Målrettet København-satsing på styrket oppfølging av bærekraftkrav i kontrakter

Anbud365: Målrettet København-satsing på styrket oppfølging av bærekraftkrav i kontrakterKøbenhavn kommune har besluttet at matsvinnet i kommune skal halveres innen 2030, i pakt med den eksisterende mat- og måltidsstrategien. Kommunen kaster hvert år 3.184 tonn mat. På bildet Københavns overborgermester Sophie Hæstorp Andersen.

Skriv ut artikkelen

København kommune skal i årene fremover satse knallhardt på å sikre støtte til de som skal følge opp miljø- og klimakravene i deres anskaffelser. Det er ikke, heter det i bærekraftsrapporten til kommune, alltid like enkelt å gjennomskue om leverandørene virkelig følger opp kontraktene på disse punktene. Kompetansesatsing står sentralt, ikke bare i innkjøpermiljøene, men også i organisasjonen ellers. Det skal skapes en felles forståelse og retning for fremtidige arbeid med bærekraftige innkjøp.

København kommune la nylig fram «Årsrapport 2022 Bæredygtige indkøb», der det bl.a. fremgår at den danske hovedstaden har fått en ny innkjøpspolitikk med bærekraftige anskaffelser på sentral plass.

Det arbeides også målrettet med å utvikle en egen strategi for reduksjon av klimaavtrykket som følger av kommunens innkjøp. Årlig slipper København ut over 700.000 tonn CO2-ekvivalenter fra innkjøp, heter det i rapporten.

I fjor ble det i tillegg bevilget penger til en spesiell innsats for å redusere klimaavtrykket fra innkjøp. Midlene skal brukes til åt dekke de meromkostninger som klimavennlige innkjøp kan avstedkomme.

Miljømerker type 1

Siden 2017 har Københavns kommune arbeidet for å anskaffe flere typer 1-miljømerkede produkter og tjenester ved å gjennomføre markedsdialoger med et slikt formål spesielt for øyet på utvalgte produktområder. Miljømerker type 1 dokumenterer at et produkt eller en tjeneste oppfyller spesifikke miljøkrav utformet av den respektive merkeordning.

Oppfølging av på klima- og miljøkrav står sentralt i kommunens arbeid nå, fremgår det av rapporten. Som kontraktansvarlig kan det være vanskelig å vite om klima- og miljøkrav virkelig overholdes i kontrakten. Arbeidet med systematisk oppfølgning på klima- og miljøkrav er derfor iverksatt for å støtte den kontraktansvarliges kontroll av at leverandørene overholder klima- og miljøkravene.

Utfordrende å beregne

Beregningene av klimaavtrykket fra innkjøp er en utfordring. Kommunens innkjøp telles ikke i antall innkjøpte enheter, men i kroner brukt ti innkjøp. Det betyr at prisutslag kan komme til å påvirke et produkts klimaavtrykk. Med ca. 400 utslippsfaktorer, men opp mot 80 000 produktkategorier, er klimaavtrykket for mange produkter basert på snittbetraktninger, skriver kommunen i rapporten. Det betyr at det kan være vanskelig å få tak i forskjellene mellom varer eller tjenester som er tilstrekkelig like.

Metoden man beregner på, skal forbedres i årene som kommer, men kommunen mener at det allerede fines et godt grunnlag for det videre arbeidet med å kutte i klimaavtrykket fra innkjøp.

Biler, bygg, anlegg og mat

Ellers kan man lese at København kommune i 202 gjorde åtte nye kontrakter med krav om «grønne kjøretøy» – et antall som er på vei op. Bygg og anlegg står for ca. 35% av kommunens samlede utslipp av CO2.I et pilotprosjekt ble et skoletilbygg oppført med bærekonstruksjoner i tre, og det gav byggeprosjektet markant lavere klimaavtrykk enn hvis konstruksjonene hadde vært i betong.

Kommunen har for øvrig besluttet at matsvinnet i kommune skal halveres innen 2030, i pakt med den eksisterende mat- og måltidsstrategien. Københavns Kommune kaster hvert år 3.184 tonn mat, ifølge «Årsrapport 2022 Bæredygtige indkøb», som kommunen nylig publiserte.

Bli den første til å kommentere på "Målrettet København-satsing på styrket oppfølging av bærekraftkrav i kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.