Stor milepæl nådd: I morgen, 26. mai, åpner Markedsplassen for skytjenester

Anbud365: Stor milepæl nådd I morgen, 26. mai, åpner Markedsplassen for skytjenesterAvtalene på Markedsplassen for skytjenester vil være frivillig for alle kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter å knytte seg til, opplyser Kjetil Østgård, som har ledet arbeidet med markedsplassen.

Skriv ut artikkelen

I morgen, 26. mai, nås en stor milepæl: Da åpner Markedsplassen for skytjenester i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Det er fortsatt en byggeplass og skal bygges ut videre og vedlikeholdes, understreker Kjetil Østgård, som har ledet arbeidet med markedsplassen. Veiledning står sentralt, og arbeidet med de første avtalene er i gang. Østgård bruker dette bildet: Det er nå et skateboard som skal utvikle seg til en sykkel, videre til en motorsykkel – før vi etter hvert har en romslig bil med flere og flere funksjoner.

DFØ har i noe tid jobbet med å etablere Markedsplass for skytjenester. Markedsplassen er et program på tvers av anskaffelsesdivisjonen i DFØ med flere prosjekter, og der Kjetil Østgård er programleder. Østgård leder til daglig Statens innkjøpsenter i DFØ. Til Anbud365 sier han at Markedsplassen skal gjøre det enklere å anskaffe sikre, lovlige og kostnadseffektive skytjenester for kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter, og:

Fortsatt byggeplass

– Etter forberedelser, utarbeidelse av veiledning, brukertesting og pilotering er vi nå klare til å vise frem markedsplassen. Det er fortsatt en byggeplass og skal bygges ut videre og vedlikeholdes, men vi har nå nådd en stor milepæl. Det er nedlagt et enormt arbeid fra mange, og vi er stolte over det vi har fått til. Vi kan bruke det språklige bildet om at vi skal utvikle et kjøretøy. Det er nå et skateboard som skal utvikle seg til en sykkel, videre til en motorsykkel – før vi etter hvert har en romslig bil med flere og flere funksjoner.

Østgård understreker at veiledning har stort fokus i det som nå lanseres: – Vi tror det er viktig for kommunene og virksomhetene som skal gjøre anskaffelser innen et komplisert fagfelt. Men vi jobber også med de første avtalene på markedsplassen. Avtalene på markedsplassen vil være frivillig for alle kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter å knytte seg til. Aller først ut er konsulenttjenester. Disse skal bidra med å gjøre skyreisen enklere for brukerne. Men vi jobber også med flere avtaler. DFØ vil holde markedsplassen oppdatert med de til enhver tid pågående avtaleprosessene.

Webinar

Fra 26. mai vil den interesserte finne markedsplassen på markedsplassen.anskaffelser.no. Samme dag arrangerer DFØ også et gratis webinar med mer informasjon om markedsplassen. Webinaret er relevant for alle som har en rolle når offentlige virksomheter som planlegger å investere i skytjenester.

Personvern og sikkerhet er sentralt for så vel innhold i veiledning som avtaler på denne markedsplassen, poengterer Østgård.

I tildelingsbrevet til DFØ er oppdraget beskrevet slik:

«Statens innkjøpssenter skal etablere og videreutvikle markedsplass for skytjenester. I tilknytning til dette skal DFØ også utarbeide standardkrav til sikkerhet for ulike typer tjenester med stor utbredelse i offentlig sektor. Tilfanget av slike standardkrav skal utvides løpende, også etter at løsningen er satt i drift. Det skal gis veiledning som kan hjelpe virksomhetene til både å finne frem til riktig tjeneste og å gjennomføre anskaffelsen. IKT-løsninger anskaffes ofte av andre miljøer enn de tradisjonelle innkjøpsmiljøene. Det er derfor særlig behov for veiledning og kompetanseheving på denne type anskaffelser. Veiledning i sikkerhet i forbindelse med IKT-anskaffelser, herunder tjenesteutsetting og skytjenester, er en særlig viktig oppgave. DFØ skal lansere en pilot for markedsplassen innen 1. april 2021 og markedsplassen skal være etablert og satt i drift innen 31. desember 2021.»

Bli den første til å kommentere på "Stor milepæl nådd: I morgen, 26. mai, åpner Markedsplassen for skytjenester"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.