Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. november

Anbud365: Kofa kjemper for å kutte saksbehandlingstid – overoppfylte 2019-måletLeder av Klagenemndsekretariatet, direktør Anneline Vingsgård, skriver i Kofa-nyhetsbrevet at kort saksbehandlingstid vil være mulig å oppnå innen utgangen av 2020. Men andelen såkalte gebyrsaker, som er mer krevende enn vanlige klagesaker, øker i antall og andel.

Skriv ut artikkelen

Så er det tid for årets Kofa-konferanse – der åpnes dørene 7.november, Digitaliseringsrådet er urolig over liten tilgang på tilbydere, og Melanor gir råd for profesjonalisering av innkjøp. Det er ikke regelverket som står i veien for gode avtaler, men sviktende lederskap, ifølge eksperter fra Svenskt Näringsliv. Samspillskontrakter er også egnet for små og mellomstore, og i en sykehuskontrakt skal det kuttes kostnader. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kofa med konferanse nr. 14

Torsdag 7. november åpner årets Kofa-konferanse, som tradisjonen tro, arrangeres i Bergen. Klagenemndas nye leder, førstelagmann Sverre Nyhus, vil ønske velkommen. Og, som alltid, det er en rekke spennende temaer på konferansens dagsorden.

… og kutter klagekø

KOFA hittil har i år mottatt 114, og avgjort 111 klager, fremgår det av årets tredje nyhetsbrev fra klagenemnda. Siden utgivelsen av nyhetsbrevet er, ifølge Kofas egen statistikk, antallet mottatte klagesaker øket til 120, mens antall avgjorte er oppe i 128. Kofa kutter m.a.o. klagesakskøen.

Anskaffelsespris og hederspris

Deltakerne på Difis anskaffelseskonferanse stemte frem Elverum kommune og Betonmast Innlandet for prosjektet Ydalir skole som vinnere av årets anskaffelsespris. Redaktør av Anbud365, Lennart Hovland, fikk Anskaffelseskonferansens hederspris.

Vanskelig leverandørmarkedet

Offentlig sektor opplever for tiden utfordringer med leverandørmarkedet. Færre leverandører har tilgjengelige konsulenter med spisskompetanse innenfor digitalisering. Dette fører til at virksomhetene risikerer å få kun ett tilbud i anskaffelsesprosesser eller ved forespørsler om konsulentbistand, heter det i en erfa-rapport fra Digitaliseringsrådet.

Riv siloene! Del opp!

På vegne av 150 medlemsbedrifter med 3000 ansatte i den medisinske utstyrsindustrien, gir vi i bransjeorganisasjonen Melanor regjeringen følgende råd i det videre arbeidet med å profesjonalisere offentlige innkjøpsordninger: Riv siloene! Styrk kompetansen! Del opp! Det skriver adm. dir. i Melanor, Atle Hunstad, i en kronikk.

Samspillskontrakter også for SMB

– Argumentene for samspillsprosjekter også for mellomstore og små prosjekter er med andre ord mange og gode, sier advokat Trond Martinussen i Rørentreprenørene Norge til VVS Forum. – Samarbeid mellom partene med tidlig involvering og felles økonomisk interesse bidrar til å bygge ned interessemotsetninger mellom byggherre og entreprenør.

Skal få ned kontraktsummen

Helse Møre og Romsdal har signert kontrakt med Skanska Norge AS om videreutvikling av akuttsykehuset på Hjelset. Målet i samhandlingsfasen er å redusere kostnadene ned til styringsmålet som er satt for prosjektet, til en forventet kontraktssum på 2,1 mrd.

Nye ambulanseavtaler er tildelt

For tredje gang er det tildelt nasjonale kontrakter på ambulansebiler. Denne konkurransen ble avlyst i 2018 og dette er resultatet av en ny utlysning. Etter tildelingen er et en karenstid frem til 5. november. Avtalen starter å løpe i november 2019.

Ny T-banetunnel gjennom Oslo sentrum

I dag, 1. november, er det dialogkonferanse om gjennomføringen av en anbudskonkurranse om rådgivertjenester for planleggingen av den nye T-banetunnel gjennom Oslo sentrum og Majorstuen stasjon.

Arkitektkonkurranse om brannstasjon

Oslo kommune v/ Omsorgsbygg Oslo KF, inviterer innen kort tid til åpen plan- og designkonkurranse for «Sentrum brannstasjon» Oslo Bjørvika. Oppdraget er bestilt av Brann- og redningsetaten (BRE) som også skal være bruker av konseptet bygget.

Verdensmålene inn i anskaffelser

Gjør verdensmålene og krav om bæredyktighet til en del av de offentlige anskaffelsene, oppfordrer Henriette Søltoft, bransjedirektør i DI Rådgiverne, i udbudsmedia.dk. Dette er måten vi – via de offentlige anskaffelsene – får utviklet nye produkter og tjenester som lever opp til verdensmålskravene.

Dialog og gjensidig forståelse

En tett og konstruktiv dialog og forståelse for hverandres utfordringer kan spare byggherrer, rådgivere og bygge- og anleggsvirksomheter for millionbeløp når de lager tilbud og inngår kontrakter om byggeprosjekter, heter det i et debattinnlegg fra representanter for Dansk Byggeri.

Anbudsforsinkelse koster 100 mill. pr. måned

Opptil 18 måneder kan det ta før den svenske regjeringen avgjør den påklagede planen for utbygging av Stockholms tunnelbanenett. I ventetiden utsettes anskaffelsene, og upphandling.se skriver at prosjektets merkostnad er beregnet til 100 mill. pr. måned.

Problemet er sviktende lederskap

Anskaffelseslovene er ikke til hinder for gode avtaler som gir varer, tjenester og byggekontrakter av bra kvalitet til rett pris. Den store utfordringer er i stedet et sviktende lederskap som ikke klarer å organisere forvaltningen utfra innkjøpsbehovet, skriver innkjøpseksperter i Svensk Näringsliv.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.