Offentlige anskaffelser: Stort og smått 14.juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 14.juniIKT-Norge, her ved seniorrådgiver Christopher Hoff, etablerte nylig sitt Forum for offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Vårsemestrets siste Anbud365-webinar er rett om hjørnet, høringsfristen for delutredning 2 fra Anskaffelsesutvalget er utsatt og Statens innkjøpssenter lager ny handlingsplan for sin IKT-kategori. Helse Sør-Øst skal kjøpe rehab-tjenester fra private for milliardbeløp og Møre og Romsdal fylkeskommune ber helse- og omsorgsministeren stanse en anbudsprosess. Ellers: Finsk analyseverktøy og EU-plattform for innovative anskaffelser. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-webinar: Nytt regelverk!

Andre delutredning fra Anskaffelsesutvalget ble publisert 16. mai. Den kan legge viktige føringer på fremtidige anskaffelser. På et gratis Anbud365-webinar 19. juni går partnerne Anders Thue og Espen Bakken – begge Simonsen Vogt Wiig – gjennom utredningens hovedtrekk. Dette må du få med deg før ferien. Meld deg på her!

Utsatt anskaffelses-høringsfrist

Nærings- og fiskeridepartementet har besluttet å utsette høringsfristen for andre delutredning om ny lov om offentlige anskaffelser. Fristen var opprinnelig 16. august 2024, men er nå forlenget til 31. august 2024. Det er flere høringsinstanser som har bedt om utsettelse av fristen, melder departementet.

Ny handlingsplan for IKT-kategori

Statens innkjøpssenter arbeider nå med ny handlingsplan for perioden 2025–2029 med mål om å utvide IKT-porteføljen med hensiktsmessige områder for fellesavtaler. Arbeidet skal også ivareta gjenanskaffelser av fellesavtaler som løper ut i perioden, og organiseres som et prosjekt i seksjon for IKT-avtaler i Statens innkjøpssenter.

Fullt mulig å favorisere norske verft

Fem nye fregatter og inntil 28 mindre krigsskip skal bygges som følge av Forsvarsløftet. – Vi har nå en historisk mulighet til å løfte norsk verftsindustri, sier daglig leder Asle B. Strønen i Norske Skipsverft i metalsupply.no. Han mener det er fullt mulig å favorisere norske verft når anbudene legges ut, uten at det vil komme på kant med EØS-reglene.

Kontraktsoppfølging gir resultater

Statens innkjøpssenter har fulgt opp leverandørene av AV-utstyr på Fellesavtalens etiske krav. Tre av fire leverandører måtte gjennomføre tiltak for å få på plass interne rutiner og retningslinjer. Samtlige leverandører har nå dette på plass, melder Statens innkjøpssenter i sitt nyhetsbrev.

Tariffavtale i kontrakt lar vente på seg

I tre år har det vært krav om tariffavtale for hovedentreprenør på veivedlikehold i Trøndelag. Nå kan fylkestinget snu. Entreprenørfirmaet Veidrift vant kontrakten. Tariffavtale hos Veidrift lot vente på seg, og avtalefestede pensjonen (AFP) for fire arbeidere som var over 55 år sto i fare for å ryke, melder Arbeidsmanden.

Opphør av innkjøpsavtaler med Israel

Styret ved Universitetet i Stavanger (UiS)har vedtatt å avslutte alle institusjonelle samarbeidsavtaler med Israel, men vil ikke bruke begrepet «boikott». UiS skal også ta initiativ til opphør av innkjøpsavtaler som involverer Israel. Rektor Klaus Mohn støttet ikke forslagene, ifølge Dagen.

Kjøper private rehab-tjenester for 1,2 mrd

Helse Sør-Øst RHF har startet en anbudsprosess for kjøp av private rehabiliteringstjenester for 1,2 mrd. Samtidig rustes rehabiliteringstilbudet i sykehusene opp. Målet er at alle pasienter som har behov for spesialisert rehabilitering, skal få det.

NAV-anbud røk – 82 mistet jobben

MjøsAnker håpet å vinne et nytt stort anbud med Nav, men tapte. Da mistet 82 ansatte arbeidsplassen, ifølge Oppland Arbeiderblad. MjøsAnker-konsernet er den største arbeids- og inkluderingsbedriften i Innlandet. De leverer arbeidsmarkedstiltak, varig tilrettelagt arbeid, arbeidstrening og kurs.

Stopp anbudsprosessen, Vestre!

– Som den største eieren av Muritunet AS ber Møre og Romsdal fylkeskommune statsråden om å stoppe Helse Midt sin anbudsinnretting som i praksis vil bety nedlegging av rehabiliteringstilbudet i Møre og Romsdal, heter det i en uttalelse. Det er frykt for at flere tusen pasienter i fylket rammes om tilbudet legges ned, skriver Sunnmørsposten.

Transportnæring på hugget

Regionens første grønne energistasjon for tungbiler, Kristiansund Energihub, skal være operativ i 2025. Transportnæringen er på hugget for å bli klimanøytral på storbiler. Rammevilkår fra offentlige myndigheter og konkurransevilkår i anbudskrav gjør dette til en framtidsrettet satsing, mener partnerne i Kristiansund-prosjektet, ifølge Tidens Krav.

IKT-forum for offentlige anskaffelser

IKT-Norge lanserte nylig sitt Forum for offentlige anskaffelser. Arrangementet samlet rundt 50 deltakere fra både offentlig sektor og foreningens medlemsbedrifter, heter det.

Anskaffelses-krav er avgjørende

Myndighetene må fremme sirkulære markeder ved å sette krav til offentlige anskaffelser. Det avgjørende at offentlige anskaffelser stimulerer til utvikling av sirkulære markeder, påpeker Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet. En undersøkelse avdekket at over 50% av bedriftene i finansnæringen mangler konkrete mål for sirkulær økonomi.

Lokal bit av «forsvarskaka»

At Forsvaret skal satse større på å handle lokalt blir godt mottatt i næringslivet Midt-Troms. I dag har Forsvaret gjennom Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) nesten bare sentrale rammeavtaler som gjelder for hele landet. Dette ansvaret overføres til Forsvarsmateriell, bl.a. for å lande lokale samarbeidsavtaler, skriver Folkebladet

Kanskje viktigste verktøyet

Fremtidens byområder må bli grønnere, smartere og bedre å bo i. Da må det offentlige bruke den makten de har som innkjøpere, mener rådgiverne hos COWI skriver samferdselsinfra.no. Det er kanskje det viktigste verktøyet vi som samfunn disponerer, når det gjelder å sikre bærekraft i våre prosjekter.

Bare én ville bygge fengsel

Bodø fengsel har planer om å gjøre omfattende oppgraderinger på bygget, men så langt har konkurransen på anbudet vært laber. – Vi har hatt ute anbudsrunde, men som ble avlyst på grunn av kun én søker til oppdraget, sier Ketil Nygård i Statsbygg. De har nå lyst ut ny runde på anbud, ifølge bodonu.no.

Samarbeid med private øker

Danske kommunenes regnskaper for 2023 viser økt samarbeid med private. I 2023 kjøpte kommunene tjenester hos private leverandør for DKK 76,7 mrd opp 897 mrd. Det er tredje år i trekk at det offentlig-private samarbeidet i kommunene øker. Likevel, mener Dansk Industri, er det fortsatt et potensial for ytterligere 38 mrd.

EU-plattform for innovative anskaffelser

En ny digital plattform under EU-prosjektet PPI4Cities er nettopp blitt lansert for å fremme innovative offentlige innkjøp. Plattformen er et møtested for offentlige innkjøpere og private virksomheter og er et samarbeide mellom partnere fra Danmark, Estland, Latvia, Litauen, Tyskland og Finland.

Første kommune med reservert

Uppsala kommune har tildelt kontrakt på en eldrebolig etter ny svensk lovgivning som gir muligheter for å reservere en anskaffelse til ideelle. Ifølge kommunen er den dermed den første i kommunesektoren som gjennomfører en reservert anskaffelse. På regionalt nivå har Region Stockholm nylig reservert en anskaffelse, skriver upphandling24.se.

Finsk analyse-verktøy

Hankinta-Suomis kostnadsestimeringsverktøy fra juni 2024 gir veiledning til innkjøpsenheter for sammenligning av ulike innkjøpsmodeller, vurdere modellens egnethet og forutsi kostnader. Verktøyet er basert på et regjeringskrav som innebærer at innkjøpsenheter må analysere alle kjøp over 10 mill euro.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 14.juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.