Staten sparer stort på felles innkjøp – hittil om lag 230 mill

Anbud365: Staten sparer stort på felles innkjøp – hittil om lag 230 mill _ ADirektør Steffen Sutorius i Difi (t.v) er fornøyd med at etableringen av innkjøpssenteret har vist seg å være en god investering. Her sammen med salgsdirektør Tor Austenå i Atea under signeringen av avtalen om levering av telefoner, nettbrett og tilhørende utstyr og tjenester (foto: Difi).

Skriv ut artikkelen

I dag inngikk Difi ved Statens innkjøpssenter avtale om felles kjøp av mobiltelefoner og nettbrett for 180 statlige virksomheter med 135 000 ansatte. Denne innkjøpsavtale gjør at Staten vil kunne spare inntil 30 millioner i året på innkjøp av mobiltelefoner og nettbrett. Den samlede besparelsen på felles innkjøp er med det oppe i omtrent 230 millioner i året.

Til sammen kjøper disse 180 statlige virksomhetene omtrent 38 000 mobiltelefoner og 4 000 nettbrett hvert år.

Tre leverandører signerte kontrakt om levering av telefoner, nettbrett og tilhørende utstyr og tjenester:

 • Nordialog Oslo AS
 • Dustin Norway AS
 • Atea AS

Avtalen vil gjelde i to år, med mulighet for forlengelse i inntil to år til. 

Sparer 230 millioner i året på fem avtaler

Dette er den femte innkjøpsavtalen Difi inngår på vegne av staten. Til sammen på disse fem første avtalene ligger det altså an til at staten vil spare omtrent 230 millioner i året, når alle virksomhetene har tatt avtalene i bruk.

Leder for Statens innkjøpssenter, Kjetil Østgård, forteller at hovedårsaken til besparelsene rett og slett er at volumene er store.

– Handler du mye får du bedre priser enn om du handler lite. Og når du handler på vegne av store deler av staten, handler du ganske mye, sier han.  I tillegg kommer verdien av sparte transaksjonskostnader og frigitt tid og ressurser hos virksomhetene som nå slipper å forhandle fram egne avtaler. Når den femte avtalen nå er i boks ligger det altså an til at staten vil spare rundt 230 millioner i året. 

God investering

Statens innkjøpssenter ble etablert 1. januar 2016 og koster ca. 12,5 millioner i året å drifte. Direktør Steffen Sutorius i Difi er fornøyd med at etableringen av innkjøpssenteret har vist seg å være en god investering.

-Allerede på den første avtalen vi inngikk, om kjøp av forbruksmateriell, sparte vi staten for 7-8 ganger mer enn den årlige kostnaden for å drive Statens innkjøpssenter. Når vi nå er oppe i 230 millioner tror jeg vi må kunne si at myndighetene gjorde en god investering da de satset på felles innkjøp. Et bilde på det er at de årlige gevinstene fra Statens innkjøpssenter nå nærmer seg halvparten av Difis totale, årlige driftsutgifter, sier Sutorius.

Flere innkjøpsavtaler er på gang. De to neste avtalene vil omfatte kjøp av PC-er og PC-skjermer. Disse vil etter planen bli undertegnet i løpet av høsten.

1 kommentar på "Staten sparer stort på felles innkjøp – hittil om lag 230 mill"

 1. Tragisk.

  Skryter av gevinst før regningen er gjort opp. Innkjøpsfaglig lavmål.

  Implementeringen av fellesavtalene er tilfeldig og lemfeldig. Null plan, hvis det måtte være noen skjær i sjøen får man eskalere det, sier ISS. Det finnes således ingen prosesser som ivaretar opplæring eller tilpasninger. Hvert eneste lille problem som måtte dukke opp skal vokse seg stort og vondt før det tas til et høyere nivå.

  Og når virksomhetene skriker over at de valgte leverandørene ikke klarer å levere, og man ender opp med å gå på bygda for i det hele tatt få leveranser for å holde hjula igang, toer ISS sine hender og innkasserer heller sin neste store besparelse.

  Det blir ikke mer amatør.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.