Innovasjonspartnerskap og prosjekter sentralt i satsingen «Smart Bodø»

Anbud365: Innovasjonspartnerskap og prosjekter sentralt i satsingen «Smart Bodø»Satsingen «Smart Bodø» er tre-årig, og Marianne Bahr Simonsen er prosjektleder.

Skriv ut artikkelen

Gjennom prosjekter og innovasjonspartnerskap er Bodø i ferd med å sette i gang en prosess som skal føre til at Nordlands hovedstad blir en hypermoderne, miljøvennlig fremtidsrettet by. At flyplassen måtte flyttes er «roten» til utviklingsarbeidet, der innbyggere, næringsliv og kommunen er partnere. Også Nordland fylkeskommune, Avinor og Telenor er med i ett av de aktuelle prosjektene, forteller prosjektleder Marianne Bahr Simonsen til Anbud365.

Flyplassen i Bodø skal flyttes 900 meter og det frigjør hele 3400 dekar. Flyttingen skal være unnagjort innen 2025. Det har gitt støtet til prosjektet “Ny by – ny flyplass” – en hel ny bydel i forbindelse med at flyplassen skal flyttes. Ved å bygge og utvikle en helt ny bydel fra bunnen ser Bodø kommune dette som en unik mulighet til å skape framtidens løsninger og tenke helt nytt innen byutvikling. Målet er at dette ikke minst skal få innvirkninger i dagens by. Satsingen er treårig, og heter «Smart Bodø», der Marianne Bahr Simonsen er prosjektleder.

Smartere transport

Innenfor denne satsingen er det en rekke delprosjekter, hvorav det ene «Smartere Transport i Bodø», nylig vant en konkurranse om utvikling av smarte transportideer i regi av Samferdselsdepartementet. Premien var på 50 mill. Nordland fylkeskommune i samarbeid med Bodø kommune, Telenor og Avinor sto bak søknaden. Vinnerprosjektet skal redusere klimautslipp, endre reisevaner og bidra til mer effektiv og miljøvennlig transport. Enda flere innbyggere skal bruke gang-, sykkel- og kollektivtransporten i Bodø.

Prosjektet «Smartere Transport Bodø» skal:

  • redusere klimautslipp ved å endre reisevaner
  • tilby en sømløs reiseopplevelse
  • gi publikum tilgang til informasjon og tjenester som bidrar til mer effektiv transport
  • tilby åpne datakilder som skal legge et grunnlag for lokal og regional innovasjon
  • alle tjenester og løsninger skal bidra til å bygge både den nye flyplassen og den nye bydelen.

Smart IKT-arkitektur

Et annet delprosjektet er «Smart arkitektur» som skal utvikle en såkalt IoT-plattform. Internet of Things (IoT), er nettverket av identifiserbare gjenstander som er utstyrt med elektronikk, programvare, sensorer, aktuatorer og nettverk som gjør gjenstandene i stand til å koble seg til hverandre og utveksle data.

Bahr Simonsen forteller at man håper å kunne sette i gang rett over ferien. Nå jaktes det på prosjektledere. Innovasjonspartnerskap er den foretrukne metoden for å kunne utvikle fremtidens løsninger. De to delprosjektene henger sammen:

– Skal vi lykkes med ambisjonene, er det viktig at systemer «snakker sammen», understreker hun, og legger vekt på at god kommunikasjon internt og dialog med næringsliv og innbyggere er andre kritiske faktorer for å nå frem.

Internasjonalt nettverk

Bodø er også en del av det nasjonale nettverket for smarte byer forteller hun. «Smart» betegner hvordan myndighetene kan ta i bruk ny teknologi for å redusere kostnader, forbedre tjenester og øke innbyggernes deltagelse og livskvalitet. Men viktigst av alt i smart Bodø er innbyggerne.

I tillegg har byen etablert en ByLab i sitt nye bibliotek, der innbyggere og andre kan kommentere planer, komme med innspill etc.  «By-laboratoriet» kan også nås via internett for dem som har vanskelig med å nå frem til biblioteket.

«Mulighets-vindu»

– Vi har et «mulighets-vindu» nå, poengterer hun, der de politiske myndighetene har gitt oss anledning til å hente inn ideer, sette i gang prosesser og utvikle gode, fremtidsrettede modeller for dagens Bodø og for den nye bydelen som kommer når flyplassen flytter. Vi må dra nytte av det engasjement som allerede er til stede blant innbyggere og næringsliv. Gjennom gode prosesser i samvirke med partnerne i prosjektet har vi forutsetninger for å lykkes hvis vi gjør ting på rette måten.

I et innovasjonspartnerskap går offentlige virksomheter sammen med næringslivet for å utvikle helt nye løsninger på dagens og fremtidens samfunnsutfordringer. Hensikten er å stimulere til løsninger som i dag ikke eksisterer i markedet. Et innovasjonspartnerskap tar utgangspunkt i et offentlig behov, krever topplederforankring og et tett offentlig-privat samarbeid om å utvikle nye løsninger til bruk i offentlig sektor. Modellen legger til rette for at flere offentlige aktører kan gå sammen om å utvikle løsninger på felles behov.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap og prosjekter sentralt i satsingen «Smart Bodø»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.