Kystruten: Mulig leverandørdialog om miljøkrav sju-åtte år før ny kontrakt

Anbud365: Kystruten: Mulig leverandørdialog om miljøkrav sju-åtte år før ny kontraktStortingsrepresentant Lars Haltbrekken (t.v.) spurte, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svarte – om miljøkrav i Kystruten-kontrakten fra 2031 (foto/Nygård): Fredrik Naumann/Felix Features).

Skriv ut artikkelen

Allerede sju-åtte år før dagens kontrakt med Kystruten – Bergen–Kirkenes – løper ut, er det mulig at arbeidet med å sikre best mulige miljøkrav i neste anskaffelse vil ta til. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård antydet det i et svar på et skriftlig svar fra Stortinget. En mulig dialogkonferanse kan komme allerede i år, for å få leverandørmarkedets syn på fremtidige, aktuelle miljø- og teknologiløsninger.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken undret seg på om samferdselsministeren ville sørge for at det stilles krav om nullutslipp i neste utlysning av anbud på Kystruten. Derfor sendte han av sted et skriftlig spørsmål til statsråden, som nå har svart.

Samferdselsminister Nygård sier seg i svaret enig i vurdering om at miljøkrav må være sentralt ved neste utlysning av konkurranse om å levere sjøtransporttjenester på strekningen Bergen-Kirkenes. Gjeldende kystkontrakter med de to leverandørene Hurtigruten Coastal AS og Havila Kystruten AS hadde oppstart 1. januar 2021 og utløper 31. desember 2030 med opsjon på forlengelse i ett år.

Sikrer lavere utslipp

Miljøkravene i avtalene mellom Samferdselsdepartementet og de to leverandørene sikrer at CO2-utslippene fra skipene som betjener ruten, blir betydelig lavere enn under forrige kontrakt, konstaterte Nygård. Skipene er tilrettelagt for landstrøm og benytter landstrøm i de havnene det er tilgjengelig.

– I en ny konkurranseutlysning vil det være naturlig å vurdere om den teknologiske utviklingen tilsier at det kan stilles krav om vesentlig lavere utslipp, eventuelt nullutslipp, fra kystrutevirksomheten, fremholdt statsråden, og la til at arbeidet med å utrede miljøkrav til neste kontraktutlysning bør starte på et tidlig tidspunkt.

Miljø- og teknologiløsninger

Samferdselsministeren, opplyste at hans departement vil vurdere om det i løpet av året skal avholdes et seminar e.l. der representanter fra den maritime næringen kan presentere sitt syn på fremtidige miljø- og teknologiløsninger med relevans for miljøkravene i neste kystrutekontrakt.

Bli den første til å kommentere på "Kystruten: Mulig leverandørdialog om miljøkrav sju-åtte år før ny kontrakt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.