Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. august

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. augustInitiativ for etisk handel (IEH) har under utvikling en samarbeidsmodell som kan vi seg å være et svar på en etterlysning fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, nemlig hvordan samfunnskrav kan ivaretas mer effektivt. På bildet daglig leder Heidi Furustøl og seniorrådgiver Magne Paulsrud i IEH.

Skriv ut artikkelen

Til uken kommer Arendalsuka 2018 – også med tilbud om offentlige anskaffelser. Nasjonalt program for leverandørutvikling viser frem tre eksempler på anskaffelsesstrategier, og KS oppfordrer de i Kommune-Norge som ikke har elektroniske kommunikasjonsløsninger, om å få slike snarest råd. Flere innovasjonspartnerskap er på gang i helsesektoren, og i Sverige er det avdekket at kommuner har hoppet over anskaffelsesreglene i både 20 og 40 år. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Offentlige anskaffelser og Arendalsuka

Det er Arendalsuka i kommende uke, og møtetilbud med offentlige anskaffelser og beslektede temaer mangler ikke. Vi nevner «Offentlige anskaffelser – innovasjonsmotor» (NHO, KS, Difi, Innovasjon Norge, Forskningsrådet) og «Arbeidslivskriminalitet: Kontraktsoppfølging i kommunene» (Samarbeid mot svart økonomi).

Eksempler på anskaffelsesstrategier

Nasjonalt program for leverandørutvikling legger frem gode eksemplene på anskaffelsesstrategier til inspirasjon og etterfølgelse. I de tre eksemplene er det satset på innovasjon og innovative anskaffelser!

Kommune-Norge og elektronisk kommunikasjon

Fra 1. juli 2018 skal all kommunikasjon og informasjonsutveksling mellom oppdragsgiver og leverandører i offentlige anskaffelser skje skriftlig ved bruk av elektroniske kommunikasjonsmidler. Hvis din kommune eller fylkeskommune ennå ikke har slike løsninger på plass så må kommunen skaffe seg dette så fort som mulig, oppfordrer KS.

Svar på etisk handel-utfordring

Samarbeid og kunnskapsdeling vil gjøre det enklere for offentlige innkjøpere å ta etiske hensyn. IEH utarbeider nå en samarbeidsmodell som kan være svaret på næringsministerens nylige etterlysning av hvordan samfunnskrav kan ivaretas mer effektivt.

Flere innovasjonspartnerskap i helsetjenesten

Prosjektet “Et SLAG for fremtidens helsetjeneste” er et samarbeid mellom Senter for fremtidig helse (C3), Sunnaas sykehus og Oslo kommune. Sammen vil de etablere et eller flere innovasjonspartnerskap med leverandører for å utvikle en løsning/tjeneste for mer effektiv rehabilitering av slagpasienter.

Må finansieres før kontraktsignering

Statens vegvesen har sendt brev til tilbyderne med melding om at Skanska Norge AS har levert det beste tilbudet på bygginga av Nordøyvegen. I brevet skriver vegvesenet at det er en forutsetning at prosjektet blir finansiert før det er aktuelt å skrive kontrakt. Totalkostnaden for veiprosjektet er beregnet til 3,8 mrd.

Tilgjengelighet ved offentlige anskaffelser

EUs direktiv om universell utforming av offentlige nettsteder og mobilapplikasjoner, understreker at tilgjengelige løsninger er sentralt for å gi alle brukere mulighet til å samhandle på internett. Den er nå er under revisjon for også å inkludere tilleggskrav til tilgjengelighet for mobilapper, melder standard.no.

Arkitektkonkurranse i Bergen sentrum

Bergen kommune har publisert en forhåndsannonsering på Doffin/TED om en kommende begrenset plan og designkonkurranse i Bergen sentrum – helhetlig utforming av byrommene rundt Vågen i Bergen, i anledning regulering og bygging av Bybanens trasé til Åsane.

Gjeve anskaffelsespriser

Både Finland, Sverige og Danmark (2) har med anskaffelsesprosjekter som er nominert til de gjeve Procura+-prisene under EcoProcura-konferansen i Nederland senere i høst. Det konkurreres i tre kategorier: Bærekraftige anskaffelser, Innovative anskaffelser og årets anskaffelses-initiativ. Ingen norske er nominert.

Kontrakt med 1000 ladestasjoner

Avinor har inngått kontrakt for installasjon av over 1000 ladestasjoner for elbiler på lufthavner i hele landet. Kontrakten er inngått med selskapet Ensto som skal montere ladestasjonen Chago Wallbox i Avinors parkeringsanlegg.

Ny busstandard snart klar

Det felles nordiske prosjektet for å få frem en nordisk standard for busser i trafikk på kontrakt er snart i mål, melder inkopsradet.se. Bus Nordic kan tas i bruk i høst. Den nordiske busstandarden Bus Nordic er nå godkjent av de berørte partene i Norge, Finland, Island og Sverige. Bus Nordic erstatter gamle Buss 2014.

Skal kunne tjene penger på velferd

Selvfølgelig skal virksomhetene kunne tjene penge på velferdsytelser, skriver bransjedirektør Jacob Scharff, Dansk Industri, i et avisinnlegg. Private aktører sikrer variasjon og kvalitet i tilbudet av velferdsytelser.

Tjue år uten konkurranseutsetting

Kommunerevisjonen med hjelp av Ernst & Young har stikkprøvekontrollert anskaffelser som er gjennomført ved fire av svenske Lunds kommunes nemnder. Det rettes kritikk bl.a. mot at avtaler ikke er konkurranseutsatt på 20 år, skriver inkopsradet.se.

… og kanskje 40 år med regelbrudd

Konkurrensverket har på sin side innledet granskning av en annen svensk kommune, Gnosjö. Ifølge upphandling24.se kan det vise seg at kommunen i 40 år har kjøpt entreprenørtjenester uten å følge reglene for offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.