Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 1. oktoberVi vil tilpasse anbuds-, kontrakts- og entrepriseformen til de aktuelle prosjektene og legge til rette for god konkurranse i markedet - også sette ut flere oppdrag både til prosjektering og utbygging, skriver Statnett i sin nye nettutviklingsplan. På bildet konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

Skriv ut artikkelen

Programmet for årets utgave av Anskaffelseskonferansen begynner å ta form, Norges største database for innovative anskaffelser er opprettet og droneteknologi gjorde en anskaffelsesprosess enklere. Krav om mer norsk og om biodrivstoff i offentlige anskaffelser dukker opp, og Mjøskommuner har gitt kontrakt som kontrollutvalgs-sekretær til et nordnorsk firma. I Danmark er det nå etablert omreisende hjelp for grønne anskaffelse og sirkulærøkonomi. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Temaer på Anskaffelseskonferansen 2021

Et fyldig og spennende program på Anskaffelseskonferansen i digitalt format 23. november: bestillerkompetanse, kontraktsoppfølging og globale verdikjeder. Statsråden med ansvar for anskaffelsesområdet kommer på konferansen samen med direktør for DFØ, Hilde Singsaas og divisjonsdirektør Dag Strømsnes..

Norges største database for innovative anskaffelser

Etter over 10 år og nærmere 200 innovative anskaffelser lanserer LUP (nasjonalt program for leverandørutvikling) Norges største database for innovative anskaffelser. I databasen kan du både søke og finne dialognotat, behovsbeskrivelser, konkurransegrunnlag, kontrakter, kontaktinfo og i noen tilfeller også gevinstanalyser.

Droneteknologi forenkler anskaffelses-prosess

Da HRP vant konkurransen om å lage anbudsgrunnlag for områdeovervåking og perimetersikring i Sydhavna i Oslo, sendte de selskapets drone til værs. Resultatet imponerer sikkerhets- og beredskapsrådgiver Katrine Brede Didriksen i Oslo havn.

Sette ut flere oppdrag

Forbedringer av dagens gjennomføringsmodell kan gi store gevinster fra planlegging til idriftsettelse. Vi vil tilpasse anbuds-, kontrakts- og entrepriseformen til de aktuelle prosjektene og legge til rette for god konkurranse i markedet – også sette ut flere oppdrag både til prosjektering og utbygging, skriver Statnett i sin nye nettutviklingsplan.

Biodrivstoff i offentlige anskaffelser

– Den nye regjeringen mener vi må legge til rette for at bærekraftig biodrivstoff også kan benyttes som et klimatiltak i offentlige anskaffelser, sier Einar Gotaas, fagsjef i Drivkraft Norge.

Offentlige innkjøp kan dreie landbruket

Offentlige innkjøp kan bidra til å dreie landbruket i en mer bærekraftig retning. Dersom alle offentlige kantiner stiller krav om norsk økologisk andel i sine innkjøp, vil dette være med og utgjøre en viktig buffer for markedet, og dermed lette tilgangen til økologiske råvarer over hele landet, ifølge Økologisk Norge.

Mer norsk i offentlige innkjøp

Innkjøp i offentlig sektor er et annet satsingsområde og dreier seg om at det offentlig går foran for å øke norskandelen i norske innkjøp, ifølge Arne Kristian Kolberg, leder for det nyetablerte Forum for Norsk Grønt, som har satt opp seks satsingsområdene. Kilde: Dagligvarehandelen.

Sikre norsk i offentlige bygg/innkjøp

Industri Energi og Norsk Industri samler seg rundt fem krav til regjeringen. Samarbeidet mellom de to heter «Velg Norsk Design», og har som mål å styrke norsk design- og ferdigvareindustri. Ett av punktene er å sikre norsk innhold i offentlige bygg/innkjøp.

Kritisk for medisinsk utstyr

Containerlogistikken har til en viss grad brutt sammen, med to av de større årsakene grunnet pandemien og tidligere blokkeringen av Panamakanalen. Det har gitt opphopning av containere på noen destinasjoner, med liten mulighet for å fordele disse der det trengs. Dette slår svært uheldig ut for medisinsk utstyr som fraktes via containerskip.

Ny kontraktstrategi, kanskje dele opp

Nye Veier avbrøt kontrakten om bygging av E6-strekningen, hvor en lokal entreprenør, Johs. J. Syltern var en del av laget til leverandør FCC Construcíon. Nye Veier vil vurdere kontraktsstrategien, og om det er aktuelt å dele opp oppdraget. En oppdeling av oppdraget gjør det mer aktuelt for norske firma å kunne levere inn anbud.

Kan spare ti mill på endrede rutiner

Nye rutiner for innkjøp kan gi en årlig innsparing på ti millioner. Det ble klart etter en gjennomgang av bærekraftanalysen som konsulentfirmaet Deloitte lagde i 2018 i forbindelse med Nye Helgelandssykehuset, melder Helgelands Blad.

Konkurranse om flyruter

Samferdselsdepartementet har kunngjort en ny konkurranse om drift av regionale flyruter i Nord-Norge. Tilbudsfristen for flyselskapene er 30. november 2021.

Frykter store anbud

Nordnorske entreprenører ser en økende risiko for at større oppdrag fra offentlige etater vil bli utlyst med så stort omfang at mindre aktører i bransjen vil få problemer med å ta på seg totalansvaret for entreprisene. Anbudene er så store at det utelukker at nordnorske selskap får være med i konkurransen, heter det i lokalavisen VOL.

Absolutte EPD-krav i innkjøp

– Norske leverandører som har fokus på bærekraft vil være en forutsetning for å nå våre bærekraftsmål for fremtiden. Dette fordi vi innen forholdsvis kort tid vil få absolutte krav om EPD inn i offentlige anskaffelser og større anleggsprosjekter, ifølge VA- direktør Morten Lerengen i Heidenreich i en pressemelding.

Kontrollutvalg-sekretær langveisfra

Innkjøpsavdelingen i Stange kommune har på vegne av Stange, Hamar og Løten kommuner hatt sekretærfunksjonen til kommunenes kontrollutvalg ute på anbud. To tilbud kom inn og valget falt på Åsjord økonomi og rettshjelp AS med forretningsadresse i Leinesfjord i Steigen i Nordland.

Krav om utslippsfrie bybusser

Samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune ønsket et grunnlag for å stille krav til utslippsfrie bybusser ved neste anbudsperiode i Molde og Kristiansund og har bestilt og fått en rapport fra Rambøll om hvordan dette kan utføres. Ved et nytt anbud kommer strengere miljøkrav enn i dag. Nå er det bare dieselbusser i denne rutepakken.

Omreisende hjelp

Frem mot 2022 tilbyr Miljøstyrelsen gratis rådgivning fra et nyopprettet nasjonalt omreisende team som skal hjelpe virksomheter med å fremme sirkulær økonomi og grønn omstilling gjennom deres innkjøp.

Skreddersydde innkjøpsrapporter

Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) vil tilby flere og mer detaljerte innkjøpsrapporter, som bl.a. kan vise hvordan arbeidet med grønne innkjøp skrider hen. Det gir verdifull kunnskap, som både SKI og offentlige organisasjoner selv kan benytte i utviklingen av nye innkjøpsavtaler. Staten vil også bidra med innkjøpsdata.

God praksis i strategisk innkjøpsstyring

Forvaltning og strategisk effektivitet til offentlige anskaffelser er et av hovedtemaene i «Felles innkjøp Finland»-programmet i regi av sammenslutningen av finske lokale og regionale myndigheter og Finansdepartementet. En av de åtte arbeidsgruppene i programmet har samlet god ledelsespraksis og inspirasjonsvideoer.

Veiledning for anskaffelse av eldreboliger

Vårdföretagarna løfter fram økt dialog og verdien av indeksregulering i en ny veiledning for anskaffelse av særskilte boenheter for eldre. Bransjeorganisasjonen håper at veiledningen skal fremme innovasjonsdrevene og effektive anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.