Nye forsvarsanskaffelser åpner for nye oppdrag for norsk industri

Anbud365: Nye forsvarsanskaffelser åpner nye oppdrag for norsk industriForsvarsminister Frank Bakke-Jensen ber om Stortingets godkjennelse av en serie investeringsprosjekter for Forsvaret, hvorav mange kan føre med seg forsvarsindustrielle samarbeid til fordel for norske leverandører.

Skriv ut artikkelen

Forsvaret starter en rekke nye investeringsprosjekter i tiden fremover, der det åpnes for store muligheter for forvarsindustrielle samarbeid med norske bedrifter. Verdien av disse skal være av samme verdi og kvalitet som hovedkontrakten, som ikke skal undertegnes før slike muligheter for norsk industri er «i boks». I den såkalte investeringsproposisjonen som nå foreligger, åpnes også for fremtidig hybriddrift av nye kystvaktfartøy.

Regjeringen la nylig fram «Prop. 66 S (2017–2018) Investeringar i Forsvaret og andre saker». Her ber regjeringen om Stortingets godkjennelse av å starte opp åtte nye investeringsprosjekter, fem nye materiellprosjekter og tre nye eiendoms-, bygge- og anleggsprosjekter. Proposisjonen er et supplement til budsjettproposisjonen for 2018 for Forsvaret.

For flere av prosjektene kan det bli aktuelt å inngå forsvarsindustrielt samarbeid med leverandører. Det gjelder f.eks. anskaffelse av hånd- og avdelingsvåpen, der den anbefalte kostnadsrammen er 602 mill, inkl. merverdiavgift og en avsetning for usikkerhet og gjennomføringskostnader.

Landbasert transportstøtte

Også i forbindelse med anskaffelse av landbasert transportstøtte vil det bli stilt krav om at det blir inngått en avtale om forsvarsindustrielt samarbeid med leverandøren innen kontrakten blir signert. Avtalen om industrisamarbeid skal minst ha en tilsvarende verdi som hovedkontrakten. Den anbefalte kostnadsrammen for prosjektet er 1 963 mill. inkl. merverdiavgift og en avsetning for usikkerhet og gjennomføringskostnader.

Et annet prosjekt er anskaffelse av ingeniørpanservogner. Her er det, i forbindelse med kjøp av bergingspanservogner, forhandlet frem en opsjon for anskaffelse av ingeniørpanservogner. Anskaffelsen av ingeniørpanservogner blir derfor primært planlagt som ei utløsning av opsjonen. Sekundært vil et tradisjonelt kjøp med konkurranse bli benyttet dersom man ikke kommer i mål med kjøpet gjennom utløsning av denne opsjonen. Prosjektet skal parallelt med investeringskontrakten inngå en avtale om drift og vedlikehold med den samme leverandøren.

Ingeniørpanservogner

Det vil bli inngått en avtale om forsvarsindustrielt samarbeid med leverandøren innen hovedkontrakten vert signert, heter det, og avtalen om industrisamarbeid skal minst ha en tilsvarende verdi og kvalitet som hovedkontrakten. Kostnadsrammen er 716 mill. inkl. merverdiavgift og en avsetning for usikkerhet og gjennomføringskostnader.

Markedsundersøkelser som tidligere er gjennomført i forbindelse med kjøp av broleggerpanservogner, tyder på at det bare er en relevant leverandør. Kjøpet blir derfor gjennomført som en direkteanskaffelse. Her er det også tale om så vel en avtale om drift og vedlikehold med den samme leverandøren, og en avtale om forsvarsindustrielt samarbeid. Sistnevnte skal foreligge før hovedkontrakten blir signert, og den skal ha en tilsvarende verdi og kvalitet som hovedkontrakten. Kostnadsrammen her er 724 mill. inkl. merverdiavgift og en avsetning for usikkerhet og gjennomføringskostnader.

Kystvaktfartøy med hybriddrift?

Tre helikopterbærende kystvaktfartøy med godkjent isforsterket skrog er planlagt levert i perioden 2022–2024. Kontrakten vil bli tildelt et norsk verft. Forsvarsmateriell er nå inne i sluttfasen av forhandlingene av kontrakten, fremgår det av prop.en, slik at den kan signeres kort tid etter at Stortinget har godkjent prosjektet. Det er tatt hensyn til den raske utviklingen i skipsteknologi og framtidige miljøkrav. Alternative framdriftsløsninger, bl.a. basert på gass (LNG), hybrid og heilelektrisk system er blitt vurdert. Et diesel-elektrisk system er vurdert som beste framdriftsløsning. De nye kystvaktfartøyene bygges likevel med mulighet for å installere batteripakke for hybriddrift på et senere tidspunkt. Kostnadsrammen her er 6810 mill. inkl. merverdiavgift og en avsetning for usikkerhet og gjennomføringskostnader.

Bli den første til å kommentere på "Nye forsvarsanskaffelser åpner for nye oppdrag for norsk industri"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.