StartOff: Lavere terskel for unge, nystartede SMB-ere i anbudskonkurranser

Anbud365: StartOff Lavere terskel for unge, nystartede SMB-ere i anbudskonkurranserStartOff-prosjektet er svært etterlengtet og uhyre viktig både for bedriftene, for digitaliseringen av kommunene, og for den grønne omstillingen av kommune-Norge, sier Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftsdirektør i IKT-Norge (foto: Veslemøy Vråskar).

Skriv ut artikkelen

Det er viktig at det jobbes systematisk med å senke terskelen for at unge, små og mellomstore bedrifter som ikke besitter den samme anbudskompetansen eller har de samme markedsføringsmusklene som de etablerte leverandørene, deltar i anbudsprosesser. Å delta i gjentatte offentlige anbudsprosesser som ikke gir uttelling, tapper små foretak for personalressurser og økonomiske ressurser. Det sier Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftsdirektør i IKT-Norge, som gleder seg over lanseringen av StartOff-programmet.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup åpnet lommeboka med 7,9 millioner, og lanserte i forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2021 et nytt program som skal veilede oppstartsselskaper gjennom offentlige innkjøp – StartOff. Det skal gjøre det enklere for oppstartsselskaper å bli leverandør til det offentlige ved å tilrettelegge for rask og enkel anskaffelsesprosess, mindre detaljspesifikasjoner og korte utviklingsløp.

Det er viktig at Norge får flere ben å stå på i tiden fremover, og i «StartOff»-programmet er det et verktøy som kan bidra til dette. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) skal i programmet samarbeide med Innovasjon Norge, Digitaliseringsdirektoratet og Nasjonalt program for leverandørutvikling.

– Tiltaket er svært etterlengtet og uhyre viktig både for bedriftene, for digitaliseringen av kommunene, og for den grønne omstillingen av kommune-Norge, sier Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftsdirektør i IKT-Norge. Anskaffelser er et viktig instrument i utviklingen av en digital, bærekraftig norske offentlig sektor, og fyller en funksjon som vekstskaper og jobbskaper i næringslivet som utvikler og produserer fremtidens, smarte, grønne løsninger.

Innkjøp for grønne arbeidsplasser

Mange av fremtidens smarte og grønne teknologier og løsninger utvikles i nye små og mellomstore bedrifter. For mange av disse bedriftene er det å få sin første kunde kriteriet som skiller de som gir opp og de som vokser.

– Norske kommuner kan bruke sin innkjøpsmakt til å skape grønne arbeidsplasser i sitt nærmiljø. Det er derfor viktig at vi jobber systematisk med å senke terskelen for at unge, små og mellomstore bedrifter som ikke besitter den samme anbudskompetansen eller har de samme markedsføringsmusklene som de etablerte leverandørene, deltar i anbudsprosesser, sier Hole Skogen. Å delta i gjentatte offentlige anbudsprosesser som ikke gir uttelling tapper små foretak for personalressurser og økonomiske ressurser.

Må brukes riktig

– Innkjøp av produkter og tjenester som vektlegger miljø og innovasjon vil i noen tilfeller koste mer enn alternativene i innkjøpspris. Her kan og må Klimasatsprogrammet fylle en risikoavlastende rolle, fremholder Hole Skogen. Klimasats, en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet, videreføres og får 100 millioner kroner i budsjettet.

Mange offentlige innkjøpere og utbyggere kjenner ikke til og har ikke oversikten over hvilke geniale bærekraftig teknologier, tjenester og løsninger den norske IT-bransjen kan levere i dag. Manglende kompetanse på innkjøp av teknologi og digitale løsninger kan få enorm betydning for en anskaffelse. – IKT-Norge sitter tett på næringslivet som utvikler digitale løsninger og teknologier og vet at grønn omstilling av Norge og økt digital modenhet i offentlig sektor fort kan være to sider av samme sak, konstaterer Hole Skogen.

Bli den første til å kommentere på "StartOff: Lavere terskel for unge, nystartede SMB-ere i anbudskonkurranser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.