Stormer om IKT-avtale, kommunen skifter anbudsstrategi

Anbud365: Stormer om IKT-avtale, kommunen skifter anbudsstrategiKontrollutvalget i Bodø kommune - med dets leder Espen Rokkan i spissen, har fått en redegjørelse om kommunens omstridte IKT-avtale.

Skriv ut artikkelen

Bodø kommune setter åpenbart punktum for de store, omfattende IKT-avtalene i hundremillioners klassen etter bølgene omkring en omstridt avtale til nær 300 mill. Nå varsler kommunen bruk av oppdeling i pakker og leverandørdialog i forkant. Det fremgår av en redegjørelse som er lagt fram. Her varsles det også at det dermed ikke blir tale om forlengelse av nåværende avtale når den løper ut.

Det er kontrollutvalget i Bodø kommune som nylig har fått en ny redegjørelse knyttet til hva som skjer rundt den omstridte avtalen med Atea om kjøp av IKT-driftstjenester og anbud, skriver Avisa Nordland, som følger saken tett.

Avtalen som ble inngått i 2017, har ført til både søksmål mot kommunen, samtidig som at Kofa mener at Bodø kommune har opptrådt grovt uaktsomt. Kommunen er imidlertid tydelige på at de ikke aksepterer Kofas begrunnelse for varselet om et gebyr på ni mill. Kommunen har frist til 2. april med å svare på varselet, men har allerede nå signalisert at hvis gebyret opprettholdes, vil kommunen vurdere å gå rettens vei. Avtalens verdi er anslått til 288 millioner og omfatter leveranser til 11 kommuner i Nordland.

Ny anbudspraksis

Men det blir ganske raskt lagt om til en ny anbudspraksis. Det er alt meldt fra om på doffin.no at det kommer en ny kunngjøring. Det betyr at det ikke blir noen forlengelse med Atea etter at fire år av avtalen er over. Opsjonen på ytterligere to år har man nå droppet.

En ny anbudsrunde kommer til sommeren med frist for leverandørenes tilbud til utpå høsten – mest sannsynlig oktober. Det viktigste budskapet er at de vil ha leverandørene på banen i god tid, slik at man kan få innspill fra IKT-bransjen om hvordan de mener at anbudsrunden bør innrettes. Et sentralt grep er at det da ikke legges opp til et nytt stort anbud. Det nye anbudet vil bli delt opp i pakker, ifølge redegjørelsen. Kommunen vil spørre markedet om hva de mener er en fornuftig oppsplitting og be om deres forslag.

Fordeler

En fordel som det pekes på, er at når kontraktene inngås som delpakker, stimuleres flere leverandører til å tilby sine løsninger. En annen fordel er at risikoen blir lavere hvis man gjør en feil med en av kontraktsinngåelsene, heter det.

Slik det er med dagens kontrakt med Atea kan kommunen risikere en gigantisk regning, ifølge Avisa Nordland, som har anslått en samlet sum opp mot 100 mill – med gebyrer fra Kofa, erstatningssøksmål, advokatutgifter, allerede tapte Kofa-saker og i verste fall tilbakelevering av alt kjøpt IKT-utstyr fra alle kommuner.

Ansvarsfordeling

Hvordan ansvaret for en slik regning fordeler seg mellom Bodø kommune og de øvrig involverte kommuner, fremgår ikke av redegjørelsen. Både Steigen og Røst har tapt saker i Kofa allerede. Det er sentralt når nye avtaler inngås at alle kommuner vet hva de står overfor, heter det. Innkjøpskontoret i Bodø kommune får der en viktig rolle med nettopp å sette opp ansvar og roller når avtalen dekker mer enn bare Bodø kommune. Nye anbud vil begrenses til kommuner i Salten pluss Rødøy. Noen kommuner vil kjøpe alt via en ny avtale, mens andre bare vil ta del i enkelte pakker.


Bli den første til å kommentere på "Stormer om IKT-avtale, kommunen skifter anbudsstrategi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.