Avviste blankt ekstern gransking av jernbane-anbud

Anbud365: Avviste blankt ekstern gransking av jernbane-anbudStortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) - t.v. - spurte, samferdselsminister Jon Georg Dale svarte.

Skriv ut artikkelen

Ekstern gransking av anbudsprosessene for to «trafikkpakker» med jernbanestrekninger er blankt avvist av samferdselsminister Jon Georg Dale. Det fremgår av hans svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Trafikkpakkene det gjelder, er trafikkpakke 1/Sør, omfatter fjerntogene på Sørlandsbanen fra Oslo S via Kristiansand til Stavanger, lokaltog på Strekningen Stavanger – Sandnes – Egersund og Regiontog på Arendalsbanen.  Kontrakt for trafikken på strekningen er inngått med GoAhead AS og trafikkstart med ny operatør er 15.desember 2019.

Når det gjelder trafikkpakke 2/Nord inneholder den togtilbudet på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen. Kontrakt er tildelt SJ Norge.  Trafikkstart er 7. juni 2020.

Det var stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) som – i et skriftlig spørsmål – lurte på om statsråd Jon Georg Dale ville ta initiativ til en ekstern gransking av anbudsprosessene knyttet til de to trafikkpakkene.

Ingen grunn

Statsrådens svar var tydelig: – Jeg ser ingen grunn til å gjennomføre en ekstern gransking av anskaffelsesprosessene for trafikkpakke 1 og 2.

Jernbanedirektoratet har orientert Samferdselsdepartementet om at alle tilbydere i konkurransene fikk tilbud om et evalueringsmøte slik at direktoratet som oppdragsgiver kunne innhente synspunkter på anskaffelsesprosessen. I disse møtene, opplyste samferdselsstatsråden, kom det ikke fram synspunkter eller merknader som taler for et behov for å gjennomføre en ekstern gransking. I tillegg minnet han om at konkurransene er gjennomført uten at det er kommet klage på tildelingen av kontrakt i trafikkpakke 2/Nord. Klage om i forbindelse med tildelingen i trafikkpakke 2/Sør, men klageren fikk ikke medhold.

Grunnleggende prinsipper

Begge konkurranse, fremholdt statsråd Dale i sitt svar, er gjennomført etter de grunnleggende anskaffelsesrettslige prinsippene om konkurranse, likebehandling, forutsigbarhet, etterprøvbarhet og forholdsmessighet, og dessuten i samsvar med reglene som er satt opp i konkurransegrunnlaget for de to trafikkpakkene. Alle disse prinsippene og reglene er viktige for å sikre alle tilbyderne om at de blir likt behandlet.

Samferdselsstatsråden la til at også Stortingets Transport- og kommunikasjonskomite i flere måneder gikk gjennom måten trafikkpakke 1/Sør var gjennomført på, uten at komiteen fant grunnlag for å komme med kritikk til anbudsprosessen.

Bli den første til å kommentere på "Avviste blankt ekstern gransking av jernbane-anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.