Offentlige anskaffelser: Stort og smått 14. desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 14. desember AArbeids- og velferdsetaten fikk pris som beste innkjøper i Nettverk for miljømerket innkjøp 2018.På bildet - fra venstre: Hege Brinchmann, leder av seksjon for anskaffelser i Arbeids- og velferdsetaten (NAV), Gunda Djupvik, seniorrådgiver på anskaffelser NAV, Elin Furuheim, rådgiver på anskaffelser NAV og Anita Winsnes, direktør i Miljømerking Norge.

Skriv ut artikkelen

Ålesund og Arbeids- og velferdsetaten delte «beste innkjøper»-pris, Statens vegvesen med klimakutt-prosjekt og KS hardt ut mot Hjelmeng-utvalgets forslag om like konkurransevilkår. Statsbygg høster god omtale i Danmark for etikk-tiltak, i Storbritannia truer myndighetene leverandører som ikke er gode betalere, og Akademikerne er sier ja til reservasjonsadgang for de ideelle, men understreker at det ikke er en obligatorisk adgang. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Delte pris som beste innkjøper

Ålesund kommune og Arbeids- og velferdsetaten deler prisen som beste innkjøper i Nettverk for miljømerket innkjøp 2018. Begge virksomheter er aktive til å stille gode miljøspørsmål om alt fra beltedrevne anleggsmaskiner og trillebord til mykplast på sykehjem og ombygging av personbiler, heter det i juryens begrunnelse.

Ny frist for overgang til EHF-fakturering

Fristen for overgang fra EHF-faktura og kreditnota 2.0 til EHF-fakturering 3.0 for offentlige virksomheter endres fra 1. januar 2019 til 1. april 2019 og samkjøres med ikrafttredelse for den nye forskriften om elektronisk fakturering i offentlige anskaffelser, melder Difi.

Klimakutt i konkurransegrunnlag

Statens vegvesen har gjennomført prosjektet “Krav til klimakutt i konkurransegrunnlag”, som skal gi forslag til kontraktgrunnlag som reduserer utslippene fra materialer og anleggsutstyr. – Det er jo faktisk slik at entreprenørene etterlyser konkrete klimakrav i kontraktene, forteller senioringeniør Christine Maass i Statens vegvesen.

Nye konkurransevilkår kan ramme hardt

Svindyr SFO, tomme svømmebasseng og nedlagte kinoer kan bli resultatet av Hjelmeng-utvalgets foreslåtte konkurransevilkår for private og offentlige aktører. Det viser en fersk FoU-rapport fra KS. Dersom forslagene blir en realitet, kan det ramme kommunenes tilbud til innbyggerne hardt, heter det.

Keiserens nye klær – miljømerker

Hvis anbudene fortsetter å avgjøres etter laveste pris, forvitrer noe av miljømerkenes verdi, skriver Renholdsnytt 6/2018. Næringslivet bruker store interne ressurser – og lisensavgifter – for å få de ulike miljøsertifiseringene. Når «alle» nå miljømerkes, har innkjøpere et ekstra stort ansvar å vise at miljøsatsing lønner seg også anbudsmessig.

Viktig med en ikke-obligatorisk reservasjonsadgang

Akademikerne mener at det er positivt at forskriften åpner for muligheten til å reservere adgangen til ideelle aktører, men at det ikke er obligatorisk å reservere adgangen. Det er gode grunner for at det skal legges til rette for at slike aktører fortsatt skal være en del av samfunnets helse – og omsorgstjenester, fremgår det av foreningens uttalelse.

Lokalpolitikere og kontraktstildeling

Varaordføreren i en av kommunene i et innkjøpssamarbeid ønsket at kommunene kunne få en litt tyngre hånd på rattet når det gjelder innkjøp, skriver Aura Avis. Bakgrunnen var misnøye med at det ikke ble tatt hensyn til lokale verdier og verdiskapning i en konkurranse. Men innkjøpssamarbeidet vil ikke favorisere lokale bedrifter og næringsliv.

Ber for offentlig marked for SMB

Maskinentreprenørenes forbund (MEF) har vært på visitt hos Nærings- og fiskeridepartementet som nå lager stortingsmelding for offentlige innkjøp. Den skal foreligge rundt påsketider neste år. MEF la spesielt vekt på å opprettholde et velfungerende offentlig anleggsmarked for små og mellomstore bedrifter.

Konkurranse om Torget-Bryggen i Bergen

Bergen kommune inviterer til en begrenset plan- og designkonkurranse for byrommene fra Torget til Bryggen. Konkurransen skal bidra til at byrommene oppgraderes, og at området styrkes som byens viktigste knutepunkt, møte- og handelsplass gjennom hele året.

Pasientreise-anbud med miljøkrav

Helse Nord RHF har kunngjort anbudskonkurranse på pasientreiser med drosje/turvogn i Helse Nord. Tilbydere som tilfredsstiller kvalifikasjonskravene, blir vurdert på pris og kvalitet/miljø. Pris vektlegges tyngst, men oppdragsgiver har et miljøfokus og ønsker å utfordre næringen på å ta et miljøansvar og vil derfor også gi miljø betydelig vekt.

Private tilbydere av brufølgetjeneste

Statens vegvesen har bestemt at brufølgetjeneste skal settes ut til private tilbydere. For at denne tjenesten skal kunne privatiseres er det nødvendig å gjøre forskriftsendringer. Det er nå lagt ut høringsnotat og høringsbrev.

Dansk etikk-visitt til Statsbygg

Danske ansvarligeinkob.dk skriver om Statsbygg og det nye nasjonalmuseet i Oslo: – Da man stødte på kritisable forhold hos den kinesiske underleverandør af natursten til byggeriet, valgte man ikke en anden stenproducent, men engagerede sig i stedet aktivt i at forbedre arbejdsmiljøet for de kinesiske stenbrudsarbejdere.

Veiledning om anskaffelser og konsortier

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har laget veiledning om anskaffelser med deltagelse av konsortier. Den retter seg mot offentlige oppdragsgivere og gir gode råd til hvordan konkurranser kan tilrettelegges slik at ikke minst SMB-er kan få mulighet til å levere tilbud som konsortium.

Slår ned på dårlige betalere

Leverandører som ikke er flinke til å betale til rett tid til sine underleverandører, kan i Storbritannia risikere å bli fratatt muligheten til å vinne kontrakter med det offentlige. Det er vitalt for de små og mellomstore bedriftene å få betalt til rett tid, heter det fra myndighetshold.

Webbtjeneste for ESPD stenges

Mange offentlige oppdragsgivere har frem til nå benyttet seg av EU-kommisjonens webbtjeneste for ESPD-formular ved bruk av ESPD-systemet. Denne tjenesten stenges ned 18.april 2019, melder Upphandlingsmyndigheten.

Vietnam åpner sitt marked for offentlige anskaffelser

Viet Nam åpner sitt marked for offentlige anskaffelser etter at frihandelsavtalen med EU trer i kraft, melder vietnam.net. Det er første gang Viet Nam åpner dette markedet, og det er ventet å skje neste år. Da vil varer fra 28 EU-medlemsland utfylle tilbudet av varer fra Viet Nam.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 14. desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.