Klimaplan med 132 punkter – offentlige anskaffelser i 3 av dem

Anbud365: Klimaplan med 132 punkter – offentlige anskaffelser i 3 av demIsabella Lövin er svensk miljø- og klimaminister, samt visestatsminister. Hun har nylig lagt fram en klimapolitisk handlingsplan – med utfordringer for bl.a. offentlige anskaffelser (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Den svenske regjeringen har lansert en klimapolitisk handlingsplan i 132 punkter. Tre av disse omhandler spesielt offentlige anskaffelser, der hovedprioriteten er mest mulig klimaeffekt for pengene. Også transport og bygg er områder der offentlige anskaffelser skal tas i bruk som verktøy til beste for klimapåvirkning.

Etter den svenske klimaloven skal regjeringen hvert fjerde år legge fram en klimapolitisk handlingsplan. Rett før jul i fjor kom første utgave til Riksdagen. I planen gjør regjeringen rede for hvordan det klimapolitiske arbeidet skal drives i de kommende årene – frem til etter neste valg. Det gjelder også de tiltakene som er besluttet og planlagt for å nå de nasjonale og globale klimamålene.

Tre av de 132 punktene i planen gjelder offentlige anskaffelser:

  • Det skal gjennomføres en oversikt over hvordan det klimapolitiske rammeverket kan sikres gjennomslag i offentlige anskaffelser – med fokus på anskaffelser med stor klimapåvirkning.
  • Upphandlingsmyndigheten skal få i oppdrag å komme med forslag til tiltak som kan gjøre at offentlige anskaffelser i enda høyere grad kan bidra til å nå de svenske klimamålene og at de anskaffelser som gir størst klimanytte for pengene prioriteres.
  • Aktuell myndigheter kommer til å få i oppdrag å starte og drive et bestillernettverk for klimasmarte anskaffelser på transportinfrastruktur-området.

Mer offentlige anskaffelser

Men offentlige anskaffelser finnes også med som verktøy/virkemidler under andre punkter i planen. Bl.a. varsler regjeringen at krav om redusert klimapåvirkning og livsløpsanalyser i forbindelse med bygg, f.eks. ved å benytte anskaffelseskriterier.

Handlingsplanen gjør rede for utslippsutviklingen og løfter frem utfordringer og overgripende innretning på klimapolitikken, heter det. Den spenner over sektorer og områder som industri, transport, offentlige anskaffelser, jordbruk, finansmarkedet og skogbruk. Planen omfatter også bærekraftig, fornybart drivstoff, infrastruktur for alternativt drivstoff, energieffektive og klimasmarte biler og fartøy. Likeldes separasjon og lagring av kulldioksyd, forbrukerbaserte utslipp, forskning og innovasjon – i tillegg til europeisk og internasjonalt klimaarbeid.

Bli den første til å kommentere på "Klimaplan med 132 punkter – offentlige anskaffelser i 3 av dem"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.