Nytt styringsverktøy for offentlige bilparker lansert – gir etterlengtet oversikt

Anbud365: Nytt styringsverktøy for offentlige bilparker lansert - gir etterlengtet oversiktKartet i det nye bilparkdata-verktøyet Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) viser hvilke kommuner som har kommet lengst i overgangen til nullutslippskjøretøy. Overhalla kommune er trolig landets høyeste andel nullutslippskjøretøy i bilparken, tett fulgt av Bergen kommune. Blant fylkene er det Vestland fylkeskommune som topper listen. På bildet arkitekten bak verktøyet, prosjektleder og seniorrådgiver Martin Standley i DFØ.

Skriv ut artikkelen

Det er vanskelig å holde god oversikt over innkjøp av kjøretøy. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) kommer deg nå til unnsetning. Det er lansert et nytt styringsverktøy for offentlige bilparker – bilparkdata. Samtidig gir oversikten over kommuner og fylkeskommuner DFØ grunnlag for mer målrettet satsing på styrket veiledning, heter det. Verktøy gjør også at du kan sammenligne hvor langt din kommune har kommet med nullutslippskjøretøy i forhold til nabokommunen. Det slår prosjektleder og seniorrådgiver Martin Standley i DFØ fast.

DFØs nye styringsverktøy for offentlige bilparker skal først og fremst hjelpe offentlige virksomheter til å planlegge overgangen til nullutslippskjøretøy, men også til en effektiv forvaltning av hele bilparken.

– Vi skal gå over til nullutslippsteknologi for å kutte i nasjonale utslipp. Da trenger du å vite hvor mange kjøretøy du har, hvor gamle de er og hvem det er som forvalter dem. Dette vil verktøyet hjelpe deg med, sier Martin Standley fast i et oppslag på anskaffelser.no. I 2020 stod veitrafikken alene for 17% av Norges av klimagassutslipp.

Eide og leasede biler

Ved å bruke tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), Statens vegvesen og Brønnøysundregistrene gir verktøyet en oversikt over kjøretøy som virksomheter eier og leasing-kjøretøy som er registrert på virksomheten. Leasingselskapene skal selv registrere kjøretøy de leaser til offentlige virksomheter, men foreløpig er denne registreringen ikke fullstendig.

Verktøyet gir også en oversikt over hvor stor andel av bilparken som møter «Forskrift om energi- og miljøkrav ved offentlig anskaffelse av kjøretøy til veitransport». I tillegg inneholder bilparkdata-verktøyet et kart som enkelt viser hvilke kommuner som har kommet lengst i overgangen til nullutslippskjøretøy.

Test verktøyet!

Bilparkdata vil være under stadig utvikling og DFØ oppfordrer kommuner og offentlige virksomheter til å teste verktøyet og melde tilbake erfaringene til prosjektleder Martin Standley.

Bli den første til å kommentere på "Nytt styringsverktøy for offentlige bilparker lansert – gir etterlengtet oversikt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.