To av tre IKT-bedrifter: Offentlige anskaffelser mer komplisert de senere årene

Anbud365: To av tre IKT-bedrifter Offentlige anskaffelser mer komplisert de senere åreneOmfattende og krevende prosesser gjør at færre deltar i offentlige anskaffelser. Det gir mindre konkurranse som vil gå ut utover kvalitet, bremse innovasjon og gi mindre bærekraftige løsninger. Det slår politisk rådgiver i IKT-Norge, Christopher Hoff, fast i en kommentar til resultatene av en status-undersøkelse IKT-Norge nylig har gjort (foto: Veslemøy Vråskar).

Skriv ut artikkelen

Prosessen med offentlige anskaffelser er blitt mer komplisert de seneste årene. Det mener nær to av tre bedrifter i IKT-bransjen som er med i en statusundersøkelse i regi av IKT-Norge. Seks av ti synes prosessen er vanskelig eller svært vanskelig. Og enkelt er det heller ikke for oppstartsbedrifter. Et svar lyder slik: En del av kravene som fremsettes av kommuner er direkte startup- fiendtlige.

IKT-Norge har gjennomført en undersøkelse om status når det gjelder offentlige innkjøp av elektronikk, teknologi og IKT-utstyr. Resultatene ble lagt frem på organisasjonens anskaffelseskonferanse, som ble avholdt i dag. De drøyt 120 bedriftene som har svart, er alt fra mikrobedrifter med færre enn fem ansatte til store leverandører med godt 200 og flere ansatte.

Av undersøkelses-resultatene fremgår det at 60% av de spurte bedriftene synes prosessen knyttet til å delta i offentlige anskaffelser er vanskelig eller svært vanskelig, og 65% mener det har blitt mer komplisert de siste årene.

Irrelevante krav og prisfokus

Resultatene viser også at 60% mener at det i stor utstrekning forekommer irrelevante krav, og at det er en av de viktigste årsakene til at bedriftene ikke deltar i anskaffelsesprosessene. For stort fokus på pris er en av grunnene til at mange av bedriften ikke deltar i offentlige anskaffelser.  Noen mener også at de møter usunn konkurranse fra offentlige aktører i anskaffelsene.

På spørsmål om hvordan de forholder seg til anskaffelser som har stort prisfokus, svarer to av tre at de deltar litt motvillig eller motvillig i slike konkurranser. Fire av ti mener at den offentlige oppdragsgiveren i noen grad kontrollerer om vinnende part lever opp til kravene under kontraktsperioden. 20% svarer i stor grad. Svarene på spørsmålet om kontrollen skjer på en måte som sikrer kvaliteten i leveransen, viser at 41% svarer i liten eller svært liten grad, 53% i noen, stor eller svært høy grad.

Må gjøres enklere for startups

Seks av ti svarer at de mener offentlige aktører i stor eller noen grad har en bra dialog med markedet før sine anskaffelser. Resten svar i liten eller svært liten gard.

Respondentene etterlyser også at det gjøres enklere for oppstartsbedrifter å delta på offentlige anskaffelser. En av respondentene skriver: “Tolkningen av forskrift om offentlige anskaffelser, må praktiseres slik at det blir lettere for startups å delta, for å kunne levere tilbud. En del av kravene som fremsettes av kommuner er direkte startup- fiendtlige og hindrer at kommuner får tilgang til innovative produkter og løsninger.”

Færre deltar

– Vi ser at omfattende og krevende prosesser gjør at færre deltar i offentlige anskaffelser. Færre deltakere gir mindre konkurranse som igjen vil gå ut utover kvalitet, bremse innovasjon og gi mindre bærekraftige løsninger, sier politisk rådgiver i IKT-Norge, Christopher Hoff i en kommentar til undersøkelsesresultatene..

Grønne, offentlige anskaffelser er et strategisk virkemiddel for å nå klimamålene Norge har forpliktet seg til gjennom Parisavtalen. I en fersk rapport fra Riksrevisjonen får myndighetene kritikk for å ikke bruke grønne anskaffelser godt nok til å nå klimamålene.

Bli den første til å kommentere på "To av tre IKT-bedrifter: Offentlige anskaffelser mer komplisert de senere årene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.