes imøtegår kritikken og fastslår at det ikke er slik at anskaffelsesregelverket stiller krav om at alle avtaler skal fremforhandles i regi av Standard Norge. I regelverket står det «der det finnes fremforhandlede og balanserte kontraktstandarder, skal oppdragsgiveren som hovedregel bruke disse». Det blir derfor feil å si at Difi ikke er lojale mot kravene i regelverket.

Effektive og gode anskaffelser

– Statens Standardavtaler (SSA) skal bidra til gode IKT-anskaffelser og anskaffelser av konsulenttjenester, fremholder Strømsnes. Difi er opptatt av at avtalene bidrar til god konkurranse og at det er en rimelig fordeling av risiko og balanse i avtalene. Vi mener at kombinasjonen av veiledning og standardavtaler er viktig for å sikre effektive og gode offentlige anskaffelser.

I forvaltningen og videreutviklingen av SSA’ene er Difi opptatt av å få innspill fra både leverandører og oppdragsgivere. –  Ved siste større revisjon av avtalene hadde vi omfattende møteserier hvor både bransjen og oppdragsgivere var representert, samt en høringsrunde på avtaletekstene, forteller Strømsnes. Vi vil også invitere et utvalg av leverandører og oppdragsgivere til et møte for å diskutere kritikken som har kommet til reguleringen av de nye personvernreglene som har kommet, og ønsker å finne en god løsning for både oppdragsgivere og leverandører.

Behov for raske endringer

Strømsnes minner om at utviklingen i IT-markedet skjer raskt. Det er behov for å kunne gjøre raskere endringer enn tiden prosessene i Standard Norge tar. – Vi mener prosessene vi har i utviklingen av avtalene, både ivaretar behovet for å involvere og forankre avtalene hos leverandører og oppdragsgivere, samtidig som vi raskere kan oppdatere avtalene til nye forretningsmodeller og utviklingen i markedet, understreker avdelingsdirektør Strømsnes.

Difi har ansvaret for å veilede og bygge opp kompetanse for best mulig forvaltning av de 500 milliardene det offentlige årlig benytter på anskaffelser. Å legge til rette for best mulige kontrakter og god kontraktsoppfølging hører naturlig med til oppgaven. Det er i det lys vanskelig å se hvorfor man skal gå via Standard Norge for å sikre balanserte kontrakter, spesielt fordi det er i en god dialog mellom oppdragsgivere og leverandører slike kontrakter utvikles. Strømsnes minner for øvrig om at SSA’ene etter hvert, ved Difis valg av prosesser, nå er blitt gode verktøy til bruk i kompliserte avtaler som skal fremme en effektiv digitalisering.

Bli den første til å kommentere på "Standardavtalene: Feil å si at Difi ikke er lojal mot regelkravene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.