Danmark: Offentlige oppdrag blir for omfattende, 6 av 10 SMB-er gir opp

Anbud365: Danmark Offentlige oppdrag blir for omfattende, 6 av 10 SMB-er gir oppSMVdanmark, her ved sin adm.dir. Jakob Brandt, har nylig gjennomført en rundspørring blant sine medlemmer om deres forhold til det offentliges anskaffelser. Foreningen organiserer tusenvis av små og mellomstore mulige leverandører til det offentlige.

Skriv ut artikkelen

Seks av ti mindre danske bedrifter ville og kunne gjerne konkurrere om offentlige oppdrag, men gir opp. Dermed svekkes konkurransen om det offentliges anskaffelser. Det fremgår av en undersøkelse som SMVdanmark nettopp har gjort. Oppdragene som kunngjøres, heter det, er for omfattende, de har for mange krav til dokumentasjon og det er tvil om lønnsomheten i de aktuelle oppdragene for små og mellomstore.

SMVdanmark representerer nær 18 000 medlemmer, alle innenfor segmentet små og mellomstore. Foreningen har nylig gjennomført en rundspørring blant sine medlemmer om deres forhold til det offentliges anskaffelser. Flere hundre har besvart de ulike spørsmålene – fra ca. 250 til godt over 400.

Resultatet av rundspørringen viser at 62% av de medlemmene som mener det er relevant å komme med tilbud i offentlige anskaffelser, sier de har gitt opp å komme med tilbud fordi det aktuelle oppdraget ikke var tilpasset dem. De fleste av de som svarer dette, er virksomheter i bygg og anlegg, men også anleggsgartnere og bilverksteder er godt representert.

Blir for omfattende

Den vesentligste grunnen til at SMB-ene ikke kommer med tilbud, er at oppdraget krevet flere ressurser enn de råder over. 58% peker på at dette. 20% trekker frem at det aktuelle oppdraget dekket over flere fagområder enn de kan tilby.

Mange av de spurte i undersøkelsen nevnte også utfordringer med å utforme tilbud som en årsak til å la være å levere tilbud. 41% sa at det var for mange krav til dokumentasjon, 38% at det var for stor usikkerhet om oppdraget var lønnsomt for dem. Her var det i undersøkelsen lagt opp til å velge flere svaralternativer.

For store og for små

Langt de fleste vurderer at oppdragene er for store (33%) enn for små (19%), fremgår det av undersøkelses-resultatene. Der er en overrepresentasjon av virksomheter som mener oppdragene er for store, i to bransjer: Landbruk/jakt/skogbruk/fiskeri (her er anleggsgartnere med) og transport/godshåndtering.

Bl.a. med utgangspunkt i undersøkelsesresultatene anbefaler SMVdanmark at stat og kommuner på bygg- og anleggsområdet unngår å legge ut store totalentrepriser. Det bør deles opp, heter det, slik at en tømrer kan tilby tømrerarbeidet og en elektriker el-arbeidet. Samtidig bør oppdragene hverken dekke over for store geografiske områder eller være for omfattende.

Dele opp

Også i stat og kommuners anbudskonkurranser som gjelder tjenester og ved innkjøpsavtaler for varer, bør det være flere og mindre oppdrag. Kommunene bør dessuten, understreker SMVdanmark, bare bruke sentrale innkjøpsorganer i stedet for å gjøre jobben selv, der det uomtvistelig vil gi så gode resultater innkjøpsmessig at det er uforsvarlig ikke å gjøre det. Mange kommuner er sås tore at de vil kunne oppnå minst like gode eller kanskje bedre resultater ved selv å gjøre innkjøpene.

SMVdanmark legger til at det heller ikke bør være for restriktive tekniske krav eller krav til sikkerhet – eller at tilbyderen allerede skal ha erfaring med oppdrag av tilsvarende størrelse.

Bli den første til å kommentere på "Danmark: Offentlige oppdrag blir for omfattende, 6 av 10 SMB-er gir opp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.