Kommunale bedrifter inn i kampen om statlige kontrakter?

Anbud365: Kommunale bedrifter inn i kampen om statlige avtalerDe nasjonale selskapene som opererer i avfallsmarkedet, har store fortrinn i en konkurranse i regi av Statens innkjøpsenter da de er organisert som landsdekkende allerede med en infrastruktur på plass i de store byene, heter det i et notat til Samfunnsbedriftene, tidligere KS Bedrift. På bildet adm.dir. i Samfunnsbedriftene, Øivind Brevik (foto: Jill Johannessen / Samfunnsbedriftene).

Skriv ut artikkelen

Når klokken slår 12 i dag, 22. desember, kan en tilbudsåpning hos Statens innkjøpssenter avdekke at det blant tilbudene er en eller flere kommunale bedrifter som vil være med i kampen om kontraktene. Konkurransen dekke statlige virksomheters behov for henting, ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr. Samfunnsbedriftene, tidligere KS Bedrift, skriver på sine nettsider at kommunale bedrifter bør på banen når det gjelder innkjøpsavtalene som staten legger ut på anbud. De viser nettopp til den aktuelle IKT-kontrakten til Statens innkjøpssenter.

Anskaffelsen har samlet sett ha en anslått årlig verdi på 15 mill. Verdi over avtaleperioden, inklusive opsjonsperioder er estimert til 60 mill ekskl. mva.

Det er fire kontrakterkontraktsområder, hver av disse utgjør en delkontrakt. For statlige virksomheter som har kontorer spredt ut over hele Norge, vil det etableres en landsdekkende avtale. Øvrige virksomheter vil tilhøre tre ulike regionale områder, heter det i kunngjøringen.

Sirkulære mål og inkluderende arbeidsliv

Anskaffelsene mål å legge til rette for at ugradert, brukt IKT-utstyr i statlige virksomheter blir håndtert på en enkel, sikker og miljøvennlig måte. Håndteringen skal bidra til sirkulære mål som redusert behov for ny produksjon av IKT-utstyr og redusert avfallsgenerering. Avtalen skal også medvirke til en bærekraftig utvikling gjennom et mer inkluderende arbeidsliv, heter det.

Samfunnsbedriftene (fra 2001 til 2020: KS Bedrift) er en nærings- og arbeidsgiverforening for samfunnsbedrifter i Norge tilknyttet KS. De organiserer nær 560 kommunalt eide bedrifter i en rekke bransjer, som avfall, energi, havner samt brann og redning. På nettsidene deres heter det at kommunale bedrifter bør på banen når det gjelder innkjøpsavtalene som staten legger ut på anbud. Mange selskap kan relativt enkelt organisere seg i tilbudssamarbeid som sikrer lønnsomhet og utvikling. Eksempelet er Statens innkjøpssenteres avtale om henting, ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr.

Samarbeid

I et notat fra Inventura, som Samfunnsbedriftene har samarbeid med, heter det bl.a. at med en nasjonal og tre regionale kontrakter må man ha en viss størrelse for å delta i konkurransen eller være godt organisert i et større samarbeid.

De nasjonale selskapene som opererer i avfallsmarkedet, har store fortrinn i denne konkurransen da de er organisert som landsdekkende allerede med en infrastruktur på plass i de store byene, fremholder Inventura. I tillegg kan de gjennom samarbeidsavtaler knytte til seg mindre lokale virksomheter med lokal infrastruktur som samler inn, sorterer og transporterer til de større anleggene med kapasitet til å behandle avfallet i et sirkulært perspektiv.

Også attføringsbedrifter

I Inventura-notatet understrekes det at de interkommunale avfallsselskapene er godt organisert gjennom Samfunnsbedriftene og kan med relativt enkle grep organisere seg i tilbudssamarbeid på slike konkurranser som dette. – Det er som regel for seint å påbegynne slike samarbeidskonstellasjoner når konkurransen om oppdraget først er ute.  Slike prosesser bygger på en grundig analyse av markeder og av aktuelle kontrakter som fornyes regelmessig, poengterer bl.a. Inventura, som også peker på at f.eks. vekst- og attføringsbedrifter vil kunne levere tjenester i tråd med denne inkluderende anskaffelsen.

Bli den første til å kommentere på "Kommunale bedrifter inn i kampen om statlige kontrakter?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.