Svensk sikkerhetspoliti kan stanse anskaffelser med sikkerhetsrisiko

Anbud365: Svensk sikkerhetspoliti kan stanse anskaffelser med sikkerhetsrisikoSäkerhetspolisens ansvar fra 1. april i år når det gjelder anskaffelser, er to-delt. På bildet Klas Friberg, sjefen for Säkerhetspolisen.

Skriv ut artikkelen

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säkerhetspolisen) har nå fått myndighet til å gripe inn og eventuelt stoppe en planlagt anskaffelse dersom følsomme opplysninger ikke er godt nok sikret. Kontroller skal ved tilfeller der det er snakk om en leverandørs mulige tilgang til hemmelige opplysninger, foretas før kunngjøring, før kontrakt undertegnes – og eventuelt forløpende gjennom hele kontraktsperioden. Statlige myndigheter har med dette fått et såkalt samrådsansvar.

De nye reglene som gjelder fra 1. april, omfatter anskaffelser der leverandøren kommer til å håndtere og oppbevare hemmelige opplysninger i sine lokaler eller ha tilgang til slike i den offentlige myndighetens informasjonssystem. De nye reglene gjelder ikke varer, og samrådsansvar omfatter heller ikke kjøp av tjenester som krever avtale om sikkerhetsvern på lavere nivå.

Säkerhetspolisen ansvar når det gjelder den konkrete anskaffelsen, er to-delt. I første del avgjør Säkerhetspolisen om det overhodet er egnet å gjennomføre anskaffelsen. Hvis svart her er ja, avgjør Säkerhetspolisen hvorvidt kravene i aktuell lovgivning kan imøtekommes i anskaffelsen. I hovedsak betyr det at politiet foretar en vurdering av kravene som oppdragsgiveren stiller i forbindelse med anskaffelsen, sett i lys av behovet for sikkerhetsvern ved det som skal kjøpes.

Kan stoppe anskaffelsen

Dersom oppdragsgiveren ikke gjennomfører de tiltakene som Säkerhetspolisen ber om, eller om politiet finner at anskaffelsen ikke oppfyller de krav som det aktuelle lovverket stiler, har politiet rett til å stoppe anskaffelsen.

For at Säkerhetspolisen skal kunne foreta de nødvendige vurderinger i forkant av konkurransen, må oppdragsgiveren legge frem konkurransegrunnlaget og en særskilt sikkerhetsanalyse. Sistnevnte skal undersøke og dokumentere hvilke hemmelige opplysninger som leverandøren kan få tilgang til og som krever sikkerhetsvern – i tillegg til de tiltak oppdragsgiveren har til hensikt å gjennomføre underveis i anskaffelsen.

Verifisere kontrakten

Den andre delen av Säkerhetspolisens samråd handler om å verifisere at oppdragsgiverens krav til sikkerhetsvern er nedfelt i kontrakten. Dersom det er nødvendig kan samrådsordningen også pågå fortløpende gjennom hele denne perioden. Dette avgjøres fra tilfelle til tilfelle.

Innholdet i så vel sikkerhetsanalysen som i konkurransegrunnlaget når det gjelder sikkerhetsperspektivet, er nøyaktig beskrevet av Säkerhetspolisen.

Reaksjonsmåter

Det er flere reaksjonsmåter. Politiet kan melde tilbake at det ikke er tilstrekkelig informasjon i dokumentene eller at selve kravene ikke er tilfredsstillende hensett til betydningen av sikkerhetsvern. Da må dokumentasjonen kompletteres. Så kan politiet bestemme at anskaffelsen av sikkerhetsgrunner overhodet ikke lar seg gjennomføre eller at lovkravene ikke kan ivaretas i anskaffelsen. Da beslutter politiet stopp for anskaffelsen.

Hvis beskjeden er «avsluttet samråd», betyr det at kunngjøring og anskaffelsesprosessen for øvrig kan iverksettes. Så kan det være ønske om fortsatt samråd, og det betyr at Säkerhetspolisen også vil sjekke om de nødvendige sikkerhetshensyn er ivaretatt i det som skal bli kontrakt – eventuelt om det er behov for å en fortløpende kontroll i gjennomføringen av kontrakten.

Bli den første til å kommentere på "Svensk sikkerhetspoliti kan stanse anskaffelser med sikkerhetsrisiko"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.