Innovasjonspartnerskap skal skaffe hjelp til F35-kampfly på tur

Anbud365: Innovasjonspartnerskap skal skaffe hjelp til F35-kampfly på turVi søker nå etter innovatører som i et innovasjonspartnerskap kan bidra til å utvikle fleksible, mobile og bærekraftige bygg til utstasjonering av Luftforsvarets F-35, sier prosjektleder i Forsvarsbygg, Britt-Helen Kvittingen.

Skriv ut artikkelen

Når Luftforsvarets nye F35-kampfly skal stasjoneres ute i verden, må de ofte ta med seg alt de trenger hjemmefra: Kontor, verksted og oppholdsrom. Dette må kunne pakkes ned, transporteres og pakkes opp igjen enkelt og effektivt. Noe slikt har ikke Forsvaret i dag. Derfor innovasjonspartnerskap i regi av Forsvarsbygg. Behovet i konkurransen som nå er kunngjort, er en løsning som også skal kunne benyttes til andre formål i Forsvaret, og også av virksomheter i det sivile samfunnet, som f.eks. beredskapsetater og humanitære organisasjoner.

Forsvarsbygg har fått inntil 13,5 mill fra Innovasjon Norge for å inngå ett innovasjonspartnerskap med leverandører der målsettingen er å utvikle fleksible, mobile og bærekraftige bygg til utstasjonering av Luftforsvarets F-35. Partnerskapet gjennomføres i samarbeid med Nasjonalt program for leverandørutvikling og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring.

Ved utgangen av 2019 forvaltet Forsvarsbygg en bygningsmasse på 4,1 mill kvm fordelt på 12.890 bygg og anlegg i hele landet. Forsvarsbygg hadde om lag 368 større og mindre investerings-prosjekter i ulike faser. Av de totale kostnadene ble 69 % utbetalt til leverandørmarkedet i form av vare- og tjenestekjøp. Forsvarsbyggs aldrende portefølje av bygninger har imidlertid begrenset fleksibilitet, og er derfor lite egnet til å møte de stadig endrende behovene hos Forsvaret.

Kunngjøring og to dialogkonferanser

Forsvarsbygg har utlyst en konkurranse om innovasjonspartnerskapet med søknadsfrist for prekvalifisering 31. august. Kunngjøringen kommer som etter to runder med dialogkonferanser (februar 2021/juni 2022). I den første gav leverandørene tilbakemelding om at Forsvarsbygg burde avgrense oppgaven til enten temporære bygg eller til stasjonære bygg. I den siste ble en avgrenset og spisset utfordring presentert for leverandørene – med mulighet for å gi tilbakemeldinger på oppgaven.

Når F-35 skal utstasjoneres ved midlertidige baser ute i verden, har disse stedene ofte svært begrenset infrastruktur. Det betyr at Forsvaret må ta med seg alt av utstyr som gjør det mulig å bo, jobbe og utføre oppdrag ved den midlertidige flybasen. Alt av dette utstyret skal kunne fraktes på en så mobil, fleksibel og bærekraftig måte, enten de frakter det til lands, vanns eller gjennom luften.

Pakkes ned og pakkes opp

I dag mangler Luftforsvaret gode nok løsninger for raskt å kunne etablere nødvendige fasiliteter som bl.a. kontor, verksted og oppholdsrom. Komplette verksteder trengs for lakkering, hjulbytte og redningsutstyr ut til midlertidige baser. Dette må kunne pakkes ned, transporteres og pakkes opp igjen enkelt og effektivt av Forsvarets eget personell, slik at Luftforsvaret kan konsentrere seg mest mulig om å holde kampflyene operative.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap skal skaffe hjelp til F35-kampfly på tur"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.