Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 13. januarStyrking av sertifiseringsordninger og krav til innkjøp og anskaffelser vil være lavthengende frukter som kan gi uttelling på flere viktige områder, mener Forum for utvikling og miljø. Her ved daglig leder Kathrine Sund-Henriksen.

Skriv ut artikkelen

Millionbøter for mislighold, kommune med anbud på terrorsikring og en leverandør som er skuffet fordi EPD-sertifiseringen ennå ikke har gitt oppdrag. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) skal ha seminar om miljø som kontraktsvilkår og det kommer oppfordring til det offentlige om å bli en mer kravstor og offensiv bestiller, og Bodø kommune anker dom om giganterstatning til Høyesterett. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Siste i DFØ-seminarrekke om miljøkrav

Det siste arrangementet i DFØs og CMS Kluges seminarrekke om miljøkrav i anskaffelser er 17. januar og handler om miljø som kontraktsvilkår. I skrivende stund er det nær 800 påmeldte (ny DFØ-rekord?). Tilbakemeldingene fra de to første seminarene har vært svært gode, meldes det, og det skaper forventninger til det tredje og siste.

Juss-forskere og innkjøpere hånd i hånd

Forskere fra Det juridiske fakultet med bærekraft og lovgivning som fagområde arbeider nå tett sammen med vår sentrale innkjøpsavdeling for å finne ut hvordan vi bedre kan bruke vår makt som stor kunde til å sikre bærekraftig mat på campus og ved bestillinger til ulike møter og arrangementer, heter det hos Universitetet i Oslo.

Mer offensiv og kravstor bestiller

– Det offentlige må tillate seg å være mer offensiv og kravstor bestiller mot teknologi- og aktørmangfoldet som allerede finnes. Det må gå raskere frem nå. Vi mangler massivt av personell og kompetanse, sa Yngvar Tov Herbjørnssønn, konsernsjef i Norlandia Health & Care Group og styreleder i NHO Geneo på NHOs årskonferanse i år.

Anker erstatningsdom til Høyesterett

Bodø kommune har bestemt seg for å anke erstatningsdommen til Høyesterett, skriver Avisa Nordland. Kommunen ble her dømt til å betale 45 mill i erstatning til Braathe Gruppen, 21,7 mill i forsinkelsesrenter, samt å dekke motpartens saksomkostninger på 5,2 mill.

Åpenhet om legemiddel-priser

– Vi har alle et felles mål om å sikre flest og best mulige medisiner til pasientene. Åpenhet om enhetspriser kommer ikke til å innfri det ønsket, sa Novartis Norge-sjef Veronika Barrabes på et frokostmøte nylig – uten at alle på møtet sa seg enig med henne. Barrabes er også styreleder i foreningen Legemiddelindustrien.

Millionbøter for mislighold

Avfall Sør straffer Norsk Gjenvinning Renovasjon for ikke å oppfylle kontrakten på søppeltømming, skriver fvn.no. På få uker har dagbøtene løpt til rundt én mill. Selskapet bøtelegges for mislighold av kriteriene i kontrakten. Avfall Sør er offentlig eid av Kristiansand og Vennesla kommuner

Anbud på terrorsikringer

Larvik kommune har gått ut med anbud i forbindelse med anskaffelse av terrorsikringer til bruk ved arrangementer og store folkeansamlinger. I alt skal 22 installasjoner være levert innen 1. april. Hensikten med terrorsikring rundt arrangementer er å forhindre at kjøretøyer kan bli kjørt inn i menneskemengder, ifølge op.no.

Skuffet etter EPD-sertifisering

Minera skifer i Oppdal er første natursteinbedrift i landet med såkalt EPD-sertifisering (Environmental Product Declaration) – med særlig strenge krav. Det har ikke gitt noen oppdrag. Bedriften er skuffet over at sertifiseringen det offentlige selv har oppfordret til, ikke har ført noen merkbar økning i offentlige innkjøp, skriver lokalavisen OPP.

Lenge å vente, tross nye buss-krav

Anbudsperioder for rutebusskjøring er på opptil ti år. Bussjåfører må dermed ha høy trafikkrisiko i mange år til, selv om samferdselsministeren nå forsikrer at nasjonale krav innføres fra 1. januar 2024. Fylkeskommunene har ansvaret for rutebusskjøring i Norge, men i løpet av 2000-tallet har så godt som alt blitt satt ut på anbud, skriver Fagbladet.

Anbefaler søksmål mot Helse nord

Kommunedirektøren i Sømna ber politikerne godkjenne at det tas rettslige skritt mot Helse Nord etter at Helgeland Rehabilitering ble kastet ut at helseforetakets anbudskonkurranse på rehabiliteringstjenester, ifølge banett.no. Rehabiliteringen har levert tjenester til Helse Nord siden 2018, og kontrakten utløp ved årsskiftet 2022/2023.

Anbud på studieplasser – et paradoks

NTNU skriver i en høringsuttalelse at det framstår som et paradoks dersom en regjering som arbeider på grunnlag av Hurdalsplattformen skulle innføre et de facto anbudsregime for studieplasser i UH-sektoren. Kunnskapsdepartementet har bedt om tilbakemelding på en rekke ulike modeller for finansiering.

Sertifisering og krav til anskaffelser

Styrking av sertifiseringsordninger og krav til innkjøp og anskaffelser vil være lavthengende frukter som kan gi uttelling på flere viktige områder, mener Forum for utvikling og miljø. Det er en relativt liten andel varer som er sertifisert og godt merket på det norske markedet.

Slipper omstridt økonomisystem

17 universitet og høgskoler blir likevel ikke tvunget til å velge det omstridte økonomi­systemet til statlige DFØ, kan vi lese i khrono.no.

Utsetter anskaffelser, påvirker markedet

17 mistet jobben da entreprenørselskapet Råbygg på Nesbru gikk konkurs i desember. En rekke andre entreprenørselskaper har gått over ende rundt jul. Kommune og stat utsetter anskaffelser og prosjekter som har innvirkning på markedet, sier Nav-sjefen i Asker, Jan Kåre Melsæther, til budstikka.no.

Lovløst om granskinger

Det er i dag ikke lovregulert rammeverk som setter krav til hvordan en gransking skal gjennomføres, eller hvem som kan utføre en slik. Granskinger kan i utgangspunktet bli utført forskjellig fra granskingsmiljø til granskingsmiljø både når det gjelder form, prosess og metodisk tilnærming, ifølge Stein Ove Songstad, partner i Deloitte.

Håper på lokal vaskehjelp

– Håpet er jo at det er en lokal tilbyder, som vil starte opp for seg selv, som tar jobben. Dette sier kirkeverge Alexander Paul i Grimstad kirkelige fellesråd, i forbindelse med at fellesrådet nå er på jakt etter ny renholder til flere av eiendommene som driftes av kirken, ifølge Grimstad Adressetidende.

Grønne anbudskrav til «last mile»

Hvordan kan profesjonelle innkjøpere stille miljøkrav til «last mile» i vareavtaler? Det har en temagruppe under Forum for Bæredygtige Indkøb sett nærmere på, og i en veiledning presenterer gruppen sine anbefalinger til konkrete kravområder, som man kan ha en dialog med godsoperatører om og/eller sette inn i et anbudsmateriale.

Matcher næringsliv og innkjøp

Göteborgs Stad og tolv kommuner i nærområdet vil øke samarbeidet mellom næringsliv og innkjøpsansvarlige for å styrke regional innovasjonskraft. Ifølge Business Region Göteborg er Göteborg en av de innovasjonsledende regionene i Europa, men kommunene trenger å bli bedre på å «kjøpe opp innovasjonene og beholde dem i nærområdet.»

Korrupsjon står i veien for bærekraft

Korrupsjon er et problem i seg selv, men står i tillegg i veien for alle for bærekraftsmål. F.eks. undergraver korrupsjon miljøarbeidet verden over og hindrer realiseringen av menneskerettigheter gjennom å skape økt ulikhet, sier Selina Karlsson, bærekraftscontroller ved svenske regioners sekretariat for bærekraftige anskaffelser.

Aktiv markedsdialog for mer miljømerking

Københavns kommune er kommet med sin årsrapport for «Bæredygtige Indkøb» 2021. I rapporten gir kommunen status på innsatsen på utvalgte områder som bl.a. sirkulære tekstiler, grønne kjøretøy og miljømerking. En rød tråd gjennom innsatsene er en aktiv markedsdialog, ikke minst for å få flere miljømerkede produkter og tjenester.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.