Offentlige anskaffelser: Stort og smått 11. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 11. novemberAldri undervurder hvor store endringer du kan skape gjennom å være en krevende kunde, sier Oslo kommunes klimadirektør, Heidi Sørensen.

Skriv ut artikkelen

En kartlegging av status for menneskerettigheter i anskaffelser skal i gang, Kofa jakter anskaffelses-jurist og Helse Nord måtte annullere en kontraktstildeling på grunn av feil. Regjeringen forslag til del 1 av Norgesmodellen mot useriøse i anskaffelsesmarkedet møter kritikk – over 100 kommuner har lokale utgaver av denne modellen. Statens vegvesen tar ferjeanbud et skritt videre, nå vektes også automatisering. Og danskene har etablert en behovsfabrikk for å kople innovasjonsbehov med innkjøp. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kartlegging av menneskerettigheter i anskaffelser

DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) skal i gang med et kartleggingsprosjekt om status for arbeid med å ivareta menneskerettigheter i anskaffelser bl.a. for de 100 største offentlige virksomhetene i Norge. Det fremgår av en møteinvitasjon fra DFØ til Barne- og familiedepartementet.

Annullerer tildelingsbeslutning

Helse Nord RHF publiserte tildelingsbeslutningen på nye avtaler for habilitering og rehabilitering 4.11.22. Oppdragsgiver er etter henvendelser gjort oppmerksom på, og ser nå, at deler av evalueringen bygger på feil grunnlag. Tildelingsbeslutningen annulleres derfor i sin helhet og forhandlingene gjenåpnes, fremgår det på helseforetakets nettsider.

Jakter anskaffelses-jurist

Klagenemndssekretariatet har nå lyst ut to ledige stillinger til jurister som ønsker å jobbe med fagfeltene organet håndterer. I denne runden ønsker sekretariatet, der Kofa inngår, bl.a. å høre fra dem med erfaring innenfor regelverket for offentlige anskaffelser.

Skal avvises, men det skjer ofte ikke

Offentlige innkjøp omfatter gigantiske summer hvert år. Det offentlige er avhengig av leverandører som kan levere gode og rimelige produkter og tjenester. Men det er også noen som er tilbøyelig til å bryte loven. Slike leverandører skal avvises i anbudsrundene, men det skjer ofte ikke, heter det i Stat & Styring.

Ikke fornøyd med Norgesmodellen steg 1

Bygningsarbeidere i Grenland er ikke fornøyd med regjeringens tiltak mot sosial dumping. – Dette er jo ingenting. Hvis en skal gjøre noe med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet så må en gjøre noe med antall ledd i kontraktskjeden, sier en tillitsmann i Fellesforbundet til Fri Fagbevegelse om Norgesmodellen, steg 1.

To tilbud – begge på NOK 99 000

Skien skal ha kommunalt fyrverkerishow på nyttårsaften. Anbudskonkurransen skapte to tilbud, begge pålydende NOK 99 000. – Anbudsgrensen er på 100 000 kroner. Vi måtte kjørt full anbudsrunde hvis summen hadde vært over dette. Det betyr en ganske krevende prosess med mye jobb, heter det fra kommunen i ta.no.

Bevilget 19 mill, tilbud på 91 mill

Det skal være et skrikende behov for nytt krisesenter i Salten, ifølge an.no. Det er tidligere bevilget 19,5 mill til prosjektet, men krisesenteret blir enda dyrere enn først antatt. Det laveste anbudet kommunen mottok var nemlig på 91,1 mill.

Over 100 kommuner med lokale «modell»-krav

I arbeidet med Norgesmodellen har Regjeringen vist til Oslomodellen og Skiensmodellen – lokale seriøsitetskrav som kommunene stiller ved anskaffelser. Til sammen stiller over 100 kommuner slike krav ved innkjøp av varer og tjenester. Norgesmodellen skal gi en felles standard for alle kommuner og statlige innkjøp, skriver fagbladet.no.

To avgjørende faktorer i lokale kjøp

To faktorer er avgjørende for at nærbutikkene skal vinne anbud på kommunale innkjøp av dagligvarer. – Den ene handler om oppdeling av kontraktene, den andre om vekting av tildelingskriteriene, sier Merkur-konsulent Lars Helgeland til Dagligvarehandelen.

Ny teknologi vektes i ny ferjekontrakt

I konkurransepreget dialog vil hovedfokus være løsninger knyttet til automatisering i ferjedriften. Pris blir vektet 60%, automatisering 30% og gjennomføringsevne 10%. Det dreier seg om Statens vegvesens anbudskonkurranse for E39-strekningen Lavik-Opedal i årene 2026-2034. Det de får til i denne utviklingskontrakten vil ha føringer fremover.

Fossildrevne varebiler tross nullutspillskrav

To måneder før det innføres krav om nullutslipp i offentlige anskaffelser av varebiler, har Steinkjer kommune spesifikt gått inn for å kjøpe seks varebiler som er fossildrevet. – Dette kan faktisk være ulovlig, sier miljøorganisasjon, heter det i steinkjer24.no.

Havvind-anbud neste år

Innenfor et over 600 kvm stort område sør for Lista skal det innen 2030 etableres havvindanlegg som kan forsyne fastlands-Norge med nærmere 1500 megawatt timer strøm. Staten vil første halvår neste år trolig lyse ut anbudskonkurransen for etablering av de første havvindmøllene, skriver Lister.

Spill på markedets styrke

En viktig erfaring fra Oslo på veien til å bli en by uten klimautslipp er, ifølge kommunens klimasjef Heidi Sørensen: Aldri undervurder hvor store endringer du kan skape gjennom å være en krevende kunde. Styrken til markedet er tilpasningsdyktighet – når du spiller på den styrken er det utrolig hvor store endringer du kan skape på kort tid.

Rask leveringstid trumfet pris

Rask leveringstid gjorde at det dyreste tilbudet kapret oppdrag i Lillesand. Anskaffelsen blir nesten dobbelt så dyr som først antatt. Kommunen vektla pris med 85% og leveringstid med 15%. Kommunens prisanslag var 600.000 kroner pluss merverdiavgift. Begge de to tilbudene som kommunen mottok, passerte imidlertid millionen, ifølge lp.no.

Gryende interesse for sol på Doffin

Endelig er det også en gryende interesse for sol i offentlig sektor. En titt på den offentlige anbudsplassen Doffin viser at flere kommuner nå planlegger solceller på tak og vegger på svømmehaller, sykehjem og skoler. Det er redaktøren i Europower som har notert seg dette.

Fredrikstads 100 største leverandører

Fredrikstad kommune har offentliggjort en søkbar liste over sine 100 største leverandører. En av de største på listen er Norengros Medi Partner, som 2021 leverte utstyr- og rekvisita for 52 mill kommunen, skriver f-b.no.

Kritikk etter gransking

Etter en granskning av hvordan flere kjøpende myndigheter oppfyller sitt informasjonsansvar etter loven om valgfrihetssystem retter nå Konkurrensverket i ti tillsynsvedtak kritikk mot sju kommuner og tre regioner. De har alle sviktet i sitt informasjonsansvar, heter det.

Skal kople innovasjon og innkjøp sammen

Behovsfabrikken er navnet på et nytt initiativ på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital kobler innovasjonsbehov og innkjøp tettere sammen – i pakt med Region Hovedstadens nye forretningsgang for innovative innkjøp. Behovsfabrikken skal løpende og systematisk samle inn og avdekke behov på sykehusene, heter det på co-pi.dk.

Gammel vane eller ukunnskap?

Innkjøp er en betydelig del av kommunenes og regionenes kostnader. Tross det er innkjøpsarbeidete altfor sjelden prioritert av kommune- og regionledelsen. Skyldes det ukunnskap og uintresse eller bare på att det er enklere å gjøre som man alltid har gjort, spør generaldirektør Inger Ek i Upphandlingsmyndigheten i en debattartikkel.

Finsk innovasjonsnettverk

KEINO er en finsk kollega av Leverandørutviklingsprogrammet her hjemme. Det er et nettverksbasert kompetansesenter for bærekraftige og innovative offentlige innkjøp. KEINO tilbyder veiledning og informasjon om strategisk styring av slike innkjøp, utvikling av offentlig innkjøpskompetanse og samarbeide og nettverk om offentlige innkjøp.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 11. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.