Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1.juli

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1.juliAnbud365 ønsker alle sine lesere, samarbeidspartnere, annonsører, øvrige venner og forretningsforbindelser alt det beste for de kommende sommerukene.

Skriv ut artikkelen

Hele fire anskaffelses-konferanser på rad og rekke til høsten, mulighet til å sjekke om virksomheten omfattes av åpenhetsloven og 97% av Telenors utslipp kommer fra innkjøp. LO vil ha bort anbud på buss, trikk og bane og Vestland fylkeskommune tiler krav om90% tre i bærende konstruksjoner. Et avtalebrudd i Moss koste BaneNOR 300 mill. I Danmark jubler små og mellomstore bedrifter over ny lov. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Anskaffelsesdag i Bergen 8. september

Anskaffelsesdagen 2022 i Bergen går av stabelen torsdag 8. september. Et rikholdig program, der foredragsholdere skal se nærmere på miljø og innovasjon innen anskaffelser, sett både fra leverandør og tilbyders ståsted. Påmeldingsfrist 25. august.

KS Anskaffelsesseminar er tilbake!

Etter et par års pause kan KS Innkjøpsforum igjen ønske kommunale innkjøpere velkommen til KS Anskaffelsesseminar. Det går av stabelen – med et rikholdig program – 14.-15.september på Scandic Fornebu utenfor Oslo. Påmeldingsfristen er 16.august klokken 12:00. Her finner du program og påmelding.

Årets Kofa-konferanse 27.oktober

KOFA-konferansen 2022 arrangeres torsdag 27. oktober 2022 på Scandic Flesland Airport i Bergen, melder Kofa.

Anskaffelseskonferansen 2022 22. november

Årets Anskaffelseskonferanse går av stabelen 22. november, melder Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Det blir en fysisk konferanse, og mer informasjon om program kommer over sommeren. Imidlertid er det klart at den årlige anskaffelsesprisen skal deles ut på konferansen.

Thommessen med rapporteringskompass

Det er de siste årene igangsatt arbeid med en lang rekke nye regler på bærekraftsområdet. To sentrale regelsett som er ventet å tre i kraft i Norge i løpet av kort tid, er åpenhetsloven og taksonomiforordningen. I Thommessens nye rapporteringskompass kan du teste om din virksomhet er omfattet av reglene.

Skal granske konsulent-fakturering

I Adresseavisen kunne man lese om e-helseprosjektet Helseplattformen og hvordan konsulentselskapet Ernst & Young har fakturert over en halv mrd gjennom en rammeavtale som skulle være verdt i underkant av hundre mill. Nå skal konsulentbruken undersøkes av en ekstern aktør, etter beskyldninger om lovbrudd.

97% av utslipp knyttet til innkjøp

Telenors utslipp knyttet til kjøp av varer og tjenester utgjør nær 97% av selskapets utslipp. – Vi bruker innkjøpsmakten til «innovative anskaffelser» for å fremme innovasjoner og ny grønn teknologi – som ved å teste ut elektrisk gravemaskin for første gang, forteller Tina Hageberg Sølvberg, klima- og bærekraftsdirektør  i Telenor Norge

Utslipp fra produksjon av el-kjøretøy

ZERO er nå i gang med et prosjekt med mål om å bidra til å styrke sporbarhet og kutte utslipp knyttet til produksjonen av elektriske kjøretøy. Tre arbeidsgrupper ser bl.a. på krav i anskaffelser, mulig differensiering i fremtidens avgiftssystem på elektriske kjøretøy og nye muligheter for norsk industri.

LO vil ha bort anbud på kollektivtransport

Driften av buss, trikk og bane bør ikke konkurranseutsettes, mener LO. Busstransporten i fylkene lyses i dag ut på anbud, og kontraktene er fordelt på seks store konsern. Disse er igjen eid av multinasjonale investeringsselskaper. LO skal fram til valget neste år jobbe for å overbevise de rødgrønne partiene om å gå bort fra anbudsordningen, skriver NTB.

Må ut med 300 mill.

Bane NOR så opp kontrakten med MossIA for utbygging av én kilometer jernbanespor og ny jernbanestasjon i kvikkleiresonen i Moss sentrum. Avtalebruddet kostet statsforetaket rundt 300 mill. – De grunnleggende forutsetningene for totalentreprisen var endret, og det kan det ikke rettes på uten å bryte lov om offentlige anskaffelser, ifølge Moss Avis.

Anbudspilot på vei ut i markedet

I fjor høst startet pilotprosjektet hvor en gruppe kolesterolsenkende legemidler (PCSK9-hemmere) skal anbudsutsettes. Nå er anbudsdokumentene klare for utlysning. Av disse fremgår det at det nå åpnes for at flere pasienter enn i dag kan få behandling med denne gruppen kolesterolsenkende legemidler på blå resept.

Flere ideelle på barnevern-avtaler

Det er inngått 18 barnevern-avtaler med 13 ideelle leverandører, mot 11 avtaler med 10 leverandører i det tidligere avtaleverket. Tall på ideelle plasser er økt fra 193 per mars 2022 til foreløpig 199, og med sannsynlighet for ytterligere 8-10 plasser, ifølge barne- og familieminister Kjersti Toppe i Stortinget.

Krav om 90% tre i konstruksjoner

I dag setter fylkeskommunen konkrete miljø- og klimakrav i innkjøps- og anbudsprosesser ved store utbygginger. Det er absolutte krav og gjelder i hovedsak krav om 90% tre i bærende konstruksjoner, utslippsreduksjon på 40–60% sammenlignet med referansebygg og en fossilfri byggeplass, melder Vestland fylkeskommune.

Et norsk selskap mot fire utenlandske

Et norsk, tre spanske og ett fransk selskap har meldt interesse for å bli prekvalifisert for prosjektering og bygging av hovedkontrakten i entreprisen i prosjektet E18/E39 Gartnerløkka – Kolsdalen. Det er den største og mest komplekse entreprisen i prosjektet med en antatt kostnad i størrelsesorden 1,8 mrd.

Kampsystemet på korvetter skal oppgraderes

Forsvarsmateriell har tildelt Kongsberg Defence & Aerospace kontrakt for å oppgradere kampsystemet på Forsvarets korvetter, som en del av levetidsforlengelsen for Skjold- klassen. Kontraktsummen er på 267 mill.

Skal fortsatt gi råd om kommunale innkjøp

Distriktssenteret og Merkur-styret har gått gjennom forslagene fra Menon Economics om endringer i Merkur-programmet (for distrikts-kommuner) og gitt en faglig vurdering av Menons anbefalinger. Blant forslagene som Distriktssenteret anbefaler, er at Merkur-programmet skal fortsette arbeidet med å gi råd til kommunene om kommunale innkjøp.

Flere lokale har fått veikontrakter

Tre lokal entreprenører får sin del av kaka når Rogaland fylkeskommune har delt ut tre rammeavtaler for veiarbeid som er smått, men likevel blir til millionbeløp. Det var de tre laveste anbudene i pris i hvert område som kapret rammeavtaler, melder Jærbladet.

Nytt klimavennlig kriterium

Upphandlingsmyndigheten har nylig publisert et kriterium som kommer å redusere klimapåvirkningen og minske energibruken i nybygde hus. Det nye kriteriet retter seg først og fremst mot offentlige eiendomsaktører og byggherrer som gjør anskaffelser av konsulenter i tidligfase for prosjekteringsoppdrag eller totalentreprise.

Økning i valgfrihetssystem i Sverige

Valgfrihetssystemet i Sverige er et alternativ til offentlige anskaffelser av helse- og sosialtjenester. Antallet har økt siden 2015 og i dag finns det 456 valgfrihetssystemer. Kommunene har etablert flest og halvparten gjelder omsorg i hjemmet. Loven om valgfrihetssystem (LOV) trådte i kraft i 2009.

Nye, danske Svanemerke-krav til tekstiler

Flere krav til produktdesign, skjerpede krav til kjemikalier, økt fokus på kvalitet og levetid samt forbud mot å brenne usolgte tekstiler. Det er noen av de tiltak som er med i Svanemærkets nye krav til tekstiler – og som skal være med til å sikre mere sirkulære tekstiler og dermed også redusert klimabelastning.

SMB-jubel for lovendring

Regelen om at virksomheten nå bare skal være dobbelt så stor – målt på ens årlige omsetning – som verdien av det anbud, man levere tilbud på, er avgjørende ifølge SMV Danmarks kommentar til den nye anskaffelsesloven i Danmark. Tidligere ble de større stillet bedre enn de små når tilbudene ble evaluert, fordi de var økonomisk sterkere.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1.juli"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.