Ti offentlige, utålmodige byggherrer går for innovative energiløsninger raskt

Anbud365: Ti offentlige, utålmodige byggherrer går for innovative energiløsninger rasktUndervisningsbygg i Oslo, her ved adm. dir. Rigmor Hansen, har for tiden ute en plan- og designkonkurranse som gjelder utvikling av forslag til løsning for oppbevaring av overskuddsenergi fra solceller (Foto: Undervisningsbygg).

Skriv ut artikkelen

Ti offentlige virksomheter forener krefter for å få frem smartere måter å både bruke og lagre overskuddsenergien i sine respektive bygg. De vil benytte innkjøpsmakten strategisk og jakte på innovative løsninger. Grunnideen er å komme raskere fra enkelpiloter til skalerbare løsninger. Fellesinitiativet har større påvirkningskraft til å endre noen av begrensningene i gjeldende regelverk når det gjelder lagring og smart bruk av energien som produseres i byggene.

Undervisningsbygg Oslo KF fører an i anskaffelsen, og disse er med: Statsbygg, Vestfold fylkeskommune, Østfold fylkeskommune, Oslo kommune/Omsorgsbygg KF, Oslo kommune/Kultur og idrettsetaten, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Akershus fylkeskommune Eiendom FKF, Sarpsborg kommune og Oppegård kommune. Nasjonalt program for leverandørutvikling med støtte fra Difi legger til rette for denne innovative fellesanskaffelsen.

Forleden var markedet invitert til dialogkonferanse. Her møtte 75 leverandører og 130 deltakere totalt. Det er første steg på veien til nye og nyttige løsninger innen smartere bruk og lagring av solenergi i offentlige bygg.

Leverandørene gav innspill

På konferansen fikk leverandørene god innsikt i både felles utfordringer og kommende anskaffelsesprosesser i nær fremtid hos de offentlige virksomhetene. Her ble de også gjort oppmerksomme på en plan- og designkonkurranse Undervisningsbygg har i gang. Den gjelder nettopp utvikling av forslag til løsning for oppbevaring av overskuddsenergi fra solceller.

Leverandørene fikk på konferansen mulighet til å spille inn på hva som er avgjørende for at de til syvende og sist kan levere de gode løsningene. Innspillene gikk både på hvordan det er hensiktsmessig å rigge anskaffelsesprosesser som gir mulighet for innovasjon, entrepriseform, hvordan man kan be om funksjonalitet og ta høyde for klimatiske forhold. Ikke minst gjaldt det hvilken informasjon leverandørene trenger når de skal levere gode og treffsikre tilbud som danner et bedre grunnlag for smartere bruk og lagring av solenergi som møter oppdragsgivers behov og kvalitetskriterier.

Smart lagring og bruk

En rekke offentlige virksomheter har energiproduserende bygg med solceller på bygningskroppen og ved etablering av store solcelleanlegg på tak og/eller fasader, vil det bli produsert mye energi som bygget selv ikke har behov for. Bygg kan levere ut på nett opp til 100 kW, men på solfylte ettermiddager, helger og ferier kan det være risiko for at det produseres energi over denne grensen. Det er på bakgrunn av dette at de ti nå står samlet og stiller krav til smarte løsninger innen både lagring og smart bruk av energien som produseres. For å realisere dette må det legges et utviklingsløp i tillegg til å se på hindringer i eksisterende rammevilkår og regler.

Grunnideen med å forene krefter på denne måten er å komme raskere fra enkelpiloter til skalerbare løsninger, heter det på offentligeanskaffelser.no. Det gjør man fordi etterspørselen er drivkraften for innovasjonen, samtidig som leverandørene har et større volum å produsere for fra start. I tillegg kommer at både erfaringene høstes av flere virksomheter, og forbedringer kan gjøres parallelt. Fellesinitiativet vil også ha større påvirkningskraft til å endre på noen av begrensningene i gjeldende regelverk, enn om hver enkelt aktør forsøker på dette isolert.

Dette er både nyttig og nødvendig innsikt for de offentlige byggherrene når de i sin tur skal be leverandørene om de gode løsningene, ifølge innovativeanskaffelser.no. Å legge til rette for grønn innovasjon handler ikke bare om å sette klimakrav, men å sette de på en fornuftig måte som samtidig gir rom for nye løsninger og innovasjon.

Bli den første til å kommentere på "Ti offentlige, utålmodige byggherrer går for innovative energiløsninger raskt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.