Universitets-topper kraftig ut mot påtvunget økonomisystem

Anbud365: Universitets-topper kraftig ut mot påtvunget økonomisystemI universitetsstyremøtet forleden opplyste universitetsdirektør Arne Benjaminsen at de tok i bruk det nye lønns- og regnskapssystemet fordi Universitetet i Oslo (UiO) fikk pålegg om det fra eieren sin, Kunnskapsdepartementet (foto: Morten Kanne-Hansen/UiO).

Skriv ut artikkelen

Det nye lønns- og regnskapssystemet til Universitetet i Oslo (UiO) ble kraftig kritisert i et møte i universitetsstyret nylig. Lite effektiv økonomistyring, svekket internkontroll og ekstraordinær arbeidsinnsats, rapporterte universitetets internkontroll. Ikke mulig å gjennomføre kontroll av sikkerheten, drive internkontroll eller utføre revisjoner av det nye systemet, konstaterte revisjonsdirektøren. De fire største og ledende universitetene i landet, deriblant UiO, fikk beskjed fra sitt eierdepartement om å bruke dette systemet. En planlagt anbudsrunde ble dermed ikke noe av.

En halvårsrapport som ble lagt frem for universitetsstyret ved UiO nylig, forteller, ifølge Uniforum, om lite effektiv økonomistyring og svekket internkontroll som følge av nytt lønns- og regnskapssystem ved UiO. Uniforum er nettavis for UiO, mens rapporten kommer fra universitetets internrevisjon.

Hovedbudskapet er at kvaliteten i regnskap, budsjett og prognoser på overordnet nivå er vurdert til å fungere tilfredsstillende. Utviklingen går i riktig retning, heter det i halvårsrapporten, og internrevisjonen har derfor ikke foreslått nye tiltak enn de som allerede er satt i gang.

Ekstraordinær arbeidsinnsats

– Noen enheter bruker skyggeregnskaper og ekstra ressurser, for å bistå med utvikling, forstå sammenhenger og avlaste medarbeidere. Det er imidlertid også områder der det har skjedd forbedringer, understrekes det i rapporten. Også innsatsen til Avdeling for økonomi- og virksomhetsstyring, som har hatt krevende arbeidsvilkår, blir framhevet.  Men også mange andre økonomimedarbeidere ved andre enheter har det siste året måtte legge ned ekstraordinær arbeidsinnsats, står det i rapporten.

I universitetsstyremøtet nylig var stemningen ikke til å ta feil av. Det er ikke mulig å gjennomføre kontroll av sikkerheten, drive internkontroll eller utføre revisjoner av det nye lønns- og regnskapssystemet fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Det konstaterte revisjonsdirektør Jørgen Bock på møtet, ifølge Uniforum, og:

Ser bort fra egne anbefalinger

– DFØ bruker ikke det samme avtaleverket selv som det krever av sine leverandører. For private ville det ha vært selvsagt å ha med krav om både rutiner for sikkerhet, internkontroll og revisjon. Men når Direktoratet for forvaltning og økonomistyring selv er leverandør til UiO, ser de bort fra disse anbefalingene i eget regelverk.

Direktør for Avdeling for økonomi- og virksomhetsstyring, Ellen Johanne Cesar, gav Bock støtte i kritikken av det nye lønns- og regnskapssystemet. Samarbeidet med DFØ bygger på en avtale fra 2018, og de tidligere kundene til DFØ var trolig langt mindre enn de fire samarbeidende universitetene. Det krever stor innsats av oss for å få disse tingene på plass i den endelige avtalen.  Mens tidligere kunder fikk fullservice, fikk vi bare delservice fra DFØ, fortalte ho, skriver Uniforum.

Pålegg fra Kunnskapsdepartementet

I møtet opplyste universitetsdirektør Arne Benjaminsen at de tok i bruk dette systemet fordi UiO fikk pålegg om det fra eieren sin, Kunnskapsdepartementet.

For noen år siden ønsket de fire BOTT-universitetene (Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø) å legge hele systemet samlet ut på anbud i det kommersielle markedet, men ble etter hvert nektet av sine statlige eiere.

I mai 2021 innførte UiO det nye lønns- og regnskapssystemet i tett samarbeid med Universitetet i Bergen, NTNU i Trondheim og Universitetet i Tromsø. Målet er at de fire universitetene skal ha det samme systemet for økonomistyring, personal, lønn og regnskap.  Derfor valgte de å gå inn for å ta i bruk et system som var utviklet av DFØ.

Anbud365 er også kjent med både UIO og Universitetet i Bergen var tilnærmet heldigitale på økonomi- og innkjøpsområdet, men etter manges mening er man nå satt flere år tilbake sammenliknet med bruk av tidligere systemløsninger.

Les mer her:
https://www.uniforum.uio.no/nyheter/2022/10/interrevisjonen-okonomistyringa-ved-uio-er-ikkje-g.html
https://www.uniforum.uio.no/nyheter/2022/10/revisjonsdirektor-kritiserer-framgangsmaten-til-le.html

Bli den første til å kommentere på "Universitets-topper kraftig ut mot påtvunget økonomisystem"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.