Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12.mai

Anbud365: Offentlige anskafelser Stort og smått 12. maiKonsernsjef Marianne Bergmann Røren i Mesta kan i 2023 notere seg ti nye driftskontrakter, til en verdi av 2,1 milliarder kroner (foto: Hampus Lundgren/Hyper for Mesta).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen baner nå vei for nye tiltak mot useriøse aktører på anskaffelsesmarkedet, KS Anskaffelsesforum arrangerer fordypningskurs i evalueringsmodeller – og 15. juni er det tid for Anbud365-dagen breddfull av anskaffelses-ekspertise. Arbeidstilsynet starter tilsyn – kontrakter og oppfølging i fokus. Regjeringen foreslår innføring av nullutslippskrav for ferjer så tidlig som mulig og for hurtigbåter fra 1. januar 2025. Og i Sverige er Göteborg først ute med å reservere kontrakter for ideelle. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-dagen 15. juni: Se hvem som bidrar!

På Anbud365-dagen 15. juni: En rekke ledende anskaffelses-advokater. Anskaffelses-sjefen i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, Dag Strømsnes. Ekspert på anskaffelser og kunstig intelligens, Marius Langseth. Skribenten bak en rekke populære Anbud365-artikler, Jacob M Landsvik. Meld deg på her – 50% rabatt venter!

Baner vei for Norgesmodellen

Regjeringen har sendt forslag til Stortinget om å utvide forskriftshjemlene i anskaffelsesloven. Bakgrunnen er å åpne for at Nærings og fiskeridepartementet kan gi regler for å innføre nye tiltak (les: Norgesmodellen) med formål om å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping gjennom anskaffelsesreglene.

Fordypningskurs i evalueringsmodeller

Nå bare 15 ledige plasser igjen på fordypningskurset i evalueringsmodeller, som KS Anskaffelsesforum arrangerer 31.mai-1.juni på Gardermoen. En rekke forelesere gir på kurset innblikk i BÅDE det juridiske og de operative hensynene som skal ivaretas i evalueringsarbeidet i løpet av en anskaffelsesprosess. Påmelding og mer info her.

Arbeidstilsynet med tilsyn

Arbeidstilsynet starter tilsyn med offentlige oppdragsgivere, melder DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Dei siste ti årene har Arbeidstilsynet gjennomført omkring 550 tilsyn med kommuner, fylkeskommuner, statlige virksomheter og offentligrettslige organ.

Inn i styret for Etisk handel Norge

På Etisk handel Norges årsmøte ble nytt styre valgt. I styret er representanter fra næringslivet, offentlig sektor, fagforeninger og frivillige. Fra offentlige sektor kom avdelingssjef anskaffelser Elvur Hrønn Thorsteinsdottir, Stavanger kommune inn som styremedlem, innkjøpssjef Anders Wiland Skumsnes, Universitetet i Oslo, som vara.

Nullutslipp fra ferjer og hurtigbåter

Forslaget som regjeringen har sendt på høring, innebærer innføring av nullutslippskrav for ferjer så tidlig som mulig og for hurtigbåter fra 1. januar 2025. Det foreslås i tillegg unntak som skal sikre at kravene fungerer best mulig. Det foreslås at kravene gjøres gjeldende for kontrakter som kunngjøres etter de datoene som kravene gjelder fra.

«Potetstrid» i Forsvaret

Organisasjonssjef Gunn Jorunn Sørum i Gartnerhallen mener Forsvaret burde servere soldatene norske poteter. Valg av produkter som Forsvaret har behov for, gjør vi i tråd med regelverket for offentlige anskaffelser, svarer en talsmann for Forsvaret til NRK. Dette gjelder også for matvarer.

Alle fylkeskommunene med på laget

I 2023 har er alle fylkeskommunene med i LUP-partnerskapet (Leverandørutviklingsprogrammet). Med Vestland fylkeskommune som nyeste tilskudd, er programmet godt rigget til å øke bruken av innovative anskaffelser som et strategisk virkemiddel for regional samfunns- og næringsutvikling i hele landet, heter det.

Samskapings-workshops for leverandører

Leverandører til hjemmetjenester inviteres til workshops for å bidra med løsninger til hvordan brukernes selvbestemmelse kan økes, og med det redusere deres sårbarhet. Innsikten fra workshopene kan kommunen bruke aktivt i mulige framtidige anskaffelsesprosesser, skriver Bærum kommune.

Må bruke mer innkjøpsmakt på IT

Norge har mange bedrifter som kan utvikle og levere gode IT-løsninger. Det offentlige må i større grad bruke sin innkjøpsmakt til å legge til rette for nye arbeidsplasser og utvikling av IT-næringen i Norge. Det heter det i en landsmøte-uttalelse fra EL og IT – forbundet.

Ti driftskontrakter og over to mrd

Mesta styrker posisjonen i Nord- og Midt-Norge. Konsernsjef Marianne Bergmann Røren kan i 2023 notere seg ti nye driftskontrakter, til en verdi av 2,1 milliarder kroner. I årets anbudssesong vinner Mesta ti kontrakter knyttet til drift og vedlikehold av vei og veiinfrastruktur i Norge. Den totale verdien på anbudene er 2,1 mrd.

Statsbygg-kontrakter for 5 mrd.

Statsbygg har signert gjennomføringsavtaler på rundt 5 mrd for de fem gjenstående innredningsentreprisene ved Livsvitenskapsbygget. Når bygget står ferdig vil det huse forskningsmiljøer fra Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus (OUS).

Forsvaret kjøper elektriske anleggsmaskiner

I Forsvaret er det inngått rammeavtale med Volvo Maskin AS om å kjøpe elektriske hjullastere til hele forsvarssektoren. Norge er et av de første Nato-landene som gjør en slik anskaffelse. De første el-lasterne kan trolig rulle inn i Norge allerede første kvartal 2024. Av rundt 170 hjullastere i forsvarssektoren trengs ca. 60 å bli byttet ut.

Lar være å prise inn sikkerhetstiltak

Bedriften har opplevd å tape anbud fordi konkurrenter ikke har priset inn nødvendige sikkerhetstiltak. – Problemet er jo at du som kunde sliter med å se forskjellen på en som er seriøs og en som ikke er det. Det er ikke før bygget kommer opp at du kanskje ser at de har spart på sikringen av de ansatte, sier daglig leder til Gudbrandsdølen Dagningen.

Brudd på krav om likebehandling

Nkom har fattet vedtak om gebyr på 7 mill til Telenor for brudd på kravet om likebehandling. Saken er knyttet til at Telenor ikke har gitt en grossistkunde samme informasjon som Telenor har gitt til sin egen mobilvirksomhet.

Kjøpere konsulenttjenester for milliarder

Sykehusinnkjøp gjennomfører anbudskonkurranse for anskaffelse av konsulenttjenester innen IKT på vegne av de fire regionale helseforetakene (RHF’ene). Anbudskonkurransen skal ha en verdi på rundt 4,8 mrd. Formålet er å sikre at de får tilgang til konsulenter med riktig kompetanse, til riktig pris, og når behovet er til stede, skriver Dagens Medisin.

Forslag til kravtekster ved IT-kjøp

Et forslag på kravtekster fra Myndigheten för digital förvaltning, Digg, skal gjøre det enklere å anskaffe eller håndtere data som en del av en anskaffelse knyttet til IT-system eller digitale tjenester.

Göteborg først i Sverige med å reservere

Göteborgs Stad er først ute i Sverige med å reservere en anskaffelse for ideelle, skriver upphandling24.se. Anbudet gjelder plasser i et hospice. Det var i fjor at Riksdagen gav de nye særbestemmelsene for retten til å reservere visse anskaffelser av velferdstjenester for ideelle. Endringen trådte i kraft ved sist årsskifte.

CO2-rapporter nytt kommunalt verktøy

Danske kommuner har nå fått en indikasjon på hvor mye CO2-utslipp som knytter seg til deres innkjøp. SKI (Statens og Kommunernes Indkøpbsservice) har hjulpet Energistyrelsen og Økonomistyrelsen med beregningene, som er et første skritt på veien mot mer kunnskap om og arbeid med CO2-utslipp i offentlig sektor.

Innovative innkjøp kan gi «dytt»

Det er godt med den ytterligere profesjonaliseringen som innovative offentlige innkjøp står for. Mitt inntrykk er at samarbeidet mellom offentlige og private generelt er blitt mye mer profesjonalisert. Jeg tror at innovative offentlige innkjøp kan gi ytterligere et «dytt» i riktig retning. Det sier konsulent Tenna Korsbek, med lang erfaring fra innovasjon.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12.mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.