«Kriterieveiviseren» skal gjøre det enklere å stille krav til miljø og samfunnsansvar

Anbud365: «Kriterieveiviseren» skal gjøre det enklere å stille krav til miljø og samfunnsansvar– Erfaringen er at oppdragsgivere og innkjøpere i stat og kommuner trenger mer støtte og hjelp på såkalte grønne anskaffelser, sier seksjonssjef Marit Holter-Sørensen i Difi.

Skriv ut artikkelen

Nå er «Kriterieveiviseren» lansert. Det er en nettbasert veiviser fra Difi. Den skal gjøre det lettere og enklere for innkjøpere å velge miljø- og samfunnskriterier i anskaffelsesprosessen. I første omgang gjelder det kriterier i veiviseren for anskaffelser innen bygg og anlegg, og transport, men kriteriesett for flere kategorier er i vente utover året.

Hvis en kommune for eksempel skal kjøpe inn nye biler til bruk i hjemmetjenesten, kan de nå bruke kriterieveiviseren til å stille miljøriktige krav til leverandørene.

– Erfaringen er at oppdragsgivere og innkjøpere i stat og kommuner trenger mer støtte og hjelp på såkalte grønne anskaffelser. De etterspør blant annet tilgang på verktøy, veiledning og støtte som forenkler innkjøpernes prosesser og fremmer hensyn til miljø og samfunnsansvar i anskaffelser. Vi tror den nye veiviseren vil bidra til dette, sier seksjonssjef Marit Holter-Sørensen i Difi.

Forslag til krav og kriterier

Kriterieveiviseren inneholder forslag til krav og kriterier som innkjøperen kan stille i anskaffelsesprosessen. Slike krav kan også omfatte dokumentasjonskrav. Innkjøperen får både veiledning til bruk og ferdige tekster som kan brukes i kravspesifikasjonen, kvalifikasjonskravene, tildelingskriteriene eller i særskilte kontraktkrav.

Første versjon av kriterieveiviseren inneholder utvalgte kriteriesett for bygg- og transportområdene. Kriteriesett på flere områder som IKT, mat og drikke og transport i avfallshåndtering kommer i løpet av 2018.

Regjeringen satser

Bakgrunnen for kriterieveiviseren er Regjeringens satsning på grønne anskaffelser. Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har gitt Difi oppdraget med å gjøre det enklere for innkjøpere å stille krav i anskaffelsene som tar hensyn til miljø og samfunnsansvar.

Ved å stille krav til miljø, utslippsreduksjon og samfunnsansvar i alle innkjøp der det er relevant har offentlige oppdragsgivere et godt virkemiddel for å påvirke en bærekraftig verdiskapning i samfunnet.

I tillegg til kriterieveiviseren utvikler Difi nye verktøy, maler og veiledning som skal gjøre det mulig for innkjøpere å redusere miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger i sine anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "«Kriterieveiviseren» skal gjøre det enklere å stille krav til miljø og samfunnsansvar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.