Innovativ anskaffelse skal gi mer fleksibel henting av avfall

Anbud365: Innovativ anskaffelse skal gi mer fleksibel henting av avfallAvfallshenting med droner. Bildet, som viser en aprilspøk i regi av Bornholms Affaldsbehandling (BOFA), er hentet fra selskapets Facebook-side. Kanskje tenker ikke avfallsmyndighetene på Bornholm da likevel i de baner når de forbereder en innovativ avfallsanskaffelse.

Skriv ut artikkelen

I Danmark er man nå i full gang med å forbedre en innovativ avfallsanskaffelse. Man har erkjent at mange kontrakter er så lite fleksible at avfallsinnhentingen ikke er så effektiv som mulig for innbyggerne, kommunene eller leverandørene. Stadig nye politiske sorteringsregler og den teknologiske utviklingen bidrar i ropet om mer fleksible muligheter i kontraktene for avfallshenting.

Det dreier seg om et forsøksprosjekt på Bornholm, som er støttet at EUs interregionale utviklingsprogram for Øresund, Kattegat og Skagerrak. Dessuten er eksperter fra Ålborg Universitet på plass, og Bornholms Kommunale affaldsselskab har også skaffet seg advokatbistand for å sikre at man hele tiden etterlever regelverket. Selve anskaffelsen skal kunngjøres i 2019. Tre virksomheter i avfallsbransjen er invitert til å komme med ideer til den innovative anskaffelsen for konkurransegrunnlaget skrives.

Fra leverandørhold sies det at dagens kontrakt er med på å hindre at virksomheten kan samle inn avfallet på den mest effektive måten. Hvis det sot at avfallet skulle hentes hver 14.dag i ulike uker, kunne vi ikke endre på det slik at vi kunne hente også i like uker – det ville være i strid med kontrakten, hevder en av leverandørene som er invitert til å komme med ideer. Det hjalp ikke om det ville være i alles interesse å få spredt avfallsinnsamlingen ut over en større periode. Vi ser gjerne, heter det fra samme leverandør, at man lager fleksible kontrakter, hor tingene kan tilpasses underveis i kontraktsperioden dersom det gir mening for partene.

Utviklingen går fort

En del av problemet er at mange nåværende kontrakter ikke tar høyde for at utviklingen går raskt. Når et selskap vinner retten til å samle avfall i en kommune, skjer det gjerne over en periode på fem – sju år. I den perioden kan det komme nye politiske ønsker til sorteringen av avfallet eller den teknologiske utviklingen gir nye løsninger.

Det bornholmske avfallsselskapet gjør bruk av en mulighet i det nye anskaffelsesregelverket til en såkalt dialogbasert anskaffelse. I tillegg til å vente på nye ideer fra markedet hentes inspirasjon bl.a. fra Sverige. De erkjenner at det kan bli vanskelig å formulere konkurransegrunnlaget, men, heter det, det er prisen for å prøve noe nytt.

Til politisk nivå?

Ikke minst er det vanskelig å vurdere hva de nye idene vil bety for kontraktsprisen. Derfor kan det vise seg aktuelt å gå til de politiske myndighetene med tre ulike modeller, slik at de kan ta stilling til hvilket tjenestenivå de ønsker. Det kan f.eks. dreie seg om hvor ofte avfallet skal hentes.

På Bornholm er det dessuten noen lokale utfordringer, eksempelvis «fjellbyer» der det er vanskelig for avfallsbilene å komme seg frem. Dessuten er det en del gamle bornholmske hus der det ikke er direkte adgang fra haven til veien – altså må man gjennom huset. Nye løsninger trengs!

Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse skal gi mer fleksibel henting av avfall"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.