Trues av søksmål og Kofa-gebyr – Bodø gransker egen IKT-anskaffelse

Anbud365: Trues av søksmål og Kofa-gebyr – Bodø gransker egen IKT-anskaffelseEspen Rokkan leder kontrollutvalget i Bodø kommune. Utvalget har bedt om en redegjørelse for en IKT-avtale verd mange hundre millioner kroner.

Skriv ut artikkelen

Med fare for overtredelsesgebyr i mangemillioners-klassen og et erstatningssøksmål hengende over seg starter Bodø kommune en intern gransking av innkjøpspraksis og – strategi. I første omgang er det kommunens egnet kontrollutvalg som ber om redegjørelse for den IKT-anskaffelsen dette gjelder. Den angår en rekke kommuner, med Bodø i spissen.

Bodø kommune fikk nylig et varsel fra Kofa om et gebyr på ni millioner kroner for en ulovlig direkteanskaffelse. Når det gjelder varslet fra Kofa om overtredelsesgebyr, har kommunen utsatt frist til 2. april med å svare på dette. I tillegg har Braathe Gruppen anlagt søksmål mot Bodø kommune. Søksmålet er berammet til september i år.

Gebyret størrelse tar utgangspunkt i at Kofa mener kommunen har opptrådt grovt uaktsomt da de i januar 2017 inngikk en stor avtale med Atea om levering av IKT-utstyr og IKT driftstjenester. En ulovlig direkte anskaffelse med summer opp mot 300 millioner kroner og som involverer en lang rekke kommuner i Nordland som kjøper.

Tre sentrale temaer

Med dette som bakteppe vil kontrollutvalget i kommunen se på både kommunens og SIINs (Samordnet innkjøp i Nordland) rolle som innkjøper, skriver Avisa Nordland.

Utvalget vil ta kommunen skal svare på tre temaer:

  • Klagenemnda (Kofa) har foretatt en grundig gjennomgang av bevis knyttet til klagen og har kommet frem til konklusjoner som står i tydelig kontrast til den skriftlige og muntlige informasjon som tidligere er gitt til kontrollutvalget.
  • Om kommunens vurdering av varselet fra Kofa og dets innhold.
  • Om klagenemndas konklusjoner får betydning for forvaltningen av inngått rammeavtale?

Jevnlig info om IKT-avtale

Kontrollutvalget har en rekke ganger har vært opptatt av IKT-anskaffelsen fra Atea og mottatt informasjon om denne. Fra og med 2018 har utvalget fått både muntlig og skriftlig informasjon om kommunens anskaffelse av rammeavtale om kjøp av IKT-driftstjenester og tilhørende utstyr.

Utvalget har tidligere ikke sett noen grunn til å alarmere. Men nå er anledningen der til Å få belyst de strukturelle forholdene knyttet til kommunenes avtaleinngåelser. Dette handler om størrelse på anbud, økonomiske forpliktelser og hvem som bærer risikoen hvis noe går galt.

Innkjøpsstrategi

Også dette med innkjøpsstrategi opptar kontrollutvalget. Det handler om å ha en strategi som kan bidra til å bygge lokalt næringsliv. Valgene står ofte mellom bare en stor kontrakt og et begrenset antall tilbydere, eller så kan man velge å dele opp anbud og gi rom for flere, heter det. I tillegg er det mulig å og inngå blant annet innovasjonskontrakter. Lovverket gir handlingsrom som kan få betydning for næringslivet i regionen.


Bli den første til å kommentere på "Trues av søksmål og Kofa-gebyr – Bodø gransker egen IKT-anskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.