Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1.september

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1.septemberSykehusinnkjøp, her ved adm. dir. Kjetil M. Istad, har initiert et nordisk samarbeid om oppfølging av leverandører av legemidler.

Skriv ut artikkelen

Tre av høstens viktige begivenheter innenfor offentlige anskaffelser, Difi-jakt på miljøkriterier for bygg og anlegg i tillegg til nordisk oppfølging av leverandører av legemidler. Miljøkartlegging viser at tjenestekjøp innebærer mest utslipp. I Sverige må en anskaffelse avlyses fordi kravene ble satt for lavt, og i Danmark foreligger to inspirasjonskataloger som gjelder sirkulære anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Tre viktige anskaffelses- begivenheter

Difi ønsker innspill til miljøkriterier

Nå kan eksperter og brukere komme med innspill til nye miljøkriterier for bygg- og transportanskaffelser. – Dette er et viktig arbeid for miljøsatsingen, sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi.

Oppfølging av legemiddel-leverandører

Sykehusinnkjøp har initiert et nordisk samarbeid om oppfølging av leverandører av legemidler. Dette samarbeidet dekker både arbeidstakerrettigheter i verdikjeden og miljøbelastning, inkludert risiko for utvikling av antibiotikaresistens.

Tjenestekjøp utslippsversting

Konserninnkjøp i Oslo kommune er i sluttfasen av førsteleveransen fra et prosjekt som kartlegger miljøbelastningen fra transportandelen i kommunens anskaffelser. Foreløpige resultater er at tjenestekjøp slipper ut mest. Tjenesteleveransene forårsaker mye mer forurensning rett og slett fordi det er mye mer kjøring forbundet med flere av disse anskaffelsene.

Krever økt konkurranse om avfall

EU har som mål at 50 % av husholdningsavfallet, og næringsavfall som ligner, skal materialgjenvinnes. Maskinentreprenørenes forbund (MEF) mener at dette målet bare kan nås gjennom økt konkurranse om alt avfall fremfor å tildele enerett etter enerett for interkommunale sorteringsanlegg, ifølge et intervju på anleggsmaskinen.no.

Viktig rolle i energieffektivisering

Det offentlige har en svært viktig rolle som innkjøper og kan stille krav til energieffektivisering i anskaffelser, understreker et flertall i Stortingets energi- og miljøkomite i Innst. 318 S (2016–2017). Bakgrunnen var et representantforslag om en sterkere satsing på arbeidet for å nå målet om 10 TWh energieffektivisering.

Kontraktoppfølging med systemstøtte

Oslo kommune har samarbeidet om utvikling av metodikk for stedlig kontroll. Kontrollørene reiser til byggeplass eller lokasjonen det utføres arbeid, og registrerer funnene sine direkte i en app. Den gir umiddelbar og intuitiv oversikt over kommunens oppdrag innen bygg og anlegg og håndverkstjenester.

22 offentlige med i Initiativ for etisk handel

Det er nå 22 offentlige myndigheter som er medlem i Initiativ for etisk handel, hvorav to fylkeskommuner og sju kommuner. Alle fire regionale helseforetak pluss Sykehusinnkjøp er med, likeledes fem universiteter og Statsbygg, NSB og Bane Nor.

Vant jernbanekontrakt i Polen

Det polske jernbaneselskapet PKP Polish Railway Lines S.A har tildelt et datterselskap av norske Multiconsult oppdrag i forbindelse med anbudsdokumentene til en utbedring av en jernbanestrekning nord-øst i Polen. Det er den største kontrakten datterselskapet har vunnet innen jernbane. Kontraktsverdien er i overkant av 30 mill.

Guide til bruk av standarder

Det er ikke alltid like lett å referere til standard ved offentlige anskaffelser. En ny publikasjon fra Dansk Standard forklarer derfor både hva standarder er, hvordan de kan benyttes ved anskaffelser, og også hvordan man kan referere til dem i anbudsdokumenter. Guiden er nyttig for både oppdragsgivere og tilbydere, heter det.

For lave krav, anskaffelsen avbrytes

Stockholms läns landstings pågående anskaffelse, verd 1,6 mrd., som gjelder omsorg for syke eldre i Stockholm, avbrytes nå etter kritikk både fra velferdsselskap og den politiske opposisjonen som mener at kravene i konkurransen er for lave. Alle tilbydere har mulighet for å få maksimale evalueringspoeng, skriver upphandling24.se.

Inspirasjon til sirkulære anskaffelser

I Danmark foreligger nå to nye kataloger om sirkulære anskaffelser – til inspirasjon for å komme i gang med anskaffelser av varer og tjenester etter den sirkulære dagsordenen, heter det. Den ene kommer fra Forum for bæredygtige indkøb, den annen – en «beste praksis»-rapport – fra Miljøstyrelsen.

Lavest kostnader ved regionale anskaffelser

Av en fersk dansk forskningsrapport går det frem at transaksjonskostnadene er lavere ved anbudskonkurranser gjennomført av regionale myndigheter enn ved andre offentlige myndigheter. Det skriver Regionernes Fælles Indkøb. Sykehus er med blant de regionale myndighetene. I undersøkelsen inngår over 4.000 virksomheter.

4,8 mrd i mulig gevinst

4,8 milliarder kroner kan danske kommuner samlet sett hente i gevinst hvis alle kommunene ble like gode som de beste til at konkurranseutsette sine oppgaver. Det fremgår av en ny analyse fra Dansk Industri (DI), som har undersøkt hvor mange oppgaver de 98 kommunene konkurranseutsetter.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1.september"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.