Godt nok marked, får unntak fra anskaffelsesreglene

Anbud365: Godt nok marked, får unntak fra anskaffelsesregleneGeir Isaksen er konsernsjef i Vy-gruppen, der Vy Buss AS er en del (foto: Mads Kristiansen).

Skriv ut artikkelen

Konkurransen i det norske, offentlige markedet for persontransport med buss er nå så at EFTAs overvåkingsorgan har innvilget statseide Vy Buss AS unntak fra anskaffelsesreglene. Det dreier seg om forsyningsdirektivet og om at Vy Buss AS ikke behøver å følge dette regelverket når selskapet skal inngå kontrakter relatert til drift av offentlig busstransport. Beslutningen er basert på at operatører deltar i konkurransedyktige anbudsprosesser for å få tildelt kontrakt for tjenestene. Endrer dette seg, kan overvåkingsorganet reversere beslutningen.

VY Buss AS (tidligere Nettbuss) sendte i november i fjor en generell unntaksforespørsel fra anskaffelsesreglene som angår såkalte forsyningsaktiviteter. Disse sektorene omfatter vann, energi, transport og posttjenester, og er underlagt egne regler. Unntak kan gis dersom det er uhindret adgang til markedet og tilstrekkelig nivå av konkurranse i markedet i landet det gjelder.

Unntaket som ESA nå har godkjent, gjelder for leverandører av offentlige busstjenester i Norge. Dette vil gjelde ved inngåelse av kontrakter relatert til driften av offentlig busstransport i Norge.

Tilstrekkelig konkurranse

ESA mener aktiviteten på dette markedet i Norge har tilstrekkelig konkurranse og at adgangen til markedet ikke er begrenset. Overvåkingsorganet baserer sin beslutning på gjeldende regler og situasjonen i dette markedet mellom 2015 og 2019. Hvis forholdene endrer seg og ikke lenger lever opp til regelverket, forbeholder ESA seg å reversere beslutningen. Den samme reservasjonen tas i tilfelle betydelige endringer i regelverket.

Ett av kriteriene som har vært vurdert, er markedsandelene til de største operatørene på dette markedet. Vy Buss AS står for 28% av volumet, 25-30% dersom omsetning legges til grunn. Det er imidlertid flere sterke konkurrenter, alle med tosifrede markedsandeler – Torghatten, Tide og Unibuss. Mindre selskaper er også i markedet, slike som Boreal og Nobina. Når man legger markedsandelene disse har, sammen, finner man at rest-markedsandelen er delt mellom 29 selskaper.

Store selskaper konkurrerer

De viktigste konkurrentene til Vy Buss AS er alle store selskaper som ofte er en del av et transportselskap med multinasjonale operasjoner. ESA slår fast at disse selskapene deltar i anbudskonkurranser over hele Norge, og har dermed kapasitet og erfaring til å komme med bud i hvilken som helst norsk konkurranse.

Det er gjennom anbudskonkurranser kontrakter i Norge for offentlig busstransport tildeles, konstaterer overvåkingsorganet. Etter opplysninger EFTAs overvåkingsorgan har innhentet, er 98% av de kontraktene på området som nå gjelder, vunnet ved konkurranse – tallet vil nærme seg 100 senere i år.

40% skifte av operatør

ESA har også notert seg at siden januar 2015 har det på området vært 58 kunngjorte konkurranser med i snitt 3,8 tilbydere som leverte tilbud. I 40% av tilfellene innebar dette også skifte av operatør. Dette viser at deltakerne på markedet er i stand til å konkurrere effektivt, heter det. I tillegg er det lave terskler for selskap som ønsker å kaste seg inn i konkurransen.

Beslutningen er basert på at operatører deltar i konkurransedyktige anbudsprosesser for å få tildelt kontrakt for tjenestene. Disse operatører trenger ikke å følge innkjøpsreglene når de tildeler ytterligere kontrakter selv.

Bli den første til å kommentere på "Godt nok marked, får unntak fra anskaffelsesreglene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.